Mokinio kuprinė - ne sunkesnė kaip 700 gramų!

Mokinio kuprinė - ne sunkesnė kaip 700 gramų!

01. Sep 2012, 08:00

Ką reikia žinoti apie vieną svarbiausių pirmokėlių ir pradinukų atributą - kuprinę?


Konsultuoja Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Vaikų sveikatos skyriaus vedėja Daiva Žeromskienė

 

Išrinkite mokinukui gerą ir tinkamą kuprinę

 

Svarbu, kad kuprinė vaikui patiktų, tada jis noriai ją nešios. Tačiau ne visada renkantis kuprinę galima remtis tik vaiko norais ar mada. Deja, tikrai geros ir tinkamos kuprinės dažnai yra nepigios. Rinkitės kuprinę, paženklintą pavadinimu „mokyklinė kuprinė“, kurios gamintojas garantuoja, kad ji pagaminta laikantis būtent mokyklinei kuprinei keliamų reikalavimų.

 

Atšvaitai.  Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti atšvaitai.

 

Reguliuojamo ilgio diržai. Kuprinės turi būti su reguliuojamo ilgio diržais, kad užsivilkus paltą ar striukę juos būtų galima pailginti, o orams atšilus – vėl sutrumpinti. Tada ji tvirtai priglunda prie nugaros ir neleidžia vaikui kūprintis. Negalima nešioti „nukarusios“ kuprinės, kurios visas svoris tektų kryžkaulio sričiai.

 

Platūs diržai. Kuprinės diržai pečių lygyje turi būti ne siauresni kaip 3,5–4 cm, kad neveržtų ir neužspaustų rankų kraujotakos.

 

Svoris. Tuščia pradinių klasių mokinių kuprinė turi sverti ne daugiau kaip 700 g., vyresnių mokinių – ne daugiau kaip 1000 g. Gydytojai mokiniams rekomenduoja nešti ne sunkesnę kaip 10 proc. savo svorio kuprinę, kuri turi būti su dviem diržais ir nešama taisyklingai užsidėjus ant abiejų pečių. Jei kasdien nešiojama sunkesnė kaip 15 proc. kūno svorio kuprinė, gali atsirasti nugaros skausmai, stuburo pakenkimai.

 

Kas kuprinėje "gyvena"? Pradinukų, o gal ir vyresnių vaikų tėvai turėtų pasidomėti, ar visi vaiko kuprinėje nešiojami daiktai yra reikalingi tą dieną.

 

Ar Jums svarbi mokinuko kuprinės kokybė? Ar sutinkate už ją mokėti daugiau, negu šimtas, o gal ir keli šimtai, litų?

 

Padiskutuokime apie tai "Mamyčių klube"!

01. Sep 2012, 13:30

siem metam pirkom nauja kuprina bet irgi sunkoka ,bet ziuresim

01. Sep 2012, 08:46

o as kazkaip isvis nepamenu apie kuprine😃 gal neturejau😃 uz kokybe ir as, bet jauciu bus sunku rast kompromisa su vaiku😃

01. Sep 2012, 08:32

aisku as mokyklinuko dar neturiu, bet kazi kaip bus su igeidziais ir norais del tos kuprines, vienais metais su vienu personazu juk nori kitais su kitu jau😃 gal tada reiktu isvis be jokiu personazu imti 🤔