Nuo kokių užkrečiamųjų ligų verta skiepytis vykstant svetur?

Nuo kokių užkrečiamųjų ligų verta skiepytis vykstant svetur?

19. Apr 2011, 00:00

Gera pasvajoti, o dar geriau - suplanuoti kelionę su šeima į egzotiškas užsienio šalis. Jei tokia kelionė jūsų planuose, pasidomėkite, kokie skiepai reikalingi ten vykstant.

 

Šiandien trumpai apžvelgsime pagrindines užkrečiamąsias ligas, nuo kurių specialistai pataria skiepytis vykstant būtent į egzotiškas šalis.

 

CHOLERA

 

Cholera daugiausia registruojama besivystančiose šalyse, kur yra blogos sanitarinės sąlygos ir trūksta geriamo vandens, bei karo nuniokotose teritorijose. Išsivysčiusiose šalyse pasitaiko tik įvežtinių atvejų.

 

Rizika keliautojams

 

Pagrindinė profilaktikos priemonė – tinkamai pasirinkti maistą ir vandenį. Rizika užsikrėsti cholera keliautojams labai maža net ir tose šalyse, kur registruojami susirgimai. Didelė rizika gali būti tik humanitarinę pagalbą teikiantiems darbuotojams stichinių nelaimių vietovėse, pabėgėlių stovyklose ir pan.

 

Skiepijimas

 

Skiepytis gali būti rekomenduojama tik tiems, kuriems yra ypač didelė rizika užsikrėsti. Rekomenduojama tik geriamoji vakcina nuo choleros. Inaktyvinta geriamoji choleros vakcina pasižymi tam tikru apsauginiu poveikiu ir prieš E.Coli ir kartu - “keliautojų diarėją”. Vis tik šios vakcinos efektyvumas po dviejų vakcinos dozių yra trumpalaikis (tik pirmuosius 6 mėn. jis siekia 85-90%), todėl net ir pasiskiepijus būtina vengti nesaugaus maisto ir vandens.

 

DIFTERIJA

 

Difterija paplitusi visame pasaulyje, tačiau dėl ilgalaikių planinių skiepijimų retai nustatoma ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse. XX amžiaus 10-ajame dešimtmetyje difterijos epidemija buvo registruota Rytų Europos šalyse.

 

Rizika keliautojams

 

Šia liga gali užsikrėsti nepilnai paskiepyti ar neskiepyti asmenys.

 

Skiepijimas

 

Skiepai nuo difterijos reikalingi atsižvelgiant į paciento amžių (pagal skiepijimų kalendorių, revakcinacija - kas 10 metų).

 

EPIDEMINIS PAROTITAS

 

Paplitęs daugelyje pasaulio teritorijų, dažniausiai serga vaikai nuo 5 iki 9 metų.

 

Rizika keliautojams

 

Šia liga gali susirgti nepilnai paskiepyti ar neskiepyti asmenys.

 

Skiepijimas

 

Skiepijama pagal skiepijimų kalendorių. Vaikai ir suaugusieji, neskiepyti ar neturintys duomenų apie skiepijimą, skiepijami trivalente tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina.

 

ERKINIS ENCEFALITAS

 

Paplitęs daugelyje Europos šalių, ypač Baltijos valstybėse, Austrijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje, Šiaurės Rytų Lenkijoje, Rusijoje, Pietų Vokietijoje, Šveicarijoje.

 

Rizika keliautojams

 

Keliautojai gali užsikrėsti endeminėse teritorijose sezono metu (paprastai – nuo pavasario iki ankstyvo rudens), ypač stovyklaudami gamtoje (kaimo ir miškingose vietovėse).

 

Skiepijimas

 

Skiepijama inaktyvinta erkinio encefalito vakcina.

 

GELTONASIS DRUGYS

 

Paplitęs kai kuriose Afrikos bei Centrinės ir Pietų Amerikos šalyse.

 

Rizika keliautojams

 

Galima užsikrėsti endeminėse teritorijose, ypač jei lankomasi neurbanizuotose, drėgnose ir šiltose savanose, miškingose teritorijose (džiunglėse) arba miestuose protrūkių metu. Riziką galima šiek tiek sumažinti taikant saugos priemones nuo moskitų įkandimų.

 

Skiepijimas

 

Skiepytis rekomenduojama visiems vykstantiesiems į endemines geltonojo drugio šalis (kuriose yra geltonojo drugio plitimo rizika)

 

Geltonojo drugio endeminės teritorijos (pagal PSO):

 

• Afrikoje:

Angola, Beninas, Bisau-Gvinėja, Burkina Faso, Burundis, Centrinės Afrikos Respublika, Čadas, Dramblio Kaulo Kranta, Etipiopija, Gabonas, Gambija, Gana, Gvinėja, Kamerūnas, Kenija, Kongas, Kongo Demokratinė Respublika (anksčiau Zairas), Liberija, Malis, Mauritanija, Nigerija, Nigeris, Pusiaujo Gvinėja, Ruanda, San Tomė ir Prinsipė, Senegalas, Siera Leonė, Somalis, Sudanas, Tanzanija, Togas, Uganda.

 

• Centrinėje ir Pietų Amerikoje:

Argentina, Bolivija, Brazilija, Ekvadoras, Gviana, Kolumbija, Panama, Paragvajus, Peru, Prancūzijos Gviana, Surinamas, Trinidadas ir Tobagas, Venesuela.

 

www.ulac.lt

19. Apr 2011, 19:07

vykstant kitur pasiskiepinciau turiu omeny siltas salis