Kada pradedame papildomą maitinimą ir nuo ko? Mitybos specialistės patarimai

Kada pradedame papildomą maitinimą ir nuo ko? Mitybos specialistės patarimai

29. Oct 2014, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmasis šaukštas – kokiais šaukštais maitiname pirmąją košę?

Besiruošiant kūdikį maitinti pirmąja koše, reikia pasvarstyti ir iš anksto apsirūpinti tinkama „amunicija“. Kūdikiui maitinti skirtas šaukštelis visų pirma turi būti saugus, atitikti jo amžių, burnytės dydį. Didelio skirtumo, iš ko šaukštelis bus pagamintas – nėra, tačiau nerekomenduojama maitinti metaliniu šaukšteliu, dėl galimybės užgauti vaikučiui dantenas. Be to, jei vaikas maitinamas iš stiklinio indelio, atsiranda tikimybė įdaužti indelį metaliniu šaukšteliu.

Pirmasis šaukštelis turi būti patrauklus, galima pasirinkti ryškesnių spalvų, kad mažylis būtų susidomėjęs valgymo procesu.

Kada pradedame papildomą maitinimą ir nuo ko?

Papildomą maitinimą rekomenduojama pradėti ne anksčiau 4, bet ne vėliau 6 mėnesių.

Papildomo maisto nereikėtų duoti anksčiau nei 4 mėn., nes kūdikio tiek virškinimo, tiek ir nervų sistemos nėra subrendusios priimti kietą maistą, kūdikis nesugebės jo tinkamai sukramtyti, praryti, įsisavinti, be to, išauga ir infekcijų pavojus. Vėlyva papildomo maitinimo pradžia taip pat nėra naudinga, nes mamos pienas (ar pieno mišinys) neaprūpina kūdikio organizmo būtinomis maisto medžiagomis, ima trūkti tam tikrų vitaminų, mineralų, ypač geležies, sutrinka natūralus mokymasis kramtyti, įvertinti naujus skonius, todėl lėtėja augimas, vystymasis.

Prieš pradedant kūdikį maitinti kietu maistu, rekomenduojama pasitarti su Jūsų vaikutį prižiūrinčiu gydytoju, kuris, įvertinęs kūdikio augimą, vystymąsi, patars, nuo kokio maisto pradėti. Kiekvienas kūdikis – individualybė, todėl ir maitinami gali būti skirtingai.

Na o jei matote, kad kūdikis jau domisi naujais produktais, stebi Jus valgančius, galite mąstyti apie papildomų produktų įvedimą. Kad papildomo maitinimo pradžia nekeltų chaoso, pasiremkite trijų žingsnių taisykle – vienos rūšies daržovė, 2 daržovės, daržovės su mėsa (žr. žemiau).

Jei kūdikis puikiai auga, vystosi, rekomenduojama pietų metu pradėti nuo daržovių tyrės, rinktis ekologiškus produktus. Lentynoje ekologiškus produktus atpažinsite matydami „Žalią lapą“ ant pakuočių. Pažymėtina, kad daržovės iš močiutės daržo nebūtinai bus ekologiškos, nes nors ir pati močiutė galbūt tų daržovių netręšia sintetinėmis trąšomis, bet pakankamai nepalankių kūdikio organizmui medžiagų gali patekti iš aplinkos, kurioje tos daržovės auginamos. Jei neaišku, kur ir kaip daržovės buvo augintos, rinkitės jau paruoštas tyreles. Taip būsite tikros, kad tie produktai atitinka aukščiausius kokybės standartus, juose tinkamai subalansuotas baltymų, riebalų, angliavandenių santykis, be to – patogu vartoti – pašildote ir turite paruoštą patiekalą.

Ekologinės gamybos ūkiuose:

  • Nenaudojamos cheminės medžiagos (pesticidai, sintetinės trąšos), o pasirenkamos natūralios augalų apsaugos priemonės.
  • Nenaudojamos mineralinės trąšos, o taikoma augalų sėjomaina.
  • Auginamos vietinės augalų ir gyvulių rūšys ir siekiama, kad gamybos ciklas būtų uždaras – auginami gyvuliai šeriami tame pačiame ūkyje užaugintais augalais.
  • Gyvuliai auginami be augimą skatinančių priemonių.
  • Visi ekologiniuose ūkiuose užauginti produktai yra be GMO.

O kad būtų laikomasi visų šių reikalavimų, ekologinės gamybos procesas turi būti griežtai kontroliuojamas. Lietuvoje kontrolės procesą vykdo VšĮ „Ekoagros“. Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, ekologinė gamyba tikrinama ir sertifikuojama, o ekologiški produktai ženklinami pagal Europos Sąjungos (ES) teisės aktų reikalavimus. Ženklinimo sistema užtikrina, kad pirkėjas būtų tikras, jog perkami ekologiški produktai pagaminti pagal ES ekologinės gamybos reikalavimus. O ekologiškus produktus visada atskirsite nuo įprastų, nes jie paženklinti ES ekologinės gamybos logotipu:

20141029092228-60680.jpg

  

HiPP, turėdama daugiau nei 50 metų ekologinio ūkininkavimo patirtį, kelia griežčiausius reikalavimu kontroliuojant kenksmingąsias medžiagas. Kokybės kontrolė pradedant dirvos, sėklos parinkimu ir baigiant gatavu produktu, atliekama iki 260 kartų – o tai yra daugiau nei numatyta ES teisės aktuose. Todėl ekologiški HiPP kūdikių maisto produktai papildomi žymimi HiPP ekologinio ūkininkavimo ženklu, kuris garantuoja aukščiausią produktų kokybę.

