Per šalčius vaikas gali ir perkaisti: kaip atpažinti?

Per šalčius vaikas gali ir perkaisti: kaip atpažinti?

10. Jan 2017, 10:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Grynas oras – svarbiausias vitaminas bet kuriuo metų laiku. Net ir patiems mažiausiems pipirams reikalingi reguliarūs pasivaikščiojimai lauke. Tačiau kaip apsaugoti jų švelnią odą nuo šalčių?

Kaip žinia, šaltis ir vėjas neigiamai veikia odą. Pučiant vėjui gerokai greičiau pasišalina iš odos drėgmė, padidėja oksidacija ir oda greičiau sausėja. Be to, ilgai būnant šaltyje ir vėjuotame ore, gali pasireikšti ir alerginės reakcijos. 

Vėjo nugairintos lūpos

Vaikų lūpytės visada drėgnos: arba dėl nuolat bėgančių seilių, arba dėl varvančios nosytės. Todėl dėl nuolatinės drėgmės jautrios vaiko lūpos greitai suskilinėja.

Patarimas: tepk vaikučio lūpas balzamu, skirtu būtent joms – jis apsaugos lūpas nuo aplinkos poveikio ir jas suminkštins.

Dėmės nuo perkaitimo

Gali pagalvoti – kokia nesąmonė – apie kokias dėmes ir perkaitimą galima kalbėti žiemą? Tačiau, jei mažylis pernelyg šiltai aprengtas, jis gali perkaisti! Raudonos dėmės ir niežulys gali atsirasti, kai užsikemša mažosios prakaito liaukos!

Patarimas: Renk vaiką pagal sezoną, tačiau taip, kad jis neperkaistų. Tegu vaikučio rūbeliai būna iš natūralaus pluošto, kad „kvėpuotų“ – kai jam pasidaro šilta, geriau nurenk megztuką ar dalį kitų rūbelių. 

Apsauga nuo šalčio

Šaltis odą daro jautrią ir raudoną. Ypač jautrios žiemą tokios kūno dalys kaip veido oda, kojos, pirštai. Kai vaikui tampa šalta ir, pavyzdžiui, jo skruostai rausvėja – tai normali organizmo apsauginė reakcija, jis siunčia daugiau kraujo į tas kūno vietas, kurioms šalta, kad sušildytų.

Patarimas: apmauk vaiką pirštinėmis, užrišk kepurę ir net uždėk striukės gobtuvą, jei pučia stiprus vėjas. Jei vaiko oda paraudonavo, reikalinga šilta, bet ne karšta vonia. Jei raudonos kūno vietos po kelių valandų neišnyksta, skambink gydytojui!

Apsauga raudonai, vėjo nugairintai odai

Stipriai vėjo nugairinta oda (raudona, su mažais spuogais) dažniausiai matyti ant veido ir kojų, jei vaikas nedėvėjo šiltų kojinių. Kodėl oda tapo raudona? Gali būti keletas priežasčių – dėl vėjo, drabužių alergijos, varvančios nosies, drėgnos pasmakrės (kai kalasi dantys) ar drėgnų sauskelnių.

Patarimas: kuo mažiau su vaiku praleiskite lauke, kai labai šalta ar vėjuota. Prieš eidami į lauką, patepkite vaikučio veidą (ypač nosytę ir skruostus) specialiu kremuku, saugančiu nuo šalčio ir gydančiu vėjo nugairintą odą.