Neramus kūdikis: neonatologės patarimai

Neramus kūdikis: neonatologės patarimai

31. Dec 2012, 09:00

„Padėkite, mano kūdikis neramus!“, „Rodos, išbandžiau viską, o jis dar verkia“ – tokių ir panašių laiškų  „Mamyčių klubas“ gauna tikrai neretai. Apie pirmojo mėnesio vaikučio neramumo priežastis ir pagalbą jam - šis mūsų straipsnis.

 

Konsultuoja Šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologė, dr.Eglė Markūnienė.

 

Sveikas, nepažįstamas pasauli!


Naujagimio neramumo priežastis medicinos mokslų daktarė, neonatologė Eglė Markūnienė skirsto į dvi dalis – fiziologines ir psichologines. Žinoma, negalima atmesti ir trečiosios priežasties – beprasidedančios ligos, sako specialistė. Taigi, kas gali lemti, kad pasaulį išvydęs kūdikėlis, atrodytų, nėra juo labai patenkintas? Pirmiausia tai - vaikučio adaptacija.

 

„Gimęs vaikutis patenka į visai jam naują aplinką, turi susitaikyti su tuo ir adaptuotis naujoje erdvėje. Devynis mėnesius jis saugiai gyveno mamos pilvelyje, o po gimimo viskas kardinaliai pasikeičia. Savo neramumu ir verksmu naujagimis parodo, kad jam reikia mamos, jos kūno artumo. Priglaudus vaikutį jis dažniausiai nurimsta“ – sako dr. E.Markūnienė. Naujagimis gali patirti stresą dėl to, kad po gimimo atskiriamas nuo mamos, nebūna šalia jos visą laiką.

 

Kitos neramumo priežastys


Kokie dar galėtų būti neramumo veiksniai? Pasak neonatologės dr.Eglė Markūnienės, jų gali būti įvairių – vaikučiui liūdna, šlapia, kažkur spaudžia, karšta, jis prakaituoja. Visa tai vaikutis išreiškia neramumu. „Į pirmo mėnesio pabaigą gali išryškėti pirmieji rachito požymiai, ir neramumas gali būti jo išraiška.

 

Tačiau ir atvirkščiai, neramumo priežastis gali būti vitamino D perdozavimas, kurį galima pastebėti antrą, trečią mėnesį“ – sako pašnekovė. Alkis taip pat gali būti viena iš galimo neramumo priežasčių.  Jeigu kūdikis nerimsta ir priglaustas prie krūties, pavalgęs, reikia ieškoti kitų priežasčių.

 

Gastroezofaginis refliuksas


Kūdikių atpylinėjimas yra normalus fiziologinis reiškinys, daugeliui vaikučių nesukeliantis nemalonių pojūčių. Tačiau kai kuriems vaikams jis sukelia diskomfortą. Gastroezofaginis refliuksas yra tokia liga, kai  nuolat iš skranduko jo turinys pakyla į stemplę, o iki burnytės nepakyla.

 

Tai dirgina kūdikio stemplytę, jis jaučia deginantį skausmą. Tą galima pastebėti tada, kai, pavyzdžiui, vaikučiai nurimsta tik tam tikrose pozose. Nešiojant ant pilvuko nešiojant, laikant pakeltą 45 laipsnių kampu. Todėl tokiose situacijose, kai neramumas susijęs su vaikučio mityba ir virškinimu: skystesni viduriukai, jis dažniau atpylinėja, mama turėtų apie tai pagalvoti ir nerimą išsakyti vaikučio gydytojui.

 

Ką valgei, mama?


Žindanti mamytė turi apgalvotai rinktis maisto produktus. Kūdikio neramumas gali būti alergijos išraiška, ženklas, kad mama kažko netinkamo suvalgė ar išgėrė (pavyzdžiui, per daug pieno produktų).

 

„Alergija vaikučiui nebūtinai pasireiškia išbėrimu, gali ir neramumu“, sako dr. Eglė Markūnienė. – „Alergija - ne tik mityba, tai visa mūsų aplinka – kuo kvėpuojame, pagaliau, kuo skalbiame rūbus. Pagalvokite, ar nėra jūsų aplinkoje rūkančių žmonių. Tai labai stiprus dirgiklis, sukeliantis daug nemalonių pojūčių vaikučiui“.

 

Inteligentai ir neramuoliai


Šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologė dr. E.Markūnienė šypsodamasi naujagimius skirsto taip: „Vieni yra „inteligentai, kuriems svarbiausia yra gerai pamiegoti, o jei liks laiko, tada pavalgyti, ir jų yra apie 10 proc. Kiti vaikučiai, jų irgi apie 10 proc., dėl neaiškių priežasčių rėkia ir nerimsta, nors mama, atrodytų, išmėgino daug būdų padėti. Tai vadinamieji neramūs, didelių poreikių, vaikai.

 

O didžioji diduma kūdikių yra normaliai reaguojantys į savo poreikius ir pranešantys tėvams apie tai. Kad naujagimiai būtų ir gyvenimu patenkinti, ir gerai miegantys, ir gerai besimaitinantys – pasitaiko, bet jų nedaug. Pagrindinė žinia tėveliams būtų tokia: „Gimė vaikelis, laikas stoti tarnybon...“ – šypsosi specialistė.

 

Dėmesio! Jeigu iš ramaus vaikelio pasidaro neramus, klykia ilgiau nei paprastai, nerandama būdų nuraminti, reikia susirūpinti ir kreiptis į gydytojus, tai gali būti rimtos ligos išraiška.

 

Mama - mamai


Šiandien galima rasti daug siūlymų dalyvauti šeimų kursuose, į klubus buriasi mamos, kurios susitinka ir diskutuoja įvairiomis vaikučių auginimo temomis.

 

Dr. E.Markūnienė tai vertina teigiamai: „Be abejo, mamų susitikimai su specialistais, kursai, įvairūs klubai, kur mamos palaiko viena kitą, yra teigiamas dalykas. Pasidalijimas patirtimi ir supratimas, kad ne ji viena augina neramų vaiką, yra be galo svarbus. Ypač gerai, jei mamų klubuose apsilanko ir į klausimus atsako medikai. Labai gerai, jei vaikučio gimimui ir galimiems netikėtumams ruošiamasi iš anksto – lankomi nėštumo, gimdymo, vaikučio priežiūros kursai“.

 

 

Šeimos klinika „Sveika pradžia“

J.Balčikonio g. 3, Vilnius

Tel.   8 5 203 04 48, 8 605 90008

El. paštas: info@sveikapradzia.lt

www.sveikapradzia.lt

 

1

Koks buvo tavo naujagimis - ramus ar nelabai?