Pasaulio pažinimas mažylio akimis: patarimai.

Pasaulio pažinimas mažylio akimis: patarimai.

24. Mar 2015, 19:49 Liucyte Liucyte

Mūsų sūnelis perkopė dar tik aštuntąjį savo gyvenimo mėnesį, – kiekvieną dieną atrandame vis kitokių mus supančio pasaulio atspalvių, renkame naujas patirtis. Ne viskas dar mūsų mažyliui pažįstama, todėl ne visomis MK skelbiamo projekto temomis galėjau parašyti, bet, susipažinusi su kitų projekte dalyvavusių mamų patirtimi ir suderinusi ją su savąja, susidariau sąrašėlį patarimų, kuriuos pritaikius pasaulio pažinimas su mažyliu, manau, bus kur kas paprastesnis. Vienas kitas patarimas gal pasirodys naudingas ir Jums.

1. PLANUOKIME, KUR BEKETINTUME EITI AR KELIAUTI. Kaip rodo mano pačios ir kitų mamų patirtis, visada – ar ketintume leistis į ilgesnę kelionę, ar eiti į svečius, ar pas mažylio gydytoją – apgalvokime, ko mums gali prireikti, kad kuo paprasčiau prisitaikytume prie bet kokių (o ypač nenumatytų) aplinkybių. Paplanuokim, kuo mūsų mažylis bus užimtas ilgesnės kelionės metu, ar turės kuo pažaisti laukdamas prie gydytojo kabineto, ar turėsime kuo mažylį sutvarkyti, nuvalyti rankas, jei jis susiteps, pažais viešose vietose su viešais žaislais ir pan. Mano nuomone, nepamainomi daiktai bet kokioje išvykoje: sauskelnės, drėgnos servetėlės, užkandžiai ar tyrelės, vanduo ar arbatėlė, vienas kitas mėgstamas mažylio žaisliukas ar knygelės.

20150324194253-47920.jpg

2. NIEKADA NEPAMIRŠKIME GEROS NUOTAIKOS IR POZITYVAUS NUSITEIKIMO. Svarbiausia prieš ruošiantis kur nors išeiti ar išvykti – teigiamai nusiteikti, tada kelionė, išvyka ar paprasčiausias apsilankymas pas svečius bus tikrai vykę. Geriausias šios taisyklės pavyzdys – MK redaktorės Godos kelionė su vaikais į Tenerifę. Kai sudvejosiu, ar tikrai verta leistis su vaiku į kokią nors (iš pirmo žvilgsnio gal ir beprotiškai pasirodysiančią) kelionę, visada prisiminsiu optimizmu trykštančius Godos blogus.

20150324194349-33656.jpg

3. IŠEIDAMI IŠ NAMŲ, NESISTENKIME IŠSINEŠTI VISŲ MAŽYLIO ŽAISLŲ. Tikrai nebūtina, pavyzdžiui, einant į svečius, į rankinę susidėti krūvą mažylio žaisliukų: iš savo patirties galiu patvirtinti, kad bet kuriuose namuose rasime pagal vaiko amžių tinkamų „natūralių“ žaisliukų (t.y. stiklainių dangtelių, dėžučių, segtukų ir pan.) – pakanka įsimesti vieną ar du mėgstamiausius mažylio žaislus. Be to, eidami su vaiku pasivažinėti ar pasivaikščioti, žaisliukus išvis pamirškime, neapkraukime kabančiais niekučiais vežimėlio – leiskime mažyliui pažinti jį supantį gamtos pasaulį.

20150324194458-54578.jpg

4. SUSIŽINOKIME KUO DAUGIAU APIE KETINAMAS APLANKYTI VIETAS. Prieš ketinant aplankyti muziejus, teatrus, kino sales, žaidimų kambarius, patarčiau kaip galima daugiau apie juos pasiskaityti ir susižinoti, ar atitinkamoje vietoje palankios sąlygos lankytis su mažyliais, nuo kelerių metų vaikams rekomenduojama ten lankytis ir pan. Remdamasi kitų mamų patirtimi, į lankytinų vietų prioritetų sąrašą jau įtraukiau Žaislų muziejų Vilniuje, „Multikino“ kiną mamytėms su vaikais, taip pat Nykštuko lėlių teatrą Kaune.

20150324194532-31386.jpg

5. PASIRŪPINKIME SAVO IR SAVO MAŽYLIO PATOGUMU.  Man labai patiko kažkurios mamytės pasiūlyta idėja, kad, jei sunku iš daugiabučio išsigabenti vežimėlį į lauką, galima palikti ir laikyti jį automobilyje (žinoma, jei vežimėlis nėra reikalingas namuose). Be to, jei tik prireikia, nebijokime pasinaudoti viešuoju transportu: ne piko valandomis tikrai įmanoma pavažiuoti autobusu ar troleibusu, dauguma keleivių geranoriški, užleidžia vietas mamai su vaiku, autobusai bei troleibusai gan patogūs, žemagrindžiai.

20150324194609-25697.jpg

TEBŪNA PAŽINTIS SU PASAULIU MŪSŲ MAŽYLIAMS KUO ĮDOMESNĖ!