Nesantuokinio vaiko įvaikinimas

Nesantuokinio vaiko įvaikinimas

14. Mar 2012, 00:00

 Iš mamos klausimo „Mamyčių klubo“ forume:

 

"Kokia yra įvaikinimo procedūra, kai mano vyras nori įvaikinti mano nesantuokinį vaiką, vaikui tėvas nebuvo nustatytas"?

Inara

 

Atsako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausioji specialistė Oksana Pedaniuk

 

Ar vaiką galima įvaikinti? 

 

Vadovaujantis šiuo metu galiojančiais Lietuvos Respublikos teisės aktais, visų pirma norint dabartiniam Jūsų vyrui įvaikinti Jūsų vaiką, vaikas turi būti galimas įvaikinti. 

 

Kad vaikas taptų galimu įvaikinti, biologinis tėvas (įrašytas vaiko gimimo liudijime) turi patvirtinti teisme sutikimą įvaikinti vaiką, vadovaujantis Lietuvos Respublikos civilinio kodeksu (toliau – LR CK).  Pagal jį minėto sutikimo nereikalaujama, jeigu vaiko:

 

1) tėvas yra nežinomas ar miręs;

2) tėvui neterminuotai apribota valdžia vaiko atžvilgiu;

3) arba tėvas pripažintas neveiksniu arba paskelbtas mirusiu. 

Kadangi vaiko kilmė iš tėvo nebuvo nustatyta (vaiko tėvas nežinomas), Jūsų vaikas yra galimas įvaikinti dabartiniam sutuoktiniui.

 

Kokie dokumentai reikalingi? 

 

Jūsų sutuoktiniui reikia kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos vaiko teisių apsaugos skyrių (tarnybą) (toliau vadinama – VTAS) ir pateikti šiuos įvaikinimui reikalingus dokumentus: 

 

prašymą, kuriame nurodomi duomenys apie save (vardas, pavardė, asmens kodas, gimimo vieta ir data, gyvenamoji vieta, darbovietė, šeiminė ir materialinė padėtis), šeimos narius, pageidaujamų įvaikinti vaikų skaičių, amžių, lytį, sveikatos būklę bei įvaikinimo motyvus;

 

- asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją;

- santuokos liudijimo kopiją;

- nustatytos formos (046/a) sveikatos pažymėjimą;

- pažymėjimą apie šeimos sudėtį (išduoda seniūnija) ir deklaruotą gyvenamąją vietą;

- sutuoktinio rašytinį sutikimą įvaikinti, kai vaiką nori įvaikinti vienas iš sutuoktinių.

- dokumentus apie gaunamas pajamas (pusmečio);

- pažymą apie šeimos gyvenamąsias patalpas (Nekilnojamojo turto registro išduotą pažymėjimą apie įregistruotą nekilnojamą turtą).

 

Tolimesnės procedūros

 

Po to VTAS, gavęs minėtus dokumentus, kreipiasi į Informatikos ir ryšių departamentą prie Vidaus reikalų ministerijos dėl Jūsų dabartinio vyro teistumo (neteistumo), taip pat į teritorinę policijos įstaigą dėl informacijos apie padarytus administracinius teisės pažeidimus (ne ilgiau kaip per 1 mėnesį).

 

VTAS, surinkęs visus dokumentus, per 3 darbo dienas perduoda visą informaciją atestuotiems socialiniams darbuotojams, kurie organizuoja pasirengimo įvaikinti sutuoktinio vaiką patikrinimą. Atestuotas socialinis darbuotojas siekia išsiaiškinti įvaikinimo motyvus, gyvenimo sąlygas ir būdą, ar vaiko įvaikinimas sutuoktiniui atitinka nepilnamečio interesus.

 

Taigi atestuotas socialinis darbuotojas individualaus susitikimo metu surenka informaciją apie Jūsų šeimą (namų aplinką, šeimos ryšius, įvaikinimo motyvaciją ir pan.) ir parengia išvadą dėl Jūsų sutuoktinio pasirengimo įvaikinti vaiką.

 

Esant teigiamai išvadai, sutuoktinis kreipiasi į gyvenamosios vietos apylinkės teismą su pareiškimu įvaikinti Jūsų vaiką. Kartu su prašymu pateikiami visi išvardyti dokumentai, atestuotų socialinių darbuotojų išvada ir kiti dokumentai pagal Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso nustatytą tvarką. Tada paskiriama teismo posėdžio dėl įvaikinimo data.

 

Platesnę informaciją apie įvaikinimą prašome skaityti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos interneto svetainės www. vaikoteises.lt skiltyje „Įvaikinimas“.

 

Turi klausimų specialistui? Klausk el.paštu redakcija@mamyciuklubas.lt