Ožiai puola! 10 patarimų tėvams

Ožiai puola! 10 patarimų tėvams

09. May 2012, 08:30

Pamačiusi neapdairiai ant stalo padėtą saldainį, pusantrų metukų Liepa jį su visu popieriuku dedasi į burną. Mama skuba paimti ir sako: „Negalima“. „Doooo“ – sako mažylė (tai reiškia „duok“), ir negavusi, užsidengia rankomis veidą ir griūna ant žemės verkdama.

 

Panašių situacijų gali papasakoti, turbūt, kiekviena mama ar tėtis. Kaip elgtis tokiu atveju?

 

10 patarimų, kaip nepamesti galvos tramdant „ožius“:

 

1. Aprašyta situacija yra fizinė vaiko pykčio išraiška. Taip vaikas išlieja savo emocijas, nes dar nemoka jų išsakyti ir išreikšti visiems priimtinu būdu. Pamažu, iki maždaug trejų ar ketverių metų vaikas išmoksta savikontrolės.

 

2. Pusantrų metų vaikučių „ožiukai“ parodo, kad jie tikrina ribas – nori sužinoti, kiek gali sau leisti, o kada jo elgesį sustabdys tėvai. Vaiko tikslas yra priversti tėvus duoti tai, ko jis nori.

 

3. Tėvams iškyla užduotis - nustatyti ribas, kas galima jų šeimoje, o kas – ne. Tų ribų reikia laikytis 24 valandas per parą visiems. Ne taip, kad „mama leidžia vienus dalykus“, „ tėtis leidžia kitus dalykus“.

 

4. Pykčio priepuolio metu susikalbėti su pusantrų vaiku neįmanoma. Todėl ginčijimasis, įtikinėjimas nepadeda. Geriau ramiai palaukite, kol „ožiukas“ praeis.

 

5. Geriau nekreipkite dėmesio į vaiką, kol jis nusiramins. Jūs galite daryti tai, ką darėte prieš tai, kol vaikas dar nebuvo supykęs. Tačiau būkite netoliese vaiko, kad jis jaustųsi saugus, ypač, jeigu „ožiai“ užklumpa mažai pažįstamoje vietoje- parduotuvėje ar panašiai.

 

6. Pykčio priepuolio metu, jeigu vaikas nekelia pavojaus sau ar kitiems, jo nelieskite.

 

7.Stenkitės neparodyti savo susierzinimo, jei įmanoma, išlikite ramus ir kalbėkite įprastu balso tonu.

 

8. Netenkinkite vaiko reikalavimo, dėl kurio kilo pykčio priepuolis. Antraip jis įpras jumis manipuliuoti, gaudamas dėmesio neigiamu būdu bei tai, ko užsigeidžia.

 

9. Neapdovanokite vaiko tam, kad sustabdytumėte „ožius“, nes vaikas išmoks netinkamu būdu gauti apdovanojimus.

 

10. Skirkite dėmesį vaikui tada, kai jis nusiramins.

 

Svarbu:

 

Kartais galima užkirsti kelią pykčiui prieš prasidedant „ožiams“. Jeigu matote, kad tuoj vaikas supyks ir grius, padėkite jam susitvardyti: žiūrėdama jam į akis, garsiai, aiškiai pasakykite: „Tu pradedi pykti. Raminkis“. Pasiūlykite vaikui kitą įdomų daiktą ar žaislą, taip nukreipdami dėmesį.


Kaip Tu elgiesi, kai vaiką užklumpa "ožiai"?

 

 

09. May 2012, 10:00

leidziu issioziuoti ir tiek

09. May 2012, 09:37

OZIAI 😃 oj pas mus kuo toliau tuo labiau oziukai vis didesni lenda 😀 Ir blogiausia, kai mazesnis brolis mokinasi is vyresnio brolio. Parduotuveje jei ko neduodi ar nenuperki tai toks prasideda koncertas sveikinimu kad zmones pakraupe ziuri bet stengiuos nekreipti demesio, o mano vyrui tai nervai nelaiko tai per sikna uzvaziuoja ☹

laurora laurora 09. May 2012, 09:18

manoji (beveik 2 metu) namuose irgi pradejo griuvinet supykus. tik dar nepilnas komplektas - be rekimu 😃 bet jai labai nepatinka buti issitepusiai, tai kai nugriuna, pasakau, kad issipurvinsi, tai tuoj atsikelia 😀