Paslaptingasis atopinis dermatitas

Paslaptingasis atopinis dermatitas

13. Nov 2012, 08:30

Pasak dermatologų, atopinis dermatitas gali pasirodyti jau kūdikystėje, sulaukus vos 2-6 mėnesių.

 

Paūmėja rudenį ir žiemą

 

Atopinis dermatitas vadinamas vaikų egzema. Šia liga vaikai paprastai suserga 1-2 gyvenimo mėnesį ar vėliau. Kokiais atvejai ji paūmėja? Pasak dermatologės, prof. Gerimantos Balevičienės, niežėjimas, kuris būdingas atopiniam dermatitui, paūmėja, kai vaikas sušyla, sušlampa, yra pervargęs, nakties metu.

 

Šią odos ligą liudija šie simptomai: odos sudirgimas, paraudimas, niežulys, pleiskanojimas, įdrėskimai, mazgelių susidarymas ir ilgai išliekanti sausa oda.

 

Taip pat atopinis dermatitas suaktyvėja šaltuoju metų laiku. Tokia būklė gali trukti tam tikru sezono metu. Sezoniškumas būdingas – rudenį, žiemą, o vasarą visi simptomai gali ir išnykti.

 

Odelės draugai ir priešai


Gydytoja dermatologė, prof. Gerimanta Balevičienė sako, kad vanduo, odos priežiūros priemonės gali dirginti odą. Vandenyje ištirpusios medžiagos taip pat prasiskverbia į odą ir gali ją sudirginti. Tad atidžiai žiūrėkite, ką pilate į vandenį. Netinka ir paprasti muilai, nes jie dar labiau sausina odą. Šiltas vanduo padaro odą daug puresnę ir pralaidžią mikrobams, todėl susidaro pavojus prasidėti infekcijai.

 

Neretai mamos kreipiasi į dermatologę su pusmečio vaikučiais, kurie yra itin gausiai išberti - dažniausiai nuo labai dažno maudymo, mirkymo. Dažnos lakišiaus ir kitų žolelių vonios taip pat nėra gerai – jos pablogina vaiko odos būklę arba sudaro sąlygas atsirasti atopiniam dermatitui ar net jam išplisti.

 

 Jei vaikas yra linkęs sirgti atopiniu dermatitu, jam visiškai netinka ramunėlės – nei jų kompresai, nei arbatos, nes medžiaga, esanti šiame žolelių nuovire, gali sudirginti vaiko odą.

 

Neprirenkite per šiltai


Nereikia vaiko nei šiltai rengti einant į lauką, nei būnant namie, nemėgsta jie ir kai šiltai apklojate nakčiai, tuomet jie pradeda kasytis odelę. Vaikučiams, sergantiems atopiniu dernatitu, netinka rengti sintetinius bei vilnonius rūbelius. Aprengus juos, jiems tuoj pat pradeda niežėti odą.

 

Tinkamai prižiūrint odą yra tikimybė, kad atopinis dermatitas dings. Jei tik tėvams kilo įtarimų dėl simptomų, liudijančių apie atopinį dermatitą, patariama iškart kreiptis į gydytojus - pradžioje į savo šeimos gydytoją, po to - į dermatologą.

 

Ar esate susidūrę su atopinio dermatito problema?

 

13. Nov 2012, 17:55

ketvirtadieni vaziuojam pas dermatologa,itaria atopini dermatita ☹