Nevalgus penkiametis

Nevalgus penkiametis

17. Aug 2011, 00:00

 

"Mamyčių klubo" narė klausia:

 

"Auginu 5 metų sūnų, kuris nevalgo. Visas jo maistas yra miltiniai blynai ir sūreliai. Jis lanko darželį ir visą dieną jame išbūna nevalgęs. Nežinau, ką manyti ir daryti. Kartais atrodo, kad jis vienintelis toks. Kaip priversti jį valgyti?"

 

Konsultuoja psichologė Vika Aniulienė:



Ką reiškia „visai nieko nevalgo“? Visai nieko? Eina į darželį nepusryčiavęs, ten neužkandžiauja, net vaisių ar sausainių nevalgo? Kaip priversti valgyti?... Na, greičiausiai prievarta nieko neišeis.

 

Galite pasiimti tuščią popieriaus lapą ir ten rašyti, ką suvalgo Jūsų vaikas, per, pvz., savaitę. Užsirašyti ir visus gėrimus, arbatėles: ką, kiek, kada. Jei tikrai vaikas nieko nevalgo, su tuo lapu keliaukite pas pediatrus. Ne tik konsultacijai, bet ir kraujo ir visų kitų tyrimų, galbūt išties yra problemų su sveikata.


Kitas reikalas, jei jis grįžęs prišveičia tiek blynų, kad kitą dieną iki pietų valgyt nenori.


Tartis ir derėtis su vaiku visada sveika. Pvz., „Jei suvalgysi daržovių, gausi ir saldainį“. Arba parduotuvėje kai vaikas nori visko, visada galima jam pačiam leisti pasirinkti: „Tu nori ledų? Bet jau pasiėmei sausainių... Kaip manai, ko labiau tavo pilvelis norėtų - ledų ar sausainio? Nori ir to, ir to? Ne... Taip negalima, susitarėme, kad tau nupirksiu vieną kažkokį dalyką, tad rinkis“.

 

Labai svarbu laikytis nustatytųjų taisyklių. Nesuvalgė daržovių – nėra saldainio ir jokių diskusijų ar bereikalingų emocijų. Susitarimas yra susitarimas, ir jis neturi būt laužomas.

 

Kokį patarimą mamai turi Tu?

17. Aug 2011, 16:38

mano sunus 2m irgi lb nevalgus,bet nera ne liesas ne silpnas.priesingai,viska pradejo daryti anksciau ir buvo tvirtesnis uz savo amziaus vaikus.ir dabar yra vikresnis.o kai matu kad pavakare o dar nieko nesuvalge gudrauju.kolkas jam dar vienodai ka siulau uz suvalgyta maista.labiausiai padeda kai ant grikiu pavirsiaus siek tiek ponidoru padazo uztepu arba kai ir maisto gabaliuku padarau vieno kasnio sumustinukus.susmaigstau pagaliukais kotleta ir kur kas greiciau sueina 😃

17. Aug 2011, 10:46

as irgi savo 3metu dukrai taip taikau,jei nori i lauka prasom suvalgai pietus tada keliaujam,ji irgi nevalgi pas mane,reikia iprasineti,bet mes po truputi valgom,kai valgyt nori tada praso saldainiu,tada sakau valgysi saldaini jei suvalgysi sriubos nors ir du saukstus,o siaip reikia stengtis kad visa seima kartu valgytu,kad vaikas matytu kaip visi valgo