Pienligė - dažna kūdikių liga

Pienligė - dažna kūdikių liga

28. May 2012, 08:40

Ne viena kūdikį auginanti mamytė sutiks, kad pienligė – viena dažniausiai pasitaikančių pačių  mažiausiųjų liga.

 

8 faktai apie pienligę

 

1. Pavadinimas „pienligė“ nėra visiškai tikslus. Su pienu šis susirgimas niekaip nesusijęs, o medicinoje yra vadinamas „kandidamikoziniu stomatitu“

 

2.Šiuo  mielagrybio sukeltu burnos gleivinės uždegimu dažniausiai serga naujagimiai ir kūdikiai ( retai ir suaugę žmonės, kai nusilpsta jų imunitetas).

 

3. Burnytėje ant paraudusios gleivinės matosi nedidelės opelės, lyg burnytė būtų „pabarstyta“ varškės trupinukais. Gali pasirodyti, kad kūdikėlis ką tik atsirūgo pienuku, tačiau nukrapščius ,,varškines” apnašas pažeistos burnytės gleivinės vietos gali nesmarkiai kraujuoti. 

 

4.Pienligė nėra labai skausmingas burnytės uždegimas, nesukelia didelio streso ar diskomforto nei tėvams, nei kūdikiui. Visgi kūdikis gali tapti neramesnis, blogiau žįsti pienuką ar miegoti naktimis.

 

5.Pirmą ir antrą ligos dieną galima pabandyti pienligės pažeistas burnytės vietas valyti su soda. Jei tai nepadės, reikia keliauti pas gydytoją, kuris paskirs priešgrybelinių vaistų.

 

6. Pienlige naujagimis gali užsikrėsti gimdymo metu, mat moterys dažnai serga makšties kandidamikoze (jai būdingas niežėjimas, nemalonus kvapas, išskyros iš makšties ir skausmas šlapinantis). Tačiau nebūtinai naujagimis iš karto suserga, liga gali „išlįsti“ nusilpus imunitetui.

 

7. Nėštumo metu moteriai pienligė gali suaktyvėti, todėl svarbu ją gydyti, ypač prieš gimdymą. Tačiau didžiausias pavojus yra tada, kai  grybelis "gyvena" moters makštyje, tačiau ji nejaučia jokių simptomų ir nežino apie ligą bei grėsmę perduoti ją vaikučiui.

 

8. Naujagimių ir kūdikių pienligė yra nesunkiai išgydoma, jei, laiku pastebėjus, tėvai nedelsia ir kreipiasi į gydytoją.

 

Ar Jūsų mažylis turėjo problemų su pienlige?

28. May 2012, 15:16

Teko ir mums si ligele, gaila kad gydytoja nediagnozavo, pasake kad tai plemai nuo pieno...visi pozimiai tokie pat kaip auksciau aprasyti. Veliau kai jau paciai eme deginti krutis po kiekvieno maitinimo emiau ieskotis pagalbos, gaila kad jos nesulaukiau nei is vaiko gydytojos nei is ginekologes nei is akuseres, atseit nezino kas man darosi, o pasirodo tai pasekmes, is vaikelio burnytes grybelis persimete i mano krutis..... Yra toks portalas ,,Mama mamai", ten radau atsakyma del savo bedu, rekomendavo tepaliuka ir ligeles kaip nebuta, daugiau nesikartojo 😀. Tepaliukas ,,Daktarinas".