Nuo kokio amžiaus geriausia pradėti muzikinį ugdymą?

02. Oct 2012, 08:00

Jei turite klausimų, kurių nespėjote užduoti per tiesioginę transliaciją vaikučių ugdymo klausimais - juos galite rašyti el.paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt


Marija (Marijadnk):

 

Sveiki, esu daug skaičiusi, kad geriausia muzikaliai pradėti ugdyti vaiką nuo 1 metukų. Ar tai tiesa?

 

Komentuoja ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė, mokyklėlės „Strazdanėlės“ įkūrėja Sonata Latvėnaitė – Kričenienė:

 

Tyrimai rodo, kad tik gimę kūdikiai jau yra pasirengę ir gali bendrauti su kitais žmonėmis bei į juos reaguoti. Maždaug 20 nėštumo savaitę vaisiaus ausytės jau gali jausti virpesius ir garsus, o gimę gali atpažinti garsus, kuriuos girdėjo įsčiose.

 

Muzikaliai pradėti ugdyti iki gimimo ir gimus, o ne laukti pirmojo gimtadienio.

 

Mokslininkai – neurologai, pediatrai, biologai ir psichologai, stebėdami ir tyrinėdami vaiko augimo procesus, pastebėjo, kad iki vaiko gimimo ir ankstyvoje vaikystėje vaiko smegenyse įvyksta kritiniai procesai, kurių metu susidaro svarbūs neurologiniai ryšiai ir sinapsės.

 

Gamta apdovanojo vaiką ląstelių pertekliumi ir jei šios ląstelės tam tikrais gyvenimo tarpais nesudaro ryšių, jos žūva ir jų nebegalima atgaivinti. Taigi nelaukite, tik gimusį vaikutį apgaubkite meile ir muzikine aplinka, kuri suteiktų galimybę lavinti muzikinius gabumus.

 

Jei vaikas neturėjo galimybės išlavinti muzikos klausymosi žodyno, tai ląstelės, skirtos klausos pojūčiui ugdyti, geriausia atveju ne žuvo, bet buvo nukreiptos kitam pojūčiui ugdyti, galbūt regos.

 

Video: mokyklėlės „Strazdanėlės“ įkūrėja ir muzikos mokytoja Sonata Latvėnaitė- Kričenienė apie ankstyvąjį vaikučių muzikinį ugdymą.