Modernus auklėjimas trukdo smegenų vystymuisi

Modernus auklėjimas trukdo smegenų vystymuisi

12. Aug 2013, 13:08 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Šiuolaikiniai socialiniai reiškiniai ir modernaus gyvenimo praktikos tukdo sveikam smegenų ir emociniam vaikų vystymuisi, taip teigia Notre Dame universiteto simpoziume paskelbti tyrimai. 

“Jaunimo gyvenimas Amerikoje blogėja, lyginant koks buvo prieš 50 metų, - teigia Dacia Narvaez, universiteto psichologijos profesorė. - Per daug neapgalvotai “naudojami” dalykai, kaip pieno mišinėliai, apgyvendinimas atskirame kambaryje ar tikėjimas, jog greitas reagavimas į mažylio zirzimus gali jį “sugadinti”.”

Nauji tyrimai rodo, jog ankstesni, natūralesni auklėjimo metodai, kurie pasižymėjo sveikesne tiek fiziniu, tiek emociniu atžvilgiu priežiūra, turėtų vėl tapti ekspertų rekomenduojamomis normomis. 

“Maitinimas krūtimi, greitas reagavimas į verkimą, nuolatinis ryšys su tėvais ir turėjimas keletą suaugusių globėjų yra auklėjimas, kuris teigiamai veikia smegenis ir net fizinę sveikatą”, - teigia D.Narvaez.

Tyrimai rodo, jog kūdikių poreikių tenkinimas (o ne leidimas “išsiverkti”) turi įtakos sąžinės vystymuisi, lietimąsis moko valdyti stresą ir empatiją, laisvi nekontroliuojami žaidimai įtakoja socialinius gebėjimus ir agresiją. 

Kūdikiai praleidžia vis daugiau laiko vežimėliuose, automobilio kėdutėse ir nešioklėse, o JAV tik 15% mamų vaikus krūtimi maitina iki metų, šeimos dažniau skiriasi ir tėvai vis labiau kontroliuoja vaikų žaidimus. 

Įvedus šias moderniams praktikas, depresija visose amžiaus grupėse tik didėja, net ir tarp vaikų, agresija vis dažniau vartojama dar pradinėse klasėse, krinta moralinės vertybės. 

“Teisingos smegenys, kurios kontroliuoja mūsų savireguliaciją, kūrybingumą ir empatiją, gali augti visą gyvenimą. Tai auga kartu su viso kūno patirtimi, kaip šokiai, įvairūs aktyvūs žaidimai ar artistiški užsiėmimai. Tai reiškia, kad tėvai gali kartu su vaikais užsiiminėti visomis šiomis veiklomis ir taip augti kartu.”

Šaltinis research.nd.edu

25. Jan 2015, 18:11

Nu nemanau kad galim lyginti JAV su lietuva.Gerai kai pas mus motinystes atostogu gali eiti 2metams.o ten tik 3men.Turbut neimanoma dirbti ir tuopaciu rupintis savo vaiku.Todel mamytes dziaukimes mums suteikta galimybe rupintis ir maitinti savo angelelius visus 2metus😀
As taip pat jau antra dukra maitinu po metus su puse ir miegu kartu ir reguoju i kiekviena riktelejima😉

13. Nov 2013, 19:47

sutinku, kad geriausiai savo vaika pazysta mama ir zino , kaip reaguoti i vienoki ar kitoki vaiko poelgi. Mano mazyle miega musu miegamajame, bet visada savo loveleje, bet taip man yra patogiau ir ramiau, kad vaikutis salia. Dar pamenu pries menesiuka su mociute kalbejau, ji pasakojo kaip eidavo gyvuliu pasiserti ir palikdavo kudiki loveleje. Grizusi namo rasdavo vaika mieganti arba rekianti. Tad ji lb stebejosi, kaip as savo mergyte visad paguodziu ir imu kartu su savimi tvarkyti ivairiu reikalu. O del maitinimo, tai db mums 7men ir as vis dar ja maitinu neprilygstamu mamos pienu 😀 👍

sraigiukas sraigiukas 07. Nov 2013, 13:14

Man nesuprantamas dalykas kai mažą kūdikėlį išgrūda miegot į kitą kambarį

15. Aug 2013, 11:52

Oi, turejau galvoje vystymuisi darbo 😀

15. Aug 2013, 11:51 motinysteveza

Visiskai pritariu. Mociutes ir mamos taip liepia darytu, kai vaikas verkia - leisti issiverkti, taip vedinasi plauciai. Savo mazyli maitinau iki 10 menesiu, tai visa ta laika sutiktos pazystamos moterys klausdavo ar vis dar maitinu ir linguodavo galva stebedamosis, kaip cia as taip ilgai pieno turiu. Neigiama itaka, mano manymu, vaiku vystymuisa darbo televizoriaus besaikis ziurejimas, besaikis naudojimasis kompiuteriu ir jo zaidimais. Mano vaikysteje patys geriausi zaidimai budavo stalo zaidimai, smelio deze ir t.t. Filmukus ziuredavom pavakare per laidele "Labanakt vaikuciai". Ir filmukai budavo pamokantys, o dabar kokie?!

motinysteveza motinysteveza 12. Aug 2013, 13:50

Maitinimas krūtimi, greitas reagavimas į verkimą, nuolatinis ryšys su tėvais- tai čia, mano manymu, kaip tik yra šiuolaikinis auklėjimas. leisti paverkti kūdikiui -"pravedinti plaučius" jau turėtų būti nykstantis dalykas...