Motinystės (tėvystės) pašalpai gauti būtinas 12 mėnesių stažas per 24 paskutiniuosius mėnesius

Motinystės (tėvystės) pašalpai gauti būtinas 12 mėnesių stažas per 24 paskutiniuosius mėnesius

08. Mar 2012, 08:30

Ką būsimieji tėvai turi žinoti apie motinystės (tėvystės) pašalpą? „Mamyčių klubas“ kalbina „Sodros“ specialistę.

 

Į „Mamyčių klubo“ klausimus atsako „Sodros“  Pašalpų ir nedarbingumo skyriaus vedėja Marija Paskočinienė:

 

Kas turi teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą?


Motinystės tėvystės pašalpą gali gauti vienas iš tėvų – mama arba tėtis (arba globėjas,  jei tėvų nėra), kuris atitinka šias sąlygas:

 

*Turi būti draustas ligos ir socialiniu draudimu

*Turi būti suteiktos atostogos vaiko priežiūrai

*Turi turėti reikalaujamą stažą šitai pašalpai gauti. Stažas per paskutinius 24 mėnesius iki vaiko priežiūros atostogų pradžios turėtų būti ne mažesnis kaip 12 mėnesių.

 

O jeigu tėtis ar mama turi tik pusės metų stažą per 24 mėnesius?


Tokiu atveju negaus motinystės (tėvystės) pašalpų. Tam, kad asmuo įgytų teisę ligos ir motinystės draudimo pašalpai reikalingas ne mažesnis kaip 12 mėnesių stažas per paskutinius 24 mėnesius.

 

Kiek laiko galima gauti motinystės (tėvystės) pašalpą?


Motinystės (tėvystės) pašalpą galima gauti iki vaikui sueina dveji metai, ir nuo 2011 metų liepos 1 dienos, pasikeitus įstatymui, žmogus renkasi, ar jis nori gauti pašalpą vienerius metus ar dvejus. Jeigu pasirenka pašalpą gauti iki vaikui sueis vieneri metai, tokiu atveju gauna 100 procentų savo kompensuojamojo darbo užmokesčio, jeigu pasirenka iki vaikui sukanka dveji metai, pirmus metus gauna 70 procentų, antrus metus - 40 procentų.

 

Ar gali dirbti asmuo, gaunantis motinystės (tėvystės) pašalpą?


Dirbti, aišku, gali visi. Tik pirmaisiais metais, nesvarbu, ar pasirinko auginti vaikutį iki vienerių metų, ar iki dvejų metų, yra mokama paskirtosios pašalpos ir gaunamų pajamų skirtumas. Aišku, jei tos pajamos mažesnės už pašalpą. Jei tos pajamos didesnės, pašalpa nemokama.

 

Antraisiais vaiko gyvenimo metais pašalpa mokama nepriklausomai nuo uždirbamų pajamų kiekio. Nesvarbu, kiek jis gauna, daug, mažai – jam mokama visa antrųjų metų motinystės (tėvystės) pašalpa. Ši įstatymo pataisa taip pat galioja nuo 2011 metų liepos 1 dienos.

 

Kokių dar naujienų yra naujoje tvarkoje?


Tie asmenys, kurie atleisti iš darbo pasibaigus darbo sutarčiai, tačiau turi reikalaujamą minimalų 12 mėn. stažą per 24 mėnesius,  irgi gali gauti motinystės (tėvystės) pašalpą. Juk žmonės dažnai atleidžiami ne savo noru, todėl jiems padaryta įstatymo išimtis. Ir jie ja, beje, naudojasi.

 

Kokios trukmės Motinystės atostogas renkasi "Mamyčių klubo" jaunosios mamos?

 

 

08. Mar 2012, 09:57

Miela mamyte, "Dėl pašalpos mokėjimo trukmės tėveliai turi apsispręsti iš anksto ir savo pasirinkimą nurodyti prašyme skirti pašalpą. Pasirinkus pašalpos mokėjimo variantą, vėliau jo keisti nebus galima". Apie tai mes rašėme štai čia:
http://www.mamyciuklubas.lt/vezimeliu%20revoliucija/kiek-auginsite-vaika-metus-ar-dvejus

08. Mar 2012, 08:44

noreciau paklausti jei dabar 1metams isejus motinystes atostogu o kai suais metai ar galeciau aiti dar metus atostogu ar gausiu pasalpa