20141029092535-15398.jpg

Taigi, pradedame nuo daržovių tyrės. Kokią rinktis? Reikia pasirinkti vienos daržovės, geriausiai tos, kuri auga ir Lietuvoje, tyrelę. Ragaujant vienos daržovės tyrelę bus paprasta įvertinti, ar mažylis nėra alergiškas konkrečiai daržovei. Puikus pasirinkimas – ekologiškos tyrelės „HiPP Ankstyvųjų morkų tyrelė“ arba „HiPP Pirmieji kūdikių moliūgai“. Šios daržovės gan saldžios, primena mamos pienuko skonį, todėl kūdikiai gana mielai jas valgo. Pradedame nuo kelių šaukštelių. Pamaitinus tyrele, dar reikia duoti ir mamos pieno (ar pieno mišinio), kad mažylis pakankamai pasisotintų.

Antrą dieną duokite jau daugiau, trečią dar daugiau. Matote, kad nepasireiškia alerginė reakcija, tada į pirmąją daržovę įdedame dar vienos, pvz., bulvės. Tada po kelių dienų jau galime į daržoves įdėti ir mėsos. Jei mažylis alergiškas karvės pienui, tikėtina, kad pasireikš alerginė reakcija suvalgius ir veršienos, todėl rekomenduojama valgyti paukštieną, triušieną, ėrieną. Tad galite pasirinkti tyrelę „HiPP daržovės su ėriuku“ jau paruoštą tyrelę arba imate daržovių tyrelę, pvz., HiPP moliūgas su bulve ir sumaišote su HiPP mėsos ruošiniu – ½ indelio.

Mėsos tyrelėmis reikia maitinti kūdikį, nes jau 5-8 gyvenimo mėnesį išnyksta geležies atsargos, o geriausias geležies šaltinis – mėsa. Na o iš mėsos geležis geriausiai pasisavinama kai valgoma su daržovėmis.

Atkreipiu dėmesį, kad tyreles indeliuose reikia šildyti be dangtelio. Geriausia reikiamą tyrelės kiekį įsidėkite į atskirą dubenėlį ir tada šildykite. Nešildykite tyrelės pakartotinai, nes šildytas ir pastovėjęs maistas yra puiki terpė patogeniniams mikroorganizmas daugintis, dėl to produktas taps nesaugus vartoti. Todėl šildykite tik reikiamą tyrelės kiekį ir maitinkite nedelsiant. Likusį kiekį laikykite šaldytuve ir suvartokite sekančią dieną (ar kaip nurodyta ant pakuotės).

Košės

Jei kūdikio augimas atsilieka nuo įprastinių augimo kreivių, papildomą maitinimą rekomenduojama pradėti nuo kruopų košių. Kruopos vertingos, nes jose gausu kalcio, fosforo ir vitamino B2. Kūdikiams tinkamiausi yra grikiai, avižos, ryžiai, kukurūzai. Manų kruopos - mažiausiai vertingos, nes yra kaloringos, o naudingų medžiagų jose beveik nėra. 

Jei kūdikio viduriukai skysti, rekomenduojama pradėti nuo ryžių košės, esant užkietėjusiems viduriams – avižų košė, kurioje gausu skaidulinių medžiagų, palengvinančių maisto slinkimą žarnynu.

HiPP Prebiotic pieniškų košių sudėtyje yra pagal kūdikio amžių pritaikyti tolesnio maitinimo pieno mišiniai su svarbiausiais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, o taip pat vertingomis omega-3 riebalų rūgštimis, kurios svarbios smegenų ir nervų ląstelių vystymuisi. Visos HiPP pieniškos košės atitinka aukštus reikalavimus, nustatytus pagal HiPP kokybės standartus, ir aprūpina visomis svarbiausiomis maisto medžiagomis pagal kūdikio poreikius, ir kurių reikalaujama pagal teisės aktus. Dabar HiPP pieniškos košės praturtintos prebiotinėmis skaidulinėmis medžiagomis (GOS), kurios palaiko gerą žarnyno florą.

Prebiotikai – tai maistas gerosioms žarnyne gyvenančioms pieno rūgšties bakterijoms. Jie skatina šių bakterijų dauginimąsi ir taip prisideda prie sveikos žarnyno floros formavimo.

Kodėl negalima maitinti tuo pačiu šaukštu, kuriuo ragauja mama?

Įprasta, kad pirmiausia maistą paragauja mama, kad įsitikintų, jog maistas nėra per šaltas ar per karštas. Tačiau jokiu būdu neragaukite vaikučio šaukšteliu, nes mamytės burnos ertmėje gyvena visai kitokios bakterijos nei vaikučio. Tad ragaudama maistą tuo pačiu šaukšteliu, perduos bakterijas ir kūdikiui, ypač reikia atsižvelgti į tai tuomet, jei mamos dantys nesveiki ar serga kitomis burnos ertmės ligomis.

Kaip maitinti pirmąją košę?

Pirmoji košė yra visų tolimesnių vaiko mitybos įