Penkiametė netaria garso "š"

Penkiametė netaria garso "š"

09. Mar 2012, 07:00

Iš mamos Violetos laiško:

 

"Kotrynai neseniai suėjo penkeri metukai ir ji netaria Š garso. Ar reiktų kreiptis į logopedą pagalbos, ar dar palūkėti? Man dar įdomu, ar tai lengvai išmokstamas garsas, kiek maždaug užsiėmimų gali prireikti jam išmokti?"

 

Atsako logopedinio kabineto „Kalbos dovana“ logopedė Renata Žaliaduonienė:


Kotrynos mamai patarčiau nebelaukti ir apsilankyti su dukryte pas logopedę, nes iki 4-erių metų vaikas turėtų išmokti tarti taisyklingai visus gimtosios kalbos garsus pats ( su garsu R galima palaukti iki 5 -erių), o jei neišmoko, jam reikėtų padėti tai padaryti.

 

Logopedė ištirs kalbą, nustatys ar ji atitinka amžiaus normą, kokių garsų vaikas netaria ar taria netaisyklingai ir sudarys korekcinį planą kokiu eiliškumu mokyti garsus, kokius pratimėlius atlikti liežuviui ir lūpoms mankštinti, kaip pamokyti vaiką atskirti garsus iš klausos.


  Ar vaikas greitai išmoks naujo garso priklauso nuo daugybės faktorių, pvz. ar pasiruošę liežuvio raumenys, ar vaikas skiria šį garsą iš klausos nuo pakaitalo, kurį taria dabar, bet pats svarbiausias, mano manymu yra vaiko vidinė motyvacija - jai vaikas nebus motyvuotas išmokti naujo garso, jei jam lengviau ir paprasčiau tarti "suo" ir "sakutė", naujojo garso mokymasis gali ir  užtrukti...

 

Todėl labai svarbus tėvų vaidmuo yra motyvuoti vaiką, paaiškinti jam, kodėl lankotės pas logopedą, namie atlikti nurodytus pratimėlius, pakartoti žodelius su mokomu garsu, o kai vaikas bus pasiruošęs, pakontroliuoti, kad vaikas taisyklingai tartų naujai išmoktą garsą ir spontaninėje kalboje.

 

Logopedinis kabinetas "Kalbos dovana",

Vilnius, tel. 869819100