Pasigaminkime dažus ir pieškime pirštukais!

Pasigaminkime dažus ir pieškime pirštukais!

05. Jun 2014, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar jau atšventėte pirmąjį gimtadienį? Vadinasi, pats laikas supažindinti mažylį su piešimu pirštukais. Siūlome keletą vertingų patarimų bei dalinamės receptu, kaip pasigaminti patiems dažus.

Pažintį su dailės pasauliu galima pradėti nuo smagaus būdo – ogi piešimo pirštukais ir delniukais. Tokiu būdu vaikas ne tik patirs daug smagių akimirkų, bet ir padėsime vystytis jo smulkiajai motorikai. 

Pirmas žingsnis – renkamės dažus

Perkant dažus pirštukams, paskaitykite etiketę – kokio amžiaus vaikams skirta, iki kada galioja, kokia jų sudėtis. Jeigu dažų pagrindas – maisto dažai – tai geriausias įmanomas variantas. Kitas būdas – dažus pasigaminti namuose.

Naminių dažų piešti pirštukais receptas:

Miltai

5 šaukšteliai druskos

2 šaukštai aliejaus

vandens

Kaip daryti? 

Visas sudedamąsias dalis sumaišykite plaktuvu. Vandens ir miltų dėkite tiek, kad konsistencija būtų panaši į grietinės. Išpilk gautą masę į skirtingus stiklainiukus. Kiekvieną nudažyk natūraliais dažais – spaustomis morkų sultimis, spaustomis aviečių, mėlynių, burokėlių sultimis ir pan.

Galima panaudoti dažus, kurie būna Velykoms skirtuose kiaušinių dažymo rinkiniuose. Jų spalvos pakankamai ryškios, o sudėtis – natūrali. Dažai paruošti, laikas kibti į darbą.

20140604171350-70404.jpg

Paruošiame aplinką

Labai svarbus žingsnis – pasiruošti namų aplinką. Tai be galo svarbu, kad netektų kas minutę stabdyti vaiko: “Palauk”, “Neišsitepk”, “Neliesk”. Ant grindų ar stalo patieskite suenų laikraščių, vaiką aprenkite prijuostėle ar rūbais, kurių jums negaila išterlioti (galite turėti vieną komplektą, skirtą tokiems užsiėmimams). Jeigu tai vasaros laikas, galite leisti piešti pusiau nuogiems, tada po seanso teliks įdėti mažuosius į vonią nuprausti.

Mažiems vaikams tinkamiausias didelio formato popierius. Jo būna pirkti kanceliarinėse prekėse, tačiau pigesnis variantas – tapetų likučiai arba statybinėse prekėse pirkti rulonai popieriaus, skirto statybų darbams (uždengti kambariui, kai jis dažomas). Jo išmatavimai didesni, tad mažiukui bus smagiau, nereiks taikyti į A4 formato popierių.

Kaip piešti?

Jei tai pirmas vaikučio kartas, parodykite, kaip pamerkiate pirštuką į dažus ir tada juo braukiate per popierių. Pirštuku galima taškuoti, piešti, taip pat galima daryti delniukų atspaudus.

Šiais dažais puikiai tinka piešti su kempinėle. Atpjaukite gabaliuką iš kempinės (tinka ir indams plauti), parodykite, kaip pamerkiate į dažus ir piešiate ja. 

Taisyklė Nr.1 tėvams: "Piešiant pirštukais svarbiausia ne rezultatas, o pats procesas"

Jeigu po piešimo seanso vaikas atrodo taip, lyg ateivis iš kitos planetos (visas dažuotas), aplinka irgi panaši, tačiau jis laimingas šypsosi – vadinasi, seansas pavyko!!! Valio!

Kad taip nutiktų, labai svarbi tėvų reakcija. Jei jie nesibaisės raudonais vaiko pirštukais, per daug nespaus jo, neragins, nesakys draudimų, prasidedančių “ne”, viskas bus gerai.

Jeigu jūs nesate įsitikinusi, kad toks užsiėmimas patiks jums ir jūsų namams, verčiau nepradėkite to savo namuose, nes supykę ir pernelyg pedantiški tėvai gali ilgam pristabdyti vaiko norą kurti ir fantazuoti piešiant pirštukais. Tai turi būti užsiėmimas be streso, teikiantis laimės abiems pusėms.

Piešimą pieštukais praktikuoja įvairūs darželiai, meno mokyklėlės, ankstyvojo ugdymo būreliai, todėl yra galimybė, kad šį smagų užsiėmimą vaikas ateityje išbandys kitur.

Ar Jūs rengiate namuose panašius tapybos pirštukais seansus?

05. Jun 2014, 10:56

bandem tik turejome vienintele melyna spalva.dazeme vonios kambaryje ant plyteliu pasitiese A3 formato popieriu.lengvai nusivale grindu plyteles bet stai ant sienunliko melyni taskiukai 😃

05. Jun 2014, 10:05

Ne nes žinau kad po to bus gražaus darbelio 😃 Bet radus naturalius dažus manau jau butu laikas pabandyti. 😀 Įsivaizduoju mažajai šypsena iki ausų būtu. 😃

05. Jun 2014, 10:00

Butinai surengsime 😀