Perkame žuvį vaikui: ko nepamiršti?

Perkame žuvį vaikui: ko nepamiršti?

02. May 2012, 09:00

Vaikų ligų gydytojai pataria, kad žuvies vaikučiui galima duoti nuo 10-12 mėnesio, tada, kai jis jau paragavęs ir pripratęs prie mėsos.

 

Žuvis - vertingas produktas

 

Žuvyje gausu baltymų, juos organizmas įsisavina greičiau nei iš gyvulių ar paukščio mėsos. Žuvyje yra geležies, kuri įsisavinama lengviau, negu, pavyzdžiui, geležis, esanti kruopose, vaisiuose, daržovėse, uogose, piene.  Žuvyje gausu vitaminų B12, A, E, D, mikroelementų - cinko, kalcio, vario, mangano, kobalto, nikelio. Žuvis turtinga vandenyje tirpiais B grupės vitaminais, jodu, fosforu, selenu. Pirmaisiais kūdikio gyvenimo metais jam labai svarbi yra omega -3 riebioji rūgštis, kurios yra žuvyje. Šios rūgštys svarbios vaikučio protiniam vystymuisi, slopina uždegimus ir stiprina imunitetą.

 

Kada paragauti? 

 

Žuvį rekomenduojama valgyti nuo 10-12 mėnesių amžiaus, tada, kai mažylis jau yra paragavęs mėsytės. Tinkamiausia yra šviežia žuvis. Kalbant apie rūšis, galioja įvairovės principas. Tinka baltos jūrų žuvys - menkė, lydeka, taip pat riebesnė raudona - lašiša, upėtakis ir kitos. Svarbu atminti, kad žuvis priskiriama alergizuojančių produktų sąrašui, todėl duokite jos iš pradžių arbatinį šaukštelį, stebėkite vaikučio reakciją. Alerginė reakcija nebūtinai pasireiškia išbėrimu - tai gali būti ir vėmimas, pilvuko pūtimas ar neįprastai irzlus vaikučio elgesys ir panašiai.

 

Einam pirkti žuvies

 

Ką reikia žinoti, išsiruošus pirkti žuvies, pataria Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai: "Prieš perkant žuvų gaminius, perskaitykite informaciją ženklinimo etiketėje apie produkto sudėtį, kurioje privaloma nurodyti: parduodamo produkto pavadinimą, sudedamųjų dalių sąrašą, grynąją masę (jei produktai fasuoti), tinkamumo vartoti terminą, laikymo sąlygas. Taip pat turi būti pateikta informacija apie žuvininkystės produktų gamybos metodą, kilmę. Tokių produktų skonis ir kvapas turi būti būdingas sudėtinėms dalims".

 

Šviežios žuvys yra pačios vertingiausios. Šviežių žuvų akys išsipūtusios, skaidrios, blizgančios. Žiaunos – raudonos, žvynai tvirtai laikosi, prigludę, ryškūs ir žvilgantys, pelekai neapdžiūvę, raumenys standūs, paspaudus pirštu duobutė išsilygina.   

 

Sušaldytų žuvų produktai turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos ir blizgėti. Pirkdami sušaldytus žuvų produktus atkreipkite dėmesį į tai, ar šaldiklio termometras rodo minus 18 laipsnių C. Nepirkite produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, nes tokiu atveju bus šaldoma nepakankamai ir žuvis gali būti sugedusi. Sūdytos žuvys ir jų produktai yra druska konservuoti produktai, turintys specifinį kvapą, o spalva būdinga atitinkamos rūšies sūdytoms žuvims, nepatamsėjusi, raumenys kieti, nesuglebę, standūs.

 

Geriausios yra lašišinės žuvys, karpis, upėtakis, kadangi jos turi polinesočiųjų omega – 3 riebiųjų rūgščių. Iš jūrinių žuvų stenkitės rinktis smulkesnes, nes jos mažiau užterštos sunkiaisiais metalais. Omega – 3 riebalų rūgštys svarbios ne tik širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai, bet ir gerina smegenų funkcijas. 

 

Jūsų dėmesiui - mamos Jolantos atsiųstas puikus receptukas vaikui - žuvies pudingas.

 

Jam reiks:

  • Apie 200g šviežios ar šaldytos žuvies (tinka bet kokia jūsų mėgstama)
  • Pieno
  • 2 riekės batono
  • 1 kiaušinio
  • Truputį džiūvėsėlių
  • Truputį sviesto

 

 

Kaip daryti?

1. Batoną išmirkyti piene.

 

2. Žuvį ir piene išmirkytą batoną sumalti mėsmale.

 

3. Masę praskiesti pienu iki košės konsistencijos.

4. Įdėti kiaušinio trynį ir viską išmaišyti.

5. Galima įdėti savo mėgstamų žuvies prieskonių ir truputį druskos (jei mažylis jau valgo maistą su druska ir prieskoniais).

 

6. Baltymą išplakti atskirai ir atsargiai sumaišyt su žuvies mase.

 

7. Paruoštą tyrę sudėti į sviestu pateptą puodelį, apibarstyti džiūvėsėliais.

 

8. Uždengti, ir iki pusės įstačius į indą su verdančiu vandeniu, virti apie 45 min.

 

 

Ar mėgsta tavo mažylis žuvį? Kokią paprastai perkate?