Mutter žindymo istorija: gydytojo komentaras

Mutter žindymo istorija: gydytojo komentaras

11. Jun 2014, 09:07 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Eglės-Mutter ilgą ir nelengvą istoriją Žindymas, MP trūkumas ir klausimas - ką daryti toliau? komentuoja  Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” autorius:

Kūdikio auginimas yra laimė ir džiaugsmas. Tačiau šios brangenybės turi savo nemažą kainą. Todėl nereikėtų tikėtis, kad viskas bus labai lengva, kaip „atostogos“ (taip oficialiai vadinamas klaidingai suprastas pats svarbių svarbiausias darbas – motinystė). Kas pernelyg nuoširdžiai tikisi atostogauti, nusivilia.

Beveik nuolatinis buvimas su kūdikiu, jo nešiojimas, dažnas žindymas ir budrus miegojimas kartu yra gamtos „programos“ įgyvendinimas. Jeigu atidžiau įsižiūrėtume į natūralų laukinės gamtos vaikų gyvenimą, pamatysime nuolatinį maisto ir saugios vietos ieškojimą.

Vaiko veikla užprogramuota saugumo užsitikrinimui (šaukiasi mamos, kai pasijunta nesaugus – nuo vienatvės ar skausmo), maitinimuisi (šaukiasi mamos, kai pasijunta alkanas) ir judesių bei proto treniruotėms (šaukiasi mamos, kai nuobodžiauja - pasijunta beprasmiškai leidžiantis laiką).

Gamtiškoji mama užprogramuota nedelsiant adekvačiai atsiliepti į kiekvieną vaiko šauksmą. Patirtis jai pasako, ko būtent vaikui reikia, o intuicija – ką daryti.   

Gamta veikia per motinos ir vaiko genuose užkoduotas programas – taip yra visoje laukinėje gyvūnijoje. Bet žmogus yra ypatingas – jam duota (arba per tūkstantmečių evoliucijos išbandymus jo išsiugdyta) protingo pasirinkimo galimybė. Gamta siūlo kūdikius maitinti motinos pienu – žindyti, žmonių protas sugalvojo atsarginį kelią – dirbtinį maitinimą mišinukais iš buteliuko. Gamta lieptų pasikliauti vaiko vaizdu ir garsais, bet protingųjų žmonių  protas sukūrė svarstykles – objektyvų prietaisą pasitikrinti ar viskas gerai.

Gerai, jeigu gerai. O jeigu prietaisas rodo „per mažai“... ką tada daryti? Kuo pasikliauti – gamta ar svarstyklėmis? Viskuo kompleksiškai – informatyviąja motinos intuicija!

Štai todėl ši išmintinga mama skubiai įjungė ir atsarginį rezervą (Homo sapiens išrastąjį dirbtinį maistą) – kad kūdikis greitai sustiprėtų gaudamas daugiau medžiagų kūno statybai ir energijos jo veiklai. O kūdikiui sustiprėjus informuotoji intuicija nukreipė mamą geriausiu keliu. Ir visos žmonijos išsigelbėjimas   – širdies ir žinių draugystėje!

SĖKMĖS!

Daugiau informacijos apie žindymą ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir www.zindyk.lt

20140527224853-49595.jpg

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola
11. Jun 2014, 11:46

Ačiū MK už pagalbą, taip pat gerb. gydytojui, kurio žodžiai tikrai įkvėpiantys daugiau pasitikėti savimi!

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 11. Jun 2014, 11:26 DLK

Ačiū už pastabumą, turbūt MK tiek įaugęs, kad visur ta raidžių junginį matau 😉