Pinigai ant medžių neauga

Pinigai ant medžių neauga

03. Oct 2011, 00:00

 

Nuo kada reikia kalbėtis su vaiku apie pinigus ir mokyti jį taupyti?

 

 

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro lektorius Vaidas Mašidlauskas seminare “Kišenpinigiai: kada ir kiek jų duoti vaikui” susirinkusių tėvų klausė, ar jie kalbasi su vaikais, iš kur atsiranda pinigai?

 

Turbūt kiekvienai šeimai žinoma situacija- su mažyliu einate į prekybos centrą ir čia vaikas ima kelti scenas: „Noriu šito“ „Dar ir šito“, „Nupirk man tai“ ir panašiai. Nemanykite, kad jūsų vaikas išlepęs ir todėl taip aikštingai elgiasi. Nieko panašaus. Tai yra vaiko psichologijos ypatumas, kuomet vaikas nesupranta skirtumo tarp noro ir poreikio.

Mes, suaugusieji, žinome - duona, pienas ir kiti pirmo svarbumo maisto produktai yra mūsų poreikis, o štai zefyrai ar šokoladas - norai. Tuo tarpu vaikas nori visko ir čia pat. Kaip elgiasi šeimos tokiais atvejais, kad parduotuvėje nekiltų konfliktų su vaiku?

 

Geriausia yra iš anksto susitarti su vaiku, kad ne viską, ko jis nori, pirksite. Neretai susitariama, kad vaikas galės išsirinkti vieną daiktą. Galima tartis, kad vieną daiktą per savaitę arba mėnesį. Toks tėvų susitarimas rodo, kad šeimos ieško tam tikros sistemos, kaip išmokyti vaikus taupyti, planuoti pirkinius.

 

Čia kyla labai svarbus klausimas - ar su vaikais buvo kalbama, kaip tie pinigai atsiranda? Gal vaikas mano, kad pinigai atsiranda iš piniginės?

 

Lektorius Vaidas Mašidlauskas prisiminė atvejį, kai vienas vaikas, paklaustas, iš kur atsiranda pinigai, atsakė – „iš sienos“ (suprask, iš bankomato).

 

Kalbėjimas su vaiku, aiškinimas apie darbą ir atlygį už tai, padeda jam suprasti pinigų vertę. Ypač pinigų kainą vaikai supranta tada, kai turi progą jų užsidirbti už konkretų darbą.

 

Lietuvos vaikų ir jaunimo centre tėvams organizuojami seminarai apie vaikų auklėjimą ir psichologiją. Apie artimiausio seminaro temą skaitykite čia: Seminarai tėvams LVJC

 

„Mamyčių klubas“ dalyvauja seminaruose ir turi progos pasidalinti mintimis ir su jumis. Kitame straipsniuke trumpai apžvelgsime reklamos įtaką mūsų vaikams ir jų pirkiniams.

 

Ar Tavo vaikas prašo ko nors nupirkti parduotuvėje? Kaip elgiesi?