Nemažai vaikų į reanimaciją pakliūva dėl tėvų nepriežiūros

Nemažai vaikų į reanimaciją pakliūva dėl tėvų nepriežiūros

11. Mar 2012, 08:00

Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės gydytoja anesteziologė-reanimatologė Vilmanta Burokienė teigia, jog dažnai vaikai į reanimaciją pakliūva apiplikę, nusideginę. Šis sunkus kūno sužalojimas padaromas dėl tėvų nepriežiūros.

 

{smallpic:1}

 

Dažniausi atvejai, kodėl vaikai pakliūna į reanimaciją

 

Nemažai vaikų į reanimaciją pakliūva dėl ūmių buitinių apsinuodijimų. Cheminės medžiagos, vaistai (migdomieji, širdies ir kraujagyslių sistemą veikiantys), kurių gausu kiekvienuose namuose, ne visur saugiai padėti vaikams nepasiekiamose vietose. Blogiausia, kai vaiko artimieji net nežino, kas vaikui atsitiko, nes nepastebi, kad namie trūksta tam tikrų vaistų. Tenka pakovoti dėl tokių apsinuodijusių vaikų gyvybės.

 

Daugėja smurto atvejų prieš vaikus, ypač kūdikius. Kompiuterinė galvos smegenų diagnostika rodo, kad vaikai supurtomi, sumušami. Išgėrę tėvai, nervingos mamos mažus kūdikius kartais supurto taip, kad sunkiai pažeidžiamos vaiko smegenys. Pasitaiko nemažai atvejų, kai per tėvų konfliktus vaikas stoja tarp konfliktuojančiųjų ir tuo metu sužalojamas.

 

Geriantys paaugliai, nenorintys išsiskirti iš minios – nuolatiniai svečiai reanimacijoje po švenčių, laisvadienių. Vaikai labai išradingi, visada randa būdų, kaip įsigyti svaigalų. Beje, jau matome užplūstant ir narkomanijos bangą. Tėvai kartais tuo netiki, nenori pripažinti. Tačiau tai jau kitų specialistų – psichologų, narkologų – darbas. Mūsų, reanimacijos gydytojų, darbas – ištraukti vaiką iš pavojingos gyvybei būklės.

 

Ką turėtų daryti tėvai, atsitikus nelaimei?

 

1. Jei vaikas apsiplikino, bent jau 5 min. palaikykite jį po šaltu vandeniu, kad sumažėtų karščio poveikis, bet nereikia perlaikyti daugiau nei 10-15 min. – galite peršaldyti.

 

2. Pastebėję, kad vaikas apsinuodijo, pasireiškė vaiko sveikatai grėsmingi simptomai, kuo skubiau vežkite vaiką į ligoninę, – patiems pagalbos teikti nereikėtų. Skrandžio plovimas – tai procedūra, kurią turi atlikti įgudęs personalas. Būtų gerai, kad žinotumėte, kuo vaikas apsinuodijo.

 

3. Kūdikiui užspringus, jo nepurtykite – taip galite vaiką sužaloti dar labiau. Purtant žalojamos vaiko smegenys. Pirmiausia reikia pasukti kūdikį į šoną ir žemyn ir paplekšnoti nugarą, pabandyti daryti dirbtinį kvėpavimą bent jau iki tol, kol atvažiuos greitoji pagalba.

 

Parengta pagal: Vaikuligonine.lt

 

11. Mar 2012, 17:48

Nuo visko vaiko neapsaugosi, bet stengtis reikia...

11. Mar 2012, 14:35

teko matyti kaip mama paleidzia savo vaika i kiema ir pati nezino kur jis laksto su vyresneliu tas ir ranka susilauze nuo stogo krizdamas kitas vaikas nuplikyta buvo karstu vandeniu trecias plikas basas vidury ziemos lakste ir sita mama man sake nieko tokio uzsigrudina cia tik keli randai ir viskas nieko baisaus nei vienas neuzauga be randu.....brrrr apie tokia mama nieko gero negaliu pasakyti.

11. Mar 2012, 14:31

maniske turejo tik guza kai vaikscioti pradejo bum buvo 😀 daugiau jokiu rimtu susizeidimu tfu tfu nebuvo na dar keliukas nubrozdintas.Man kai kas sako kad as per daug priziuriu,kad per daug cackinu,bet juk nei viena mama nenori kad vaikas susizalotu.mums 6 metai😀

rugpjutis rugpjutis 11. Mar 2012, 12:51

TIKRA TIESA JUG PRIE VAIKO NEBUSI VISAS 24VAL,BET KARTAIS TAIP NUTINKA KAIP AS SAKAU SEKUNDZIU REIKALAS IR SAST NELAIME NUTINKA ☹

11. Mar 2012, 12:23

pries savaite dukra irgi susizeide,ir atrodo abu su vyru buvom kambari,ir stebejom ja,bet jai tereikejo viena zingsni zengti ne taip,ir buvo bum...

11. Mar 2012, 11:21

kas del karstu indu ar arbatu,tai cia jau faktas,kad kalti tevai,nes jie turi tuos puodelius padeti taip kad vaikas nepasiektu,juk negalima gerti karstu gerimu,kai vaikas ant ranku,pas mane ir dabar taip nedaroma, vauiko saugumui. bet va gerai pasakyti juk 24val neisbusi prie vaiko. pamenu kai maniske uzspringo segtuku plauku,o as tik keliom sekundem i WC nubegau, taip kalta,nes nepagalvojau,jog vaikas gali issitraukti ir praryti, ko iki tol nedarydavo. Gerai kad per pora min susgribau,kad segtuko nebera. Kai nuveziau i priimamaji gydytojas,nepuole apziuret vaiko o issisaipe,kad as cia perdedu,jog dust pradejo,kol nepadare rengeno ir nepamate segtuko stemplej. Siauliai taip pat nesruose traukti jo ir issiunte i Kauna. O tai ka cia ne mediku aplaidumas,nesuteike net pirmos pagalbos,o turim tokia ligonine ir tokia aparatura. Zinoma Kaune mane iskoliojo gydytojas,kad as bloga mama ir pan. Kazi kaip taip medikai gali sau leisti☹

11. Mar 2012, 09:14

as irgi jau ruosiaus rasyt, kad negalima taip teigti, kad kalti tevai, aisku tevai atsakingi uz vaika, bet juk tiesiog neymanoma tikrai 24 valandas prie to vaiko prie sono stovet, ir jie tokie greiti, kad net salia stovedamas, kartais tikrai neissaugosi...

11. Mar 2012, 09:11

tfu tfu tfu kad taip neatsitiktu nesutinku kad vaikas susizaloja del tevu neprieziuros, juk negali 24 val but istisai vaiko uodega, jam reikia leisti kad jis pabutu ir vienas tik reikia vis stebeti ka jis veikia. o toki maziukai labai greiti susizalot, jiem reikia vos keliu sekundziu nugriebt puodely su karsta arbata ar prikist pirsciukus prie karsto peciaus.... gali but visai salia ir nieko nespesi padaryt.