Pasikeitęs vaiko elgesys

Pasikeitęs vaiko elgesys

30. Aug 2011, 00:00

 

Tylus vaikas virsta peštuku. Pleputė – tylene. Kartais taip nutinka, pradėjus lankyti darželį.

 

Konsultuoja ikimokyklinio ugdymo pedagogė, auklėtoja metodininkė Vilniaus lopšelyje – darželyje „Rūta“ Jolanta Danilevičienė:

 

Kaip gali pasikeisti vaiko elgesys pradėjus lankyti darželį?

 

Ar pasikeis vaiko elgesys, labai priklauso nuo to, kaip vyksta adaptacija prie darželio.

Jeigu ji iš tiesų sunki, o vaikas yra sunkiai prisitaikantis ir pritampantis, gali pasikeisti jo emocinė būklė ir elgesys.

 

* Gali sutrikti mažylio miegas. Būna, iki tol gerai miegojęs mažylis ima prabusti naktį, nenori užmigti vakare, krūpčioja naktimis, keliasi į tualetą.

 

* Vaikas gali tapti piktesniu, imti muštis ar kitaip pasikeisti jo elgesys. Tokį elgesį galima apibūdinti kaip vaiko protestą prieš pasikeitusį jo gyvenimą ir pradėtą lankyti darželį.

 

*Tačiau jei adaptacija prie darželio nebus sunki, ypatingų elgesio pasikeitimų tėvai gali ir nepastebėti.

 

 

Kiek paprastai trunka vaiko adaptacija?

 

Priklauso nuo kiekvieno vaiko individualiai, taip pat nuo to, kiek auklėtoja įdės pastangų.

Tas adaptacinis laikotarpis yra, ir niekur nuo jo nedingsi. Savo praktikoje turėjome mergaitę, kuri atvesta kasdien verkdavo šešis mėnesius. Baigėsi šeši mėnesiai ir kaip kas ranka nuėmė... Labai nevienodai vyksta adaptacija.

 

Neretas atvejis, kad vaiko ašaros prasideda tik po kelių dienų, o ne pačią pirmą. Mamos stebisi: „Kaip čia taip, juk iš pradžių viskas buvo gerai, jis savaitę ėjo ir neverkė?...“. Taip, adaptacija gali pasireikšti ir vėliau.

 

Ar Tavo darželinukas, pradėjęs lankyti darželį, tapo kitokiu?