Nuo ko pradėti: daržovių ar kruopų?

Nuo ko pradėti: daržovių ar kruopų?

24. Aug 2012, 00:00

Kaip manote, kokia košytė tinkamiausia vaiko pažinčiai su „kietu“ maistu – daržovių ar kruopų košė? Ką pirma davėte Jūs?

 

Iki 6 mėnesių

  

Iki 6 mėnesių sveikam ir gerai augančiam kūdikiui pakanka tik mamos pieno arba adaptuoto pieno mišinio. Kartais mamos nerimauja, ar užtenka mamos pienuok, kai vaikutis pusė metų valgo tik jį? Geriausias rodiklis – apsilankymas pas pediatrą kas mėnesį, kurio metu vaikutis pasveriamas ir sužinoma, ar jis priaugo pakankamai, ar jo svorio ir ūgio kreivė didėja proporcingai.

 

Tik 6 mėnesių kūdikis yra pakankamai subrendęs paragauti tirštesnio maisto, tokiu metu padidėja jo poreikis gauti ir kitų medžiagų, esančiame kituose maisto produktuose, ne tik mėsoje.

 

Daržovienė ar kruopienė?

 

Kokią košę virti pirmą- kruopų ar daržovių, priklauso nuo jūsų vaiko sveikatos būklės bei individualaus gydytojo patarimo. Nuo seno mūsų prosenelės primaitindavo vaikučius kruopų košėmis – avižų, miežių. Paskutiniaisiais metais buvo daug patarimų apie tai, kad geriausia primaitinimo pradžiai tinka daržovės. Abu variantai yra tinkami.

Pirmosios košytės turi būti vientisos konsistencijos, be gabaliukų ir gumuliukų. Pradedant vaikutį pratinti prie košės, pirmą dieną reikia duoti jos vos vieną arbatinį šaukštelį. Primaitinkite vaiką šaukšteliu, o ne skystą košelę supildami į buteliuką.

 

Kokios daržovės tinkamiausios?  Labiausiai tinka ekologiškai užaugintos bulvės, morkos, kopūstai, cukinijos, moliūgai.

 

Kokios kruopos vertingiausios?  Visos kruopos yra savaip vertingos – avižos, ryžiai, grikiai, meižiai. Mažiausiai naudos turi mania, nes jie gaminami iš labai išvalytų kviečių.

 

Mėsa: nuo kada ir kokia?

 

7-8 mėnesį pradėjus ragauti mėsos, reikia atminti, kad geriausia vaikui rinktis kalakutieną, triušieną, jautieną. Labiausiai alergizuoja veršiena, nes jos baltymų sudėtis panašiausia į pieno baltymų sudėtį. Alergiškam vaikučiui netinka ir vištiena. Kūdikiui pirkite geros kokybės mėsą, geriausia, jei žinote, kokiomis sąlygomis augintas gyvulys ar paukštis.

 

Ko negalima iki vienerių metų?

 

-Kiaušinio, nes tai didelis alergenas, ypač tais atvejais, jei šeimoje yra alergiškų žmonių, o vaikas jautrus karvės pienui.

 

-Šviežių morkų ir šviežių morkų sulčių. Vaikučio organizmui sunku susidoroti su morkose esančiu beta karotenu, sunku jį virškinti.

 

Kokią pirmąją košę vaikučiams virėte jūs – kruopų ar daržovių? Ar Jums taip patarė gydytoja?

25. Aug 2012, 10:04

pirma mano dukra paragavo banano, poto bulvytes ir toliau viskas is eiles. taip patare gydytoja 😀

24. Aug 2012, 16:39

Pirmoji dukrytė pirma paragavo obuoliuko, slyviukių, dėl viduriukų, o vėliau sekė daržovytės 😀 Dabar matysim nuo ko pradėsim, bet manau nuo daržovių 😀 nors visada tariamės su daktaryte 😀

24. Aug 2012, 15:00

abu vaikus augindama pradejau maitint darzoviu kosytem