Pasakų terapija: Stebuklingoje karalystėje kiekvieno nuomonė verta aukso

Pasakų terapija: Stebuklingoje karalystėje kiekvieno nuomonė verta aukso

18. Nov 2011, 09:00

 

Pasakų terapijai tinka bet koks amžius. Dažniausiai pasakų terapija taikoma atskirai vaikams ir atskirai suaugusiems. Pasakų kūrimo dirbtuvėje „Permainų vėjas“ sukurtas pasakų kūrimo visai šeimai metodas.

 


Savos pasakos kūrimas – pasakų terapijos metodas

 

Šeimyninės pasakų kūrimo grupės suteikia galimybę visiems šeimos nariams (grupės dalyviams) susijungti į vieną stebuklingą karalystę, kartu iš širdies pasidžiaugti ir nuoširdžiai nusišypsoti vienas kitam! Šitoje stebuklingoje karalystėje kiekvieno nuomonė verta aukso; nėra blogiečių ir geriečių; viešpatauja laisvė ir niekas nieko neverčia daryti; konfliktai pavirsta galimybe kažką pakeisti į gerąją pusę; nutylėjimai, užgniaužtos skriaudos, kaltės jausmas ir kiti negatyvūs jausmai pavirsta savybėmis, reikalingomis nuoširdžiam, betarpiškam vienas kito priėmimui.

 

Tokioje stebuklingoje karalystėje šeimos galės atskleisti svarbias šeimynines vertybes ir įgyti naujų. Pasakų terapijos moksliniame pasaulyje vyrauja nuomonė, kad pasakų šalis, kupina stebuklų ir paslapčių, audrina vaikų ir suaugusiųjų vaizduotę. Įeiti į šį pasaulį, priimti jį visa širdimi, pasijusti jame kūrėju, vadinasi, padaryti realių pokyčių fiziniame gyvenime.

 

Vaikų dalyvavimas šeimyninėse pasakų kūrimo grupėse – neįkainojama dovana jiems. Kodėl?

 

Pirma, pas vaikus iki 10-12 metų vyrauja vaizdinis mąstymas, todėl vaikus mokyti gyvenimo išminties geriausiai per pasakas.

Antra, laisvai kuriantis vaikas šią akimirką besąlygiškai priimamas savo artimųjų, virsta harmoninga, jaučiančia pusiausvyrą, stipria asmenybe.

Trečia, pasakos kūrimo metu vaikas ir jo artimieji (grupės dalyviai) tampa lygiateisiais kūrėjais ir tai vaikui teikia pasitikėjimo, ryžtingumo, drąsos saviraiškai.

 

Darbas su pasakomis – tai aktyvinantis asmenybės resursus ir potencialą procesas. Todėl pasaka padeda vaikui ir suaugusiam intuicijos ir fantazijos dėka atskleisti savyje kūrybinį pradą, vystyti savo potencialą, pažinti pasaulį ne tik protu, bet ir širdimi, siela. Pasakų terapeutė N.Pogosova tvirtina, kad įsikūnijus į pasakų veikėjus-burtininkus, raganas, pabaisas ir fėjas, princus ir princeses-vaikai ir suaugusieji mokosi pažinti visas savo asmenybės puses.

 

Mokosi mylėti ir savo užsispyrimą, ir savo pyktį, ir savo drąsą, ir savo kantrybę... Tik mylėdamas save tokį, koks esi čia ir dabar, tu turi galimybę pasikeisti į gerąją pusę.

 

Pasakų kūrimo dirbtuvės „Permainų vėjas“ autorė, psichologė

Viktorija Grigorjeva

www.permainuvejas.lt

 

Dalyvaukite naujame konkurse Mes - pasakų herojai