Nuo ko pradėti 4 mėnesių kūdikio primaitinimą?

Nuo ko pradėti 4 mėnesių kūdikio primaitinimą?

15. Jan 2013, 07:00

 

Sveiki. Norėčiau patarimų apie primaitinimą. Mūsų sūneliui suėjo 4 mėnesiai ir išgirdau daug nuomonių, nuo ko reikia pradėti primaitinti ir nuo kokio amžiaus. Ir pasimečiau.

 

Kadangi aš pati nemaitinu, o geriame mišinuką, viena gydytoja patarė maitinimą papildomą pradėti nuo 4 mėnesių ir 2 savaičių, kita - nuo 5 mėn...ir kiekviena skirtingai. Viena sakė, kad reikia pradėti nuo bulvyčių košelės, kita nuo vaisių tyrelių, o dar kita nuo košelių.. Tai kaip man pasielgti ir tinkamai pradėti primaitinimą? Mama Laura

 

Papildomas sveiko kūdikio maitinimas - nuo 6 mėnesių

 

Pasak Friso produktų atstovės Pabaltijo šalims, gydytojos pediatrės Irenos Putninos, jeigu kūdikis gerai vystosi ir normaliai priauga svorio, su primaitinimu neverta skubėti - jį rekomenduojama pradėti nuo 6 mėnesių. Ne tik mamos pienu, bet ir mišinuku maitinamiems kūdikiams.

 

Ankstyvas primaitinimas nuo 4-5 mėnesių skiriamas tada, jei kūdikis turi problemų: blogai auga svoris, atpylinėja, retai tuštinasi.

 

Nuo 6 mėnesio vienas maitinimas pienu pakeičiamas daržovių arba kruopų koše pasirinktinai, kitą mėnesį daržovės papildomos mėsa, pratinama prie vaisių tyrelių, kiti maitinimai mamos pienu arba mišiniu.

 

Maitinimų skaičius 5-6 kartai per dieną.

 

6 mėnėsių amžiaus kūdikiui užtenka kruopų košės 1 kartą per dieną, dažniausiai pusryčiams, daržovių tyrės su mėsa pietums ir vaisių tyrelės pavakariams arba vakarienei.

 

Nebent kūdikis kruopų košės suvalgo mažai, pusę porcijos (100-120 g), tai pusę porcijos būtų galima duoti vakarienei, jeigu kūdikis nori. 6 mėnėsių kūdikis dažniausiai prabunda maitinimui pienu naktį, visos nakties neišmiega, ir galvoti, kad vėlyvas pamaitinimas koše nakties miegą prailgins, neverta.

 

Kruopų ar daržovių košė?

 

Kokią košę virti pirmą - kruopų ar daržovių, priklauso nuo jūsų vaiko sveikatos būklės bei individualaus gydytojo patarimo. Nuo seno mūsų prosenelės primaitindavo vaikučius kruopų košėmis – avižų, miežių. Paskutiniaisiais metais buvo daug patarimų apie tai, kad geriausia primaitinimo pradžiai tinka daržovės. Abu variantai yra tinkami.

 

Pirmosios košytės turi būti vientisos konsistencijos, be gabaliukų ir gumuliukų. Pradedant vaikutį pratinti prie košės, pirmą dieną reikia duoti jos vos vieną arbatinį šaukštelį. Primaitinkite vaiką šaukšteliu, o ne skystą košelę supildami į buteliuką.

 

Kokios kruopos ir daržovės vertingiausios? 


Labiausiai tinka ekologiškai užaugintos bulvės, morkos, kopūstai, cukinijos, moliūgai. Kokios kruopos vertingiausios? Visos kruopos yra savaip vertingos – avižos, ryžiai, grikiai, miežiai. Mažiausiai naudos turi manai, nes jie gaminami iš labai išvalytų kviečių.

 

Sėkmės siūlant mažyliui naują maistą.

