Nuo pneumokokinės infekcijos saugo skiepai

Nuo pneumokokinės infekcijos saugo skiepai

12. Jun 2012, 00:00

Pneumokokinė infekcija – tai ligos, kurias sukelia bakterijos, vadinamos pneumokokais. Dažniausiai tai yra ausų uždegimai, pūlingos slogos, angina, sinusitai, plaučių uždegimai. Jei jūsų vaikas linkęs sirgti šiomis ligomis, į pagalbą atskuba skiepai.

 

„Vienas vaikutis gali susirgti tik pūlinga sloga, o kitam ta pati bakterija gali sukelti sunkų pūlingą meningitą – galvos smegenų dangalų uždegimą. Žinoma, kad sunkiausiai serga kūdikiai“, – teigė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus gydytoja pediatrė Jolanta Dieninienė.

 

Galbūt galima galvoti, kad kūdikiai neturi tiek daug galimybių užsikrėsti, nes jų aplinkoje nėra tiek daug svetimų žmonių. Tačiau mūsų gyvenimas labai keičiasi ir su kūdikiais vykstama net į tolimiausias keliones.

 

Kaip užsikrečiama pneumokokine infekcija?

 

Pneumokokinė infekcija gana plačiai paplitusi tiek vaikų, tiek suaugusiųjų tarpe, ypač didelė rizika – vaikams iki 5 m. ir vyresniems nei 65 m.. Šių bakterijų neretai galima rasti visiškai sveikų žmonių nosiaryklėje. Sukėlėjas plinta oro lašeliais, kuomet patenka į žmogaus apatinės kvėpavimo takų dalis, dauginasi, dėl to vystosi kvėpavimo takų uždegimas.

 

Didesnę riziką susirgti turi žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis, su nusilpusiu imunitetu. Susergama ir dėl nepalankių išorinių faktorių: peršalimo, pervargimo, stresinės situacijos, virusinės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ir kita.

 

Simptomai

 

Pneumokokinė infekcija - tai skirtingai kliniškai pasireiškiančių ligų, kurias sukelia pneumonijos streptokokas, grupė.

 

Galima išskirti kelis simptomus:

-staigus karščiavimas,

-stiprus skausmas krūtinės srityje,

-kosulys, dusulys, tačiau pneumokokinė infekcija neturi jai būdingų specifinių klinikinių simptomų.

 

Koks gydymas?

 

Gydymui naudojami antibiotikai, tačiau registruojama vis daugiau atsparumo jiems atvejų. Todėl skatinama remtis atitinkamomis gydymo rekomendacijomis.

 

Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą pas savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

 

Kaip apsisaugoti nuo pneumokokinės infekcijos?

 

Pasak Užkrečiamų ligų ir AIDS centro gydytojos Daivos Razmuvienės, didelį vaidmenį, norint išvengti šios ligos, vaidina nespecifinės apsaugos priemonės kaip imuniteto stiprinimas, bendrų asmens higienos įgūdžių taikymas, tačiau skiepai yra pati efektyviausia nuo pneumokokinės infekcijos apsauganti priemonė.

 

"Šiuo metu Europoje naudojamos dviejų tipų vakcinos nuo pneumokokinės infekcijos: konjuguotos ir polisacharidinė pneumokokinės infekcijos vakcina. Kūdikiai ir vaikai iki 2 metų skiepijami konjuguota pneumokokinės infekcijos vakcina (imunitetas susidaro 10 metų).

 

O vyresni nei 2 metų vaikai ir suaugę – polisacharidine vakcina. Kadangi imunitetas susidaro 5 metams, praėjus šiam laikotarpiui, skiepjimą reikėtų pakartoti. Vakcinos kaina - iki šimto litų", - pasakojo gydytoja.

 

Ar jūs girdėjote apie vakciną nuo pneumokokinės infekcijos? O gal jau paskiepijote savo vaikus?

14. Apr 2016, 13:08

Sveiki,
vakar skiepijomės nuo pneumokokinės infekcijos vakcina "Synflorix" ,naktį pakilo temperatūra iki 38.2. Dukrytė nerami,mieguista,temperatūra laikosi apie 38°C ,kartais pastebiu traukulius.... Skambinau gydytojai-sakė gali karščiuot apie 2 paras.
Dukrytei 8mėn.,vakcinos dar tik 1 dozė. Pradėjau svarstyti ar dar kartą sutiksiu skiepyti šia vakcina?
Labai reikalinga papildoma informacija dėl vakcinos.
Ačių.