Mokslininkai nustatė, kada geriausia mažylį pratinti prie puoduko

Mokslininkai nustatė, kada geriausia mažylį pratinti prie puoduko

01. Aug 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt


Amerikoje atlikti tyrimai liudija apie tai, jog geriausias metas vaiką atpratinti nuo sauskelnių ir pratinti prie puoduko – nuo 27 iki 32 mėnesių amžius.

Vaikai, kurie buvo sodinami ant puoduko sulaukę 32 mėnesių amžiaus, dažnai nuo 4 iki 12 metų turėdavo šlapimo nelaikymo problemą.

Tuo tarpu, jeigu mažylį pratindavo prie naktipuodžio anksčiau 27 mėnesių amžiaus, paprastai tėvai jokių teigiamų rezultatų negaudavo. Ir kiti tyrimai įrodė, jog per ankstyvas pratinimas prie puoduko tik uždelsia šį procesą.

„Mokinimas sėdėti ant puoduko skirstomas į dvi kryptis: arba mažylis mokomas labai anksti, arba tėvai sulaukia momento, kai vaikas paauga ir pats parodo susidomėjimą šiuo reikaliuku. Vienok iki šiol nebuvo atliekami tyrimai, koks tinkamiausias laikas pratintis prie puoduko“, - aiškina tyrimo vadovas, dr. Džozefas Baronas (Dr. Joseph Barone), vyriausiasis Vaikų ligoninės urologas (Niudžersis, JAV). „Šis tyrimas parodys tėvams, koks geriausas metas draugauti su puoduku“, - sakė gydytojas.

Nežiūrint to, kad yra tėvų, kurie tikina, jog išmokė vaiką per vieną dieną sėdėti ant naktipuodžio, visgi tyrimai, publikuoti žurnale „Journal of Pediatric Urology“, liudija, jog tinkamai pasirinktas vaikučio amžius svarbesnis šiame procese už bet kokį metodą.

Mokslininkai apklausė 157 tėvus, kurių šeimose vaikai nuo 4 iki 12 metų amžiaus turėjo šlapimo nelaikymo problemą. Tėvai turėjo atsakyti, kokiame amžiuje vaiką mokino pratinti prie puoduko ir kokį metodą taikė. Gauti atsakymai buvo lyginami su atsakymais 58 kitų šeimų, kurių vaikai neturėjo problemų su šlapimu. Buvo lyginami net gi tokie veiksniai kaip amžius, lytis, rasė ir t.t.

Rezultatai parodė, jog vaikai, kurie turėjo šlapimo nelaikymo problemą, prie puoduko buvo pratinami vidutiniškai sulaukę 31,7 mėnesių amžiaus. O vaikai, neturintys šios problemos – 28,7 mėnesių amžiaus.

Kalbant apie metodus, tėvams buvo siūloma pasirinkti iš trijų: 

-į vaiką orientuotas metodas – sulaukti, kai pats vaikas parodo signalus, kad jau nori į tualetą;

-į tėvus orientuotas metodas – kai tėvai pasiryžę patys kontroliuoti reguliarų vaiko sėdėjimą ant puoduko;

-abiejų metodų sąsaja.

Mokslininkai išsiaiškino, kad metodo pasirinkimas nedaro įtakos, bus ar ne problemų su šlapimo nelaikymu.

Neuropsichologas Piteris Stavinohas (Peter Stavinoha), knygos „Pratinimas prie puoduko be sreso“ autorius, tvirtina, kad vaiko amžius neturi didelės reikšmės. Svarbiausia, kad vaikas pats būtų pasiruošęs šiam procesui tiek fiziškai, tiek psiochologiškai.

„Daugelis tėvų į šį mokymo procesą žiūri kaip į kažką kontroliuojamo. Žinoma, tėvai vaidina svarbų vaidmenį visuose vaiko vystymosi etapuose, tačiau jie negali kontroliuoti visų procesų. Tėvų pareiga – palengvinti šį procesą, paskatinti, pagirti ir visaip kitaip palaikyti savo vaiką“, - sakė P.Stavinohas.

Jeigu jums atrodo, kad sauskelnių keitimas – nesibaigiantis procesas, tai jūs ne vienas taip manantis. Paskutiniu metu vaikų amžius, kada tėvai juos pradeda pratinti prie puoduko, gerokai išsaugo tiek JAV, tiek Europos šalyse, Kinijoje ir kt. Pagal statistiką, 1980-aisiais vaikus tėvai supažindindavo su puoduku 26 mėnesių amžiaus, 2003 metais šis amžius pasiekė 36,8 mėnesių.

Patarimai, kad pratinimas prie naktipuodžio būtų sėkmingas

Jeigu jūs manote, kad jūsų vaikas jau pasiruošęs tam, mokslininnkai jums pataria:

- Atkreipkite dėmesį į požymius, kurie liudija, kad vaikas pasiruošęs visus reikaliukus daryti ant puoduko. Mažyliui atsiranda susidomėjimas puoduku ar tualetu, vaikas būna „sausas“ kelias valandas, jis gali išpildyti paprastus jūsų prašymus, mažylis gestais, mimika arba žodžiais parodo, kad nori į tualetą.

-Pastatykite mažą puoduką vonios kambaryje. Tegu mažylis pastovi priešais jį arba atissėda. Net jei jis ir nepasisiojo, ilgainiui supras, kam puodukas reikalingas

-Jeigu vaikas nenori, neverskite jo tai daryti. Primygtinumas tik atitolins šį mokymosi procesą. Palaukite kelias savaites ir vėl pabandykite.

-Venkite klausimo: „Ar tu nori ant puoduko?“ Praktiškai visada vaikas atsakys „NE“ 

Jeigu jūsų vaikui jau 4-5 metai ir jis dar nelaiko šlapimo, tuomet gali būti, kad problema kažkur kitur. Kreipkitės į gydytoją.

Šaltinis: HealthDay Reporter