Nenusileidusios sėklidės: ką pataria gydytojas?

Nenusileidusios sėklidės: ką pataria gydytojas?

02. Jan 2014, 13:52 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Sėklidės nenusileidimas, pasak specialistų, yra gana dažna anomalija, pasitaikanti bent vienam iš 100 berniukų.

Mamos Jūratės situacija:

Mano sūneliui nenusileidusi viena sėklidė. Ką patartumėte? Kokios to priežastys - kodėl taip nutinka? Ar visuomet būtina operacija ir  kokios jos pasekmės?

Atsako VU vaikų ligoninės Vaikų urologijos skyriaus vedėjas gydytojas urologas dr. Gilvydas Verkauskas:

Viena iš pareigų, kurią būtina atlikti auginant berniuką – įsitikinti, kad kapšelyje čiuopiasi du kiaušinėliai. Nepakanka pasikliauti akušeriu, kuris vaikui gimus pasakė, kad viskas yra gerai.

Jei kyla neaiškumų, reikia kreiptis į savo šeimos daktarą, kuris, jei ir jam kils neaiškumų, turi siųsti vaiką urologo konsultacijos.

Jei sėklidės nenusileidžia iki 1 metų (nors ir retai, bet kartais tai įvyksta savaime), reikia operuoti. Kai kuriose šalyse šis amžius – pusė metų.

Tai svarbu berniuko ateičiai, nes atlikus operaciją laiku (kartais ir paskyrus gydymą hormonais), kaip teigia keli atlikti moksliniai tyrimai, pagerėja vaisingumo prognozė ir sumažėja vėžio rizika.

Apie vaisingumo prognozę ir galimą gydymą gydytojai sprendžia, operacijos metu paimdami sėklidės biopsiją.

Sėklidės nenusileidimas yra gana dažna anomalija, pasitaikanti bent 1 iš 100 berniukų. Priežastis dažniausiai lieka nežinoma, nors įtariama, kad tai gali būti vyriško hormono deficito bei pačios sėklidės anomalijos poveikis.

Ar berniukui reikės operacijos, gali nuspręsti tik specialistas, nes kartais čiuopiant paaiškėja, kad sėklidė yra nusileidusi, tik labai paslanki.

VU Vaikų ligoninės Konsultacijų poliklinikoje su šeimos gydytojo siuntimu tėvai gali pasikonsultuoti šiuo klausimu su patyrusiais urologais. Prireikus aliekama operacija.

Ekspertai

dr. Gilvydas Verkauskas

Vaikų ligoninės, VšĮ VUL Santariškių klinikų filialo, Urologijos skyriaus vedėjas
dr. Gilvydas Verkauskas in-vecaku-skola