Nestatykite vaiko, kol jis nesistoja pats

Nestatykite vaiko, kol jis nesistoja pats

07. Oct 2014, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pirmųjų žingsnelių laukia visi tėvai. Ir kaip nelauksi – tai išties jaudinanti akimirka, atverianti mažyliams kelius į naujų galimybių pasaulį.

Ne paslaptis, jog žengti žingsnelius vaikus paskatina įvairūs juos dominantys objektai jų aplinkoje. Tai, beje, labai retai būna jų žaislai, daug dažniau jais tampa suaugusiųjų žaislai.

Taigi pirmiausia, kuo turime pasirūpinti tėvai – tai aplinka, kurioje mūsų mažylis treniruosis ir ruošis savo pirmiesiems žingsniams. Ji turi būti maksimaliai saugi ir palanki vaikui ta prasme, kad jo pastangos nesibaigtų nuolatiniais draudimais: "neimk, neliesk, negalima". Nes draudimai, savaime suprantama, nėra ta priemonė, kuria būtų galima raidą skatinti.

Dažniausiais atvejais prieš pradėdamas vaikščioti vaikas turi gerokai pasitreniruoti ropodamas.

O štai likus kelioms dienoms iki dešimtojo mėnesio sukakties Gretos sūnelis Motiejus pradėjo aktyviai stotis ir tarsi bandyti žengti pirmuosius žingsnelius. Mama šiek tiek sunerimo. Ar ne per anksti?

Pasak kineziterapeuto Aurimo Juršėno, kievienas vaiko raidos etapas yra individualus, tad bandyti sakyti, kada mažylis konkrečiai ropos ar stosis, sunku. 

Svarbiausias patarimas tėveliams - nestatykite vaiko, kol jis nesistoja pats, nevedžiokite jo, kol jis pats nežengia žingsnelių.

Kai jis bus pasiruošęs, jis juos tikrai žengs be jokio papildomo tėvų įsikišimo. Vedžiojimas mažylio, kuris dar fižiškai eiti nepasiruošęs, ne tik kad nepagreitins vaikščiojimo proceso, bet mažylį dar gi ir žalos.

KADA JŪSŲ MAŽYLIAI ŽENGĖ TĄ PIRMĄJĮ SAVARANKIŠKĄ ŽINGSNELĮ?

10. Oct 2014, 14:16

na mum 8.5 men. ir mes jau stovim be niekeno pagalbos 10-15 sekundziu ir labai nori eiti.eina laikydamasis uz stalo ir sofos jau nuo 7men. neskatinom nieko tiesiog pats viska pradejo daryti. gal tai blogai? per anksti?