Pieno produktai vaikų mityboje

Pieno produktai vaikų mityboje

14. Mar 2013, 07:00

Kokį pieno produktą labiausiai mėgsta jūsų vaikai – jogurtą, varškę, o gal kefyrą? Kaip sako mitybos specialistai, Lietuvos gyventojams pienas yra pagrindinis kalcio šaltinis.

 

Pieno „pliusai“ ir „minusai“

 

Piene yra idealus  kalcio ir fosforo santykis, ir tai labai svarbu saugantis nuo osteoporozės, nervų sistemos sutrikimų, pablogėjusio kraujo krešėjimo. Piene daug  vitaminų A, D, taip pat B grupės vitaminų ir folinės rūgšties. Tačiau vertėtų nepamiršti ir tam tikrų pieno „minusų“, tai yra tai, kad pienas turi mažai geležies, todėl jei vaikas geria daug pieno, ir visai nemėgsta mėsos, jam gali sutrikti visavertis augimas ir jo raida.

 

Taip pat yra žmonių, kurie netoleruoja piene esančios laktozės. Jiems pieno produktai sukelia pilvo pūtimą, viduriavimą, pykinimą. Tokie žmonės , kurie negali vartoti pieno, galėtų rinktis rūgščius pieno produktus – kefyrą, varškę, jogurtą, rūgpienį, pasukas.

 

Kefyras turi laisvinamąjį vidurių poveikį

 

Kefyre ypač daug  B grupės vitaminų, jis turi teigiamą poveikį žarnynui, todėl rekomenduotinas tada, kai žarnyne trūksta gerųjų bakterijų (pavyzdžiui, po antibiotikų vartojimo). Vienos dienos rūgimo kefyre yra 0,2 proc. alkoholio, dviejų dienų - 0,4 procentai. Kefyras veikia liuosuojančiai, todėl tinkamas visiems, linkusiems į vidurių užkietėjimą.

 

 Vaikų džiaugsmas – jogurtas

 

Tai pieno produktas, kurio parduotuvėse galima rasti paties įvairiausio – natūralaus, praturtinto įvairiais skoniais, kitais komponentais. Jeigu jogurtas yra termiškai apdorotas po rauginimo, jis gyvybingų raugo bakterijų neturi. Paprastai tokie jogurtai pasižymi įtartinai ilgu galiojimo  laiku. Į jogurtą gali būti dedama kitų labai naudingų bakterijų, dar vadinamų probiotikų - bifidobakterijų, laktobakterijų.

 

Jos teigiamai veikia žmogaus organizmą - reguliuoja žarnyno funkcijas, apsaugo nuo patogeninių bakterijų augimo, gamina B grupės vitaminus, vitaminą K, pagerina laktozės toleravimą, stimuliuoja imuninę funkciją, padeda pašalinti toksinus ir cholesterolį, slopina kancerogenų gamybą. Taigi, sveikiausias yra jogurtas, turintis daug gyvybingų bakterijų, be terminio apruošimo, be priedų.

 

Varškės sūreliai ne tokie naudingi, kaip paprasta varškė

 

Varškė yra geriau virškinama, negu pienas, jos baltymai gerai įsisavinami, be to turi nemažai polinesočiųjų rūgščių. Varškė, kaip pieno produktas, į kūdikį mitybą įvedama vėliausiai. Prieš tai kūdikiui galima  paragauti kefyro, jogurto.

 

Glaistyti sūreliai yra mėgstami vaikų, tačiau jie yra labai saldūs ir kaloringi, o tai slopina vaiko apetitą. Valgant po kelis sūrelius per dieną, vaikutis gauna daug riebalų, ir didėja tikimybė nutukti. Geriausia, kai yra pusiausvyra – per dieną išgeriamas puodelis pieno, šiek tiek varškės ir suvalgomas indelis jogurto.

 

Koks pieno produktas yra mėgstamiausias jūsų šeimoje?

 

14. Mar 2013, 15:01

mano vaikuciai viska megsta mazasis labiau surelius didysis jogurta varskyte ir pienuka abu labai megsta 👍 😉

14. Mar 2013, 10:32

mano Mantukas labai megsta piena, kaskodel paskutiniu metu visai nenori valgyt jogurtu, bet uztai geria kefyra tai ir nepanikuoju 😀

14. Mar 2013, 07:46

Dukrelės mėgsta Grūdėtąją varškę.