Mokyklose - privaloma tikyba ir šachmatų pamokos?

Mokyklose - privaloma tikyba ir šachmatų pamokos?

12. Mar 2013, 08:00

Pastaruoju metu pasigirsta įdomių kalbų apie naujas disciplinas mūsų mokyklose.

 

Vieni politikai siūlo įvesti privalomą tikybą, kiti svarsto, kad būtų gerai, jei tvarkaraštyje atsirastų šachmatų pamokos. Apie tikybą, kaip privalomą discipliną mokyklose, prakalbo Lietuvos lenkų rinkimų sąjunga. Kaip žinia, šiuo metu pirmą klasę pradedantys lankyti mokinukai turi teisę rinktis - lankyti tikybos ar etikos užsiėmimus. Oponentai sako, kad tai būtų žmogaus teisių pažeidimas, ypač, jei šeimos yra netikinčios. 

 

Savaitgalį Seime vykusiose tradicinėse šachmatų varžybose ,,Seimo taurė 2013“ buvo aptarta naujai siūloma šachmatų programa Lietuvos mokyklose. Dar anksčiau Lietuvos šachmatų federacija su didžiausiomis Lietuvos politinėmis partijomis buvo pasirašiusi preliminarius susitarimus dėl galimybės visose šalies mokyklose įvesti šachmatus kaip mąstymą skatinančio ir lavinančio sporto discipliną. 

 

,,Tarptautiniais tyrimais įrodyta, jog šachmatais nuo mažens žaidžiantys mokiniai yra pažangesni, jų mokslo rezultatai yra geresni. Šachmatai yra tiek sportas, tiek puiki smegenų mankšta, tiek ir smagus užsiėmimas“, – sakė Lietuvos šachmatų federacijos prezidentas Aleksandras Černovas. Pasak specialistų, šachmatai – sportas, lavinantis abu smegenų pusrutulius, skatinantis ir intelektinį vystymąsi, ir kūrybiškumą.

 

Šachmatai atskleidžia vidinį vaiko potencialą – jais žaidžiantys vaikai pasiekia geresnių mokslo rezultatų, vysto aštrų loginį mąstymą, mokėjimą rizikuoti ir prisitaikyti prie situacijos. Tai savybės, praverčiančios praktiniame gyvenime. 

 

Kaip Jūs vertinate  minėtus siūlymus ir galimybę mokykloje visus mokyti tikybos arba šachmatų?

Būtumėte už ar prieš?