Kineziterapeutė pataria, kaip taisyklingai vesti mažylį

Kineziterapeutė pataria, kaip taisyklingai vesti mažylį

04. Apr 2019, 12:53 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kai mažylis pradeda vaikščioti, tėvus aplanko begalinė laimė ir, žinoma, baimė, šioks toks nerimas - ką reikės daryti, kaip perstatyti baldus, kur sukelti visus pavojingus daiktus ir pan.

Taigi, mažylis atsistojo ir pamažu žengia pirmuosius žingsnelius. Ką darome mes, mamos? Ogi tam, kad tik mažylis nepargriūtų, dažniausiai jį prilaikome, paiimdami už abiejų rankyčių. Ir taip vedžiojame. 

Kas nutinka tokiu atveju? Anot kineziterapeutės Viktorijos Paltanavičiūtės, žengdamas pirmuosius žingsnius vaikutis dar nelaiko stabiliai kojyčių, todėl mes skubame kelti jį į viršų už abiejų rankyčių, kad tik greičiau jam padėtume. Tokiu būdu padarome “meškos paslugą” - sukeliame mažylio pečius aukštyn, o tai nėra gerai. Taip elgiantis įsitempia vaiko viršutinė nugaros dalis. 

Ar galime vesti už vienos rankos? 

Anot kineziterapeutės, bepradedantį žengti savo pirmuosius žingsnelius mažylį vedžioti už vienos rankos taip pat nepatartina. Tai dar blogiau. Mat kai mes imame ar gaudome beparpuolantį vaikutį už vienos rankos, keliame aukštyn vieną petį, sąnariukai įsitempia. Jei taip darysime nuolat, vėliau tai atsilieps jo laikysenai.

Kaip reikėtų taisyklingai vesti mažylį?

Kineziterapeutė pataria paimti vaikutį abiem rankomis žemiau pažastų, aukščiau liemens. Žinoma, tai sunku, nes mama ar tėtis turi vaikščioti sulenkę nugaras.

"Todėl turime stengtis išugdyti, kad vaikas pats eitų nuo vieno baldo prie kito, nuo kampo iki kito kampo, mums nepadedant. Vaikas pats ims saugiai eiti. Tegu griūna, stovėkite šalia ir stebėkite jį, tačiau neskubėkite jam nuolat padėti. Stenkimės, kad mažyliai patys viską darytų", - patarė V.Paltanavičiūtė.

Saugių žingsnelių!

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 04. Apr 2019, 15:10

Sveiki, o aš norėčiau pasiklausti, ką mano specialistai dėl specialių vaikų "vedžioklių? ( Toks paminkštintas kaip pavadėlis po pažastimis su rankena tėvams, kad prilaikytų vaikutį)? Įkelčiau foto bet nematau kaip 😀
Ačiū