15. Jan 2013, 14:50

aš tai sumalu jau išvirusią košę, bet kartais duodu ir spec.kūdikiams, bet matau, kad dukrytei skaniau valgyt mano virtą košytę 😀 mums 10 mėn, o primaitint pradėjau nuo 5,5 mėn, pradžioj daviau bulvę, tada morką, moliūgą, cukiniją ir t.t. o vat sūnų primaitint pradėjau nuo 4 mėn, gyd liepė duot grūdų košes, nes svoris blogai augo

gintarerei gintarerei 15. Jan 2013, 12:34

o del gydytoju beje tai kiek ju, tiek nuomoniu, todel as asmeniskai susirinkau informacija is skirtingu saltiniu, pasidariau isvadas ir sakiau stebesiu savo mazaji, ners mazieji juk patys parodo kada jiems jau reikia maistelio papildomo. Nieko nedariau specialiai, tiesuiog stebejau suneli 😀

gintarerei gintarerei 15. Jan 2013, 12:32

as asmeniskai nekaip ziuriu i pirktines, ale speciliai vaikuciams paruostas, nes jos yra daug kartu apdirbtos ir like jose labai mazai naudingu medzioagu ir lastelienos. Galbut jos ir greitai pasigamina, bet brangu ir nenaudinga. As perku paprastas kruopas (avizas, grikius, ryzius, miezius, kukuruzus, soras) sumalu jas iki miltu su kavamale ir tada verdu. Isverda puikios konsistencijos kudikui. Dabar 8 menesiu jau rupiau sumalu nes vaikas jau gali ir norui kramtyti 😀

15. Jan 2013, 12:00

O kokias kruopas duodat specialiais vaikuciams ar paprastas? 😀

gintarerei gintarerei 15. Jan 2013, 11:06

mes labai tvarkingai pradejome primaitnimo procesa nuo 5,5 menesio. Pradejome nuo moliugu tyreles keliu sauksteliu ir per kelias dienas didinau kieki ir pridejau bulve, veliau morka, veliau bandeme kitas darzoves. Darzovemis pakeiciau viena maitinima per pietus. Pradzioje dar duodavau pienuko po koses, bet mazinau ir si procesa ir dabar pienuko nebereikia. Apie 6,5 menesio pradejau duoti kruopas ir jomis pakeiciau rytini maitinima, pienuka irgi duodavau pradzioje bet mazinau palaipsniui ir dabar nebereikia. 7 menesiu ivedziau mesyte prie darzoviu. Tuo metu nei su rytine kruopu kose, nei su pietine darzoviu sunus pienuko jau nebevalge. 7,5 menesiu ivedziau dar viena kruopu kose, kuria pakeiciau vakariene. Kruopas valgome dabar 5 rusiu, prie visu pripratome irgi palaipsniui, o dabar duodu vis kitokia, kad nenusibostu. Viska dariau labai palaipsniui, nezaidziau su visokiomis sultimis ir tyrelemis, nes tai nera maistas, tai yra desertas, o jei pradedi nuo deserto, veliau didele tikimybe, kad vaikas nenores valgyti kosiu ir darzoviu nes jos ne tokios skanios. Geriame kol kas tik vandenuka prie maisto irgi neskubu duoti kitu gerimu, kad ismoktu gerti vandeni. Taip pat viska dariau tam tikru ritmu, nes vaikams patinka ritmas, taigi buvau paskaiciavusi, kad mano mazius MP valgydavo kazkur 5 kartus per diena vidutiniskai, tada stebejau kuriomis valandomis ir paaiskejo kad visada beveik tokiomis paciomis, taigi ir maitinu toliau tomis valandomis, tik maitinimus pakeisdavau maisto produktais. Mums tuoj 8 menesiai ir siuo metu MP valgome tik pries miegeli, nakti ir anksti ryte, o visa diena jau gera menesi apsieiname be MP. Valgo puikiai, daug, kol kas nepripazista vaisiu, bet tai menka beda, svarbiausia, kad pagrindini maista valgo puikiai.