Netrukus džiaugsimės moliūgų derliumi, ką turime žinoti apie jį prieš duodami vaikams?
Moliūgai ir vitaminai
Moliūge yra daug vitaminų, o ypač vitaminų A, C ir mineralinių medžiagų – kalcio, geležies, fosforo, kalio, folio rūgšties. Tai nekaloringa daržovė, turinti daug ląstelienos, vadinasi, ypač tinkama užkietėjusius vidurius turintiems mažyliams. Moliūgas gana retai sukelia alerginių reakcijų.
Nuo kada?
Moliūgo galima pasiūlyti jau 6 – 8 mėn. kūdikiui. Jei primaitinate „kietu“ maistu anksčiau, moliūgo tyrelė tinka ir penkių mėnesių mažyliui. Jeigu norite išsaugoti moliūgo ir vėlyvam rudeniui ar žiemai, laikykite jį sausoje ir vėsioje vietoje.
Ką gaminti?
Košės, apkepai, tyrelės, pyragai, blyneliai – tai tik keletas patiekalų, kuriuos galima pagaminti iš moliūgų. Su moliūgu puikiai dera obuoliai, bananai, persikai, morkos, ryžiai, vištiena, jogurtas, varškė.
„Mamyčių klubo“ narės Jūratės moliūgų košė dukrytei Karolinai:
Reikia:
Moliūgo 600 gramų
pieno 0,6 stiklinės
sviesto 120 gramų
manų kruopų 3 šaukštų
cukraus 1,5 šaukštelio
truputį druskos
Moliūgai nulupami ir, išskobus sėklas, supjaustomi.
Apverdami vandenyje maždaug 10 minučių. Tada išgriebiami, nusausinami.
Sugrūdami, įpilama pieno, įdedama 60 g sviesto, suberiamos manų kruopos, cukrus, druska, ir masė kaitinama ant mažos ugnies, kol išbrinksta manai.
Košė tiekiama, užpilta likusiu tirpintu sviestu (aš nepyliau, tad mums užteko 60 g sviestuko).
mes ir pamegom moliuga, bet cukinijos man zymiai skaniau 😃 bet moliugu sriuba su vistiena nukonkuruoja viska 😍
turiu dar nuo praeitu metu moliugo uzsaldyto, siemet neisdygo ne ienas 😥 . bet va ji labai megstam su dukriuku. o siemet eina i trasa cukinijos😀
kaip tik dabar verdu moliugu sriuba😛 o siaip irgi megstam, visur dedam kai tik turim😀
Pas mus seimoje dabar moliugas eina i trasa 😀 Dedu ji visur ir i sriubas, ir i troskinius, ir blynus kepu. Visur tinka ir labai skanu 😀 Ziemai zadu uzsaldyti supjaustyta kubeliais ir konservuoti su citrina. Gaunasi kaip ananasai 👍