Video: Piešiniais paaiškinkite vaikui, ko iš jo norite

22. Jul 2013, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip lengviau susikalbėti su vaikais, kaip aiškiau jiems paaiškinti, ko iš jų norime? Video siužete patarimus dalins medicinos psichologė Lina Štaupienė.

Mažylis kiekviename gyvenimo etape išmoksta vis ko nors naujo. O mes, tėvai, turi būti visada šalia ir padėti įsisavinti svarbias gyvenimo pamokas. Tik ne viskas pavyksta taip lengvai, kaip norėtųsi.

Kaip lengviau susikalbėti su vaikais? Pasak psichologės, pirmiausia savęs turime paklausti, ar gerai savo vaiką pažįstame. Pažinti vaiką – vadinasi, žinoti, kaip jis informaciją priima, supranta ir perteikia. Tam galime pasitelkti ir dailę, galime su vaikais piešti. Tam pasitarnaus mažyčiai blonknotėliai, spalvinimo kreidelės ar pieštukai. Nešiokitės jas visuomet.

Pavyzdžiui, jei artėjate prie gatvės ir vaikas neduoda rankytės, galite čia pat kreidelėmis nupiešti vaizdą, kas gali nutikti, jei jis neduos rankytės.

Mažasis Eimantas turi išmokti daug dalykų, pavyzdžiui, turi išmokti sėstis ant puoduko. Jis pradėjo sėdėti nuo aštuonių mėnesių. Kaip mama pasakoja, kartais, nubėgęs į vonią, atsineša puoduką ir ant jo pats atsisėda, o kartais tiesiog viską daro į sauskelnes ar į kelnytes. Kodėl, kai mama aiškina, ko galima ir kas negalima, vaikas nesupranta?

Kodėl žodžiai yra per menka priemonė, kad vaiką pasiektų, kad jis suprastų tėvus? Pasak psichologės L.Štaupienės, suaugusių žodynas yra per vaizdingas ir per turtingas. Mes kalbame per sudėtingais žodžiais. Jei mes gebėtume kalbėti vaiko primityvia kalba, jis mus suprastų.

Tad jei esate užstrigę šiame mokymosi procese, pabandykite vizualizuoti vaikui tai, ko iš jo norite, kaip viskas turėtų vykti idealiu atveju.

Norite, kad vaikas pratintųsi ant puoduko ir laikytųsi higienos įgūdžių? Galite paimti šratinuką ar pieštuką ir primityviu būdu piešti: čia vaikutis guli lovytėje, tada jis atsikelia ir sėdasi ant puoduko. Ką jis ten daro? Dažniausiai vakas pats įgarsina, ką tas vaikas daro.

"Galime tai kartoti daug kartų, nes vaikui smagu. Kaip ir daug kartų skaitome tas pačias knygutes ar kartu su vaikučiu žiūrime filmukus ir juos komentuojame. Mes galime įtraukti edukacinius momentus į šį procesą. Piešdami ar skaitydami knygutes mes kartu mokome vaiką tų dalykų, tų įgūdžių, kurių sunku išmokyti žodžiais", - pasakojo psichologė.

Vizualizacija padeda lengviau pasiekti rezultatą. Kuo paprasčiau pasakome ar pavaizduojame, tuo labiau vaikai mus supranta

Padėti šiame pratinimosi prie puoduko procese gali ypatingos sauskelnės Huggies Pull Ups, kuriose yra specialūs piešinėliai. Jei jos sausos, piešiniai ant jų ryškūs, jei jau su turiniu – piešinėliai išnyksta.

 20130805144233-94941.jpg

Tai padeda mamai, kuriai nereikia kaskart tikrinti, ar sauskelėnese kas nors yra, o vaikui tai puiki atrakcija, padedanti paaiškinti, ko iš jo norima

20130805144259-84451.jpg

Jei turite klausimų, susijusių su pratinimu prie naktipuodžio arba norite daugiau sužinoti apie Pull Ups sauskelnes, įeikite į PRATINIMO PRIE NAKTIPUODŽIO VADOVĄ 

 www.mamyciuklubas.lt/pull-ups

Huggies Pull-Ups® sauskelnės - ištikimas pagalbininkas pratinant vaikutį prie naktipuodžio!

20130722083623-45029.jpg