Patarimai tėvams, kad "nenoliu ant puoduko" periodas būtų smagus

Patarimai tėvams, kad "nenoliu ant puoduko" periodas būtų smagus

16. May 2013, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 

Sodinimo ant puoduko periodas nelengvas tiek vaikučiams, tiek tėveliams. Tačiau kartą pabandykite įsijausti, kaip visa tai mato ir ką gali jausti pats mažylis. Pataria vaikų psichologė Vika Aniulienė.

 

  

Tavo mažylis tapo labai aktyvus. Jis lauke viską ištyrinėja – mamos gėlynus, vartpsi po žolytę, taškosi po balas. Nenuostabu, kad jis visai nenori sėdėti namie ant puoduko. Juk lauke jam taip linksma.

 

Patarimas: Tad paversk pratinimą ant puoduko linksmu žaidimu. Vonios kambaryje, sukurk tokią žaismingą aplinką, kad jis norėtų sėdėti ant puoduko. Pasodink meškiuką ant puoduko ir pasakyk, kad meškiukas nori, kad ir jis (vaikas) sėstųsi ant puoduko. Žodžiu, motyvuokite vaikutį, kad jis priprastų atlikti visus reikaliukus ant naktipuodžio!

 

Turbūt nuo savo mažylio pastaruoju metu negalite nuleisti akių, vos nusisukate, o jis jau įsisukęs į virtuvės indus ar tyrinėja gėlių vazonus. Tad kaip jį pasodinti ant puoduko?

 

Patarimas: Paaiškink vaikučiui ir parodyk, kaip viskas veikia tualeto kambaryje – kaip nuleidžiamas vanduo, kaip atplėšiamas popierius, kur yra muiliukas ir kur kabo rankšluostis rankytėms nusišluostyti. Tai sudomins vaikutį ir vėliau jis pats norės viską atlikti savarankiškai.

 

Kaip sako psichologė Vika Aniulienė, vyresniems vaikams galite leisti atlikti tam tikrus ritualus kaip paskatinimą padarius kažką ant puoduko, pvz. leisti nuleisti vandenį, kai visą turinį išpilate į tualetą, arba vėliau leisti jiems patiems viską išpilti į tualetą ir nuleisti vandenį.

 

Jūs duodate jiems daugiau atsakomybės, jie jaučiasi didesni (ko dažniausiai ir siekia vaikai), dėl to vien tik žinant, kad bus galima pačiam nuleisti vandenį ar sutvarkyti puoduką, suteikia labai daug motyvacijos kažką ir palikti tame puoduke.

 

Mažyliai yra motivuojami per regėjimą, garsus ir lietimą. Taigi, vonios kambaryje jie negali nieko pasiekti, nes viskas pritaikyta tėveliams. Tad kaip jis norės eiti į vonios kambarį, jei nieko neįmanoma paliesti?

 

Patarimas: tad sukurkite aplinką vonios kambaryje ir vaikams – pakabinkite vaikučio rankšluostį jo akių lygmenyje, po kriaukle padėkite atramą, kad jis palypėjęs pasiektų nusiplauti rankas ir t.t. Tuomet vaikutis pats panorės viską atlikti pats ir bus motyvuotas dažniau lankytis vonios kambryje, kai „prispiria reikaliukas“ sėstis ant puoduko.

 

Kaip žinia, prie puoduko priprantama ne per vieną naktį. Tad kai pradedate šį etapą, pasistenkite viską įsivaizduoti vaiko akimis – kaip jis viską mato ir jaučia. 

 

Suprantant mokinimą ant puoduko iš vaiko perspektyvos, tai padės jums įsijausti į savo kaip mokytojo rolę ir padės vaikučiui lengviau pasiekti sėkmę.