Nuo mokyklėlių kūdikiams raibsta galva

Nuo mokyklėlių kūdikiams raibsta galva

13. Jan 2012, 07:00

Gavome laišką, kuriame šešių mėnesių Dominyko mama klausia - kaip pasirinkti ankstyvojo lavinimo mokyklėlę sūneliui. Kaip rašo moteris, nuo jų gausos "raibsta galva", kaip nepasiklysti tarp pasiūlos?

 

Mama rašo:

 

Šiandien veikia daug ir įvairių ankstyvojo muzikinio ugdymo mokyklėlių, į kurias kviečiami jau kelių mėnesių kūdikėliai. Į ką atkreipti dėmesį renkantis tokius užsiėmimus?

 

Konsultuoja ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė Asta Kerulytė–Reys, Šeimos laisvalaikio centro „Balseliai“ vadovė, Ankstyvojo muzikinio ugdymo studijos "AMUS“ mokytoja.

 

Per paskutinįjį dešimtmetį situacija Lietuvoje pasikeitė kardinaliai. Jei anksčiau šia tema nebuvo daug literatūros, nei gausybės įrašų parduotuvėse, skirtų kūdikiams, šiandien viskas yra kitaip. Iš vienos pusės džiaugiuosi, kad nebereikia įrodinėti ankstyvojo muzikinio ugdymo naudos, iš kitos pusės įžvelgiu ir minusų.

 

Mokyklėlių pasirinkimas yra didžiulis, todėl kartais gali kilti natūralus klausimas apie jų kokybę.

 

Aš rekomenduočiau mamoms, kurios renkasi muzikos mokyklėlę kūdikiui, rinktis žmogų, kuris dirbs su jų vaikučiu. Ne metodiką, ne mokyklėlę, o asmenybę su profesine patirtimi. Niekada nesižavėjau ugdymu, kai yra kažkieno parašyti pamokų planai, o mokytojas tampa tik tam tikrų instrukcijų vykdytoju, neatsižvelgiant į konkrečią tos dienos vaikų nuotaiką, pagaliau, oro sąlygas ar kitas aplinkybes.

 

Dirbant su pačiais mažiausiais reikia atsižvelgti į daug faktorių ir nepamiršti, kad darbas turi būti labai kūrybiškas. Štai, pavyzdžiui, šiandien už lango pliaupia lietus. Juk smagu dainuoti apie lietų ir kviesti į pagalbą saulelę. Kartais vaikų grupėje vyrauja tokia nuotaika, kad turėtas planas nebetinka, todėl priimi sprendimą šokti kitą šokį ar žaisti kitą žaidimą.

 

Ateiti į pamokas reikėtų tada, kai pati mama, jau sustiprėjusi po gimdymo, gali ir nori išeiti iš namų. Vienos ateina su vieno, kitos su dviejų, trijų mėnesių amžiaus kūdikiais. Kai kurios šeimos muzikos pamokėles pradeda lankyti sąlyginai vėlokai - su metukų ar net trejų metukų vaikučiais. Ateiti į muzikos pamokas niekada nevėlu, juolab, kad yra įvairaus amžiaus grupių. 

www.balseliai.lt

Tel. 8 6 100 6560