Namuose – drąsus, svečiuose – drovus

Namuose – drąsus, svečiuose – drovus

17. Jan 2013, 11:00

Visi vaikai gimsta su skirtingu temperamentu. Ir nors apie kūdikį sunku pasakyti, kokiu jis užaugs- sangviniku, flegmatiku ar melancholiku, visgi vieni vaikai yra drovesni, kiti – drąsesni.

 

Namuose vaikas jaučiasi saugus

 

Tai, kad vaikas savo namuose jaučiasi drąsiai, yra smalsus ir aktyvus, dar nereiškia, kad ir svečiuose jis bus toks. Savo namuose yra mama, visi daiktai pažįstami, todėl mažyliui nėra ko baimintis. Jis yra atsipalaidavęs, linksmas, jaučiasi saugus. Atėjus į svetimą vietą toks vaikas gali slėptis už mamos sijono ir jam prireiks nemažai laiko, kol jis atsipalaiduos.

 

Kaip elgtis mamai atėjus į svečius?

 

Pirmiausia, atminkite, kad vaikų elgesys namuose ir svetimoje vietoje gali stipriai skirtis. Nereikalaukite, kad vaikas svetimoje vietoje, tarp pirmą kartą matomų žmonių jaustųsi taip pat, kaip namuose. Jeigu taip yra, puiku, tačiau jeigu taip nėra, nusiminti neverta. Tiesiog reikia žinoti tai ir atminti keletą elgesio taisyklių.

 

Bene svarbiausioji taisyklė, kad  tuo metu mama vaiko per daug nespaustų. Geriau tiesiog palikti ramybėje, tada vaikas greitai įvertins aplinką, kas ir kaip čia yra. Mama netinkamai elgiasi, nekantraudama: „Kas tau čia atsitiko?“, „Kodėl toks nedrąsus?“, „Nedaryk man gėdos“, „Šitiek žaislų, eik ir žaisk“. Tokiu elgesiu mama vaiką tik labiau įspraus į kampą ir jis dar labiau drovėsis.

 

Vienam apsiprasti reikia 5, kitam – 20 minučių

 

Kiekvienas vaikas individualus, ir laikas, per kiek jis apsipras svetimoje vietoje, yra skirtingas. Vienam prireiks 5 minučių, kitam – pusės valandos. Leiskite vaikui apsiprasti svetimoje aplinkoje. Jeigu matote aplinkinių pastangas, bandant prakalbinti vaiką, siūlant jam nematytų žaislų, paprašykite to nedaryti.

 

Paprašykite ir kitus palikti vaiką ramybėje. Jei matote, kad jūsų vaikui saugiausia pasėdėti ant jūsų kelių - leiskite tai daryti. Po kelių ar keliolikos minučių greičiausiai jis pats nuo jų nulips ir ims tyrinėti aplinką.

 

Ar Jūsų vaikas yra greitai apsiprantantis svetimoje vietoje?

17. Jan 2013, 15:39

musu pradejo bijoti vaiku kambario. nes isivaizduoja kad kaip darzelyje paliksim 😀 nors su darzu nebera problemu. labai noriai eina

17. Jan 2013, 12:57

pas mus buna daznai taip 😀 irgi neberciu vaiko jei nedrysta ...aisku viena kita sakini ar nenori dar eiti tai pasakau .... sunku atsispirti kai zinai kad namie nebuna akimirkos kad ramiai nusedetu 😀 geras straipsnis ....

17. Jan 2013, 12:25

jei masinu yra visur drasus 😃