Nesusikalbu su dukryte

Nesusikalbu su dukryte

29. Sep 2011, 07:30

Nesusikalbu su dukryte

 

Mamos klausimas:

 

"Auginam 4 metukų mergaitę. Gimus sesytei, pasidarė labai sunku susikalbėti su vyresniąja. Tiksliau pasakius, ji neklauso, ką mes sakome. Gali dešimt kartų sakyti, kad „padaryk tą ar tą“, o rezultatas tas pats. Jei rengiasi, tai trunka valandą, jei valgo - dvi valandas.

 

Jei kažko neleidi ar neduodi, užeina pykčio banga, ji tampa labai priešiška. Gražiuoju susitarti nepavyksta. Ji sugeba taip išvesti mane iš kantrybės, kad arba verkiam kartu, arba pliaukšteliu per užpakalį. Žinau, kad tai ne išeitis. Tačiau ką daryti?"

 

 
Atsako psichologė Vika Aniulienė:


"Gimus antram vaikiukui turbūt kiekviena šeima susiduria su panašiomis problemomis. Tokią vaiko elgesio kaitą galima įvardinti ne kaip dėmesio trūkumą, nors ne retai taip ir yra, bet kaip savo galimybių ir ribų tikrinimą.


Vaikas greitai supranta, jog norimą dėmesį greičiausiai galima gauti blogu elgesiu. Visai nesvarbu, kokia tėvų reakcija, vaikui svarbu, kad į jį atkreipiamas dėmesys.


Kitas svarbus dalykas, apie kurį norėčiau plačiau pakalbėt - galimybių ir ribų tikrinimas bei situacijos tyrimas. Taip elgiasi ne tik vaikai, bet labai dažnai ir suaugę, ypač tada, kai pasikeičia gyvenimas, jūsų atveju, gimsta kitas vaikas (jei kalbėtume apie suaugusiuosius, tai - pakitęs svoris, nėštumas, pakitusi materialinė gerovė ar vaiko gimimas).

 

Viskas lyg ir gerai , lyg ir sena vaga bet visa rutina keičiasi: mamytė bučiuoja, myluoja ne tik mane. Ji rūpinasi ne tik manim. Įdomu, ar aš jai vis dar rūpiu? Ar aš jai dar reikalinga? Ar ji mane mylėtų kas benutiktų? Net jei būčiau labai gera ir jos neklausyčiau? Na ir prasideda... Noriu - nenoriu, nieko nedarysiu, ne, ne, ne ...


Ir visa tai dėl to, kad patvirtintumėt arba paneigtumėt laukiamą rezultatą... Aišku,  geriausia išeitis - įprastų taisyklių laikymasis, kiek įmanoma vienodesnė rutina ir išskirtinis dėmesys, pvz,. trečiadienį einam pasivaikščioti. Tik mama ir vyresnioji dukrytė. Visą valandą tik kartu.

Ar sakote mergaitei, kad ją mylite? Ar dažnai apsikabinate ir pabučiuojate? Jei taip, puiku, nuo šiol taip darykite 2-3 kartus dažniau ir nuoširdžiau. Sakykite, pavyzdžiui, „Na,  bet kaip tavo sesutei pasisekė, kad ji turi tokią gražią/ protingą/darbščią/paklusnią sesutę...“. Arba: „Pažiūrėk, kaip sesė į tave žiūri... Ji turbūt galvoja, kada aš užaugsiu tokia kaip mano sesė/ kaip smarkiai aš myliu savo sesę/ kokia graži mano sesutė".


Žinau, kad situacija nėra lengva, bet tik su begaline kantrybe, meile, švelnumu ir ramybe įveiksite šitą laikotarpį. Ir pati net nustebsite, kaip greitai jis įveiktas.



Linkiu sėkmės, aukit sveikos ir laimingos!"

 

Gal ir Tau teko susidurti su panašia situacija?

30. Sep 2011, 10:24

Oi, sita situacija ir pasmus kasdien buna... kaip viskas pazystama...kiek kantrybes reikia!!! Bandziau piktuoju, dar blogiau, tai dabar bandau geruoju, kol kas tik kelios dienos, bet jau maziau mazaja musa ir ramiau namie palyginti... bet as issunktu bunu perdiena siaubingai 😀

30. Sep 2011, 09:36

Dievuli, kokia pažystama situacija, mano mergaitei jau virs 3, o susikalbet neina, jei ka sugalvoja tą ir daro ir tu ką nori ta daryk, atsisuka pažiūri šelmišku žvilgsniu ir vėl pirmyn. Aišku pas mus yra ir 1 metukų sesutė, bet ji tokia nuo pat nuo to laiko kai pradėjo savarankiškai krutėt.

29. Sep 2011, 20:08

jus nors priezasti turite, kodel vaikas galejo pasikeisti. Mano mergytei ne uz kalbu 3 metukai, bet vat susikalbeti niekaip nebepavyksta, kazkokiu pokyciu gynenime neivyke kurie butu itakoje jos elgesi....kiek ko beprasyciau graziai - negraziai, kaip i siena, gali saukti rekti, vel tas pats - negirdi, visuomet bandau graziai buk gera tarkim nepiesk ant sienos, o ji ziuriu gera keleta sekundziu i mane ir ziuredama toliau tai daro...ir cia tik vienas is pavyzdziu.....per uzpakali stengiosi neduodi, uztenka pasiimti dirziuka, sureaguoja, bet su zodziu supratimu sunkiai...koks ne seimos narys tarkim bando sudrausminti, buk gerute nedaryk to, ar ano, ji isteriskai rekia as noriu...pasidaro beviltiskai geda....net nebezinau kaip su ja graziuoju susikalbeti ☹

29. Sep 2011, 14:15

as vis pagalvoju apie anta mazyly, bet kaskaip dar nesiryztu tam, noriu visa savo meile atiduoti tik suneliui, atrodo jis dar toks mazas, nori kad paimciau an ranku ir jei kieme pakalbinu kirta vaika tuoj lipa man ant keliu stumia salin svetima vaika..... kaip butu nelengva, kai atsirastu mazylis 🤔