Namų darbai iki darželio

Namų darbai iki darželio

26. Aug 2011, 08:00

 

Mūsų projekte dalyvauja ir šaunus berniukas Gabrielius. Jam dabar 1 metai 7 mėnesiai ir jis su tėveliais gyvena Anglijoje.

 

Kadangi šį rudenį berniukas pradės lankyti lopšelį (o jis svečioje šalyje vadinamas nursery school), berniuko mamytė jau kuris laikas iki darželio pradžios išsikėlė sau štai šiuos 5 uždavinius:

 

Pasakoja mama:

 

1. Atsisakyti visiškai mamos pieno (jau išmokėme miegoti be jo)

2. Išmokti užmigti be mamytės ir tėvelio (šitas mums sekasi labai sunkiai, bet po truputį jau einame link to)

3. Išmokti naudotis naktipuodžiu. Jis jau supranta, ko iš jo noriu, bet bėda ta, kad jis pasako norįs "sssss" tik tada, kai jau tai daro. Nieko, išmoksim.

4. Išmokti pabūti ilgesnį laiką be manęs  (šito išmokom jau beveik, nes ties tuo "dirbame" 3 ar 4 mėnesius, vos sužinojus, kad jis eis į darželį).

5. Nuo kūdikystės (kokių 6 mėnesių) stengėmės stiprinti jo savarankiškumą. Niekada nedarome už mažąjį to, ką jis gali pats pasidaryti. Manau, tai labai svarbu vaikui prieš pradedant lankyti darželį. 

 

Mamytė norėjo sužinoti specialistų nuomonę, ar viską daro gerai ir gal dar turėtų atkreipti dėmesį į kitus dalykus?

 

 Konsultuoja ikimokyklinio ugdymo pedagogė, auklėtoja metodininkė Vilniaus lopšelyje – darželyje „Rūta“ Jolanta Danilevičienė:

 

„Manau, kad mamytė viską daro puikiai ir kruopščiai.

 

Pirmiausia – apie žindymą. Jeigu darželyje vaikutį planuojama leisti visai ar pusei dienos, manau, teisinga yra nujunkyti. Kas kita, jei į darželį vaikelį atvestų tik pabūti kelioms valandoms. Tada gal būtų galima suderinti žindymą su darželio lankymu.

 

Labai gerai, kad mama pratina vaikutį prašytis į tualetą. Daug kas sako: „Nuvesiu į darželį, ir vaikas išmoks prašytis ant puoduko“ Tačiau nereikėtų užmiršti ir tėvų pastangų. Yra buvę, kad į darželį atveda ketverių metų vaiką, kuris dar nesiprašo. Iš tikrųjų vaikas čia nekaltas, tėvai turi vaikui formuoti tinkamus higienos įgūdžius.

 

Dėl mokymo užmigti be mamytės ar tėvelio  - čia gal ir nereikėtų kažkaip ypatingai ruoštis. Ateina laikas, ir vaikas puikiai užmiega kartu su kitais vaikais. Nebent vaikutis turėjo įprotį užmigti valgydamas mamos pieną, o mama dabar nori atpratinti nuo žindymo, tuo pačiu ir migdo atskirai.

 

Mokymas išmokti pabūti be mamos. Jeigu yra galimybė palikti vaikutį su aukle ar kitu žmogumi, manyčiau, tai visai naudinga ruošiantis leisti į darželį.

 

Kalbant apie vaikučio adaptaciją darželyje, norėčiau paminėti dar neaptartą tėvų pasiruošimo aspektą. Leisti vaiką į darželį ar lopšelį pirmiausia yra didelis stresas mamai.

Maži vaikai puikiai jaučia tėvų savijautą. Ir jei šie baiminasi, nerimauja, nepasitiki darželiu, tai persiduoda vaikui. Jei mama išsigandusi ir nepasiruošusi leisti vaiką į darželį, pirmas dalykas, ką reikėtų padaryti – nusiraminti mamai.

Ji turi apsispręsti, kad darželis- geriausia išeitis jos vaikui šiandien. Tada ir vaikui bus lengviau adaptuotis".

26. Aug 2011, 20:12

na va kaip sauniai as issikelus tikslus
😀

26. Aug 2011, 15:46

mes kai uzsirasem i darzeli mum iskele tik viena salyga -vaikas turi moketi savarankiskai valgyt... siaip nustebino mane tai, bet teks ismokt😀

26. Aug 2011, 14:17

Ačiū už patarimus 😀 dar turime ko išmokti 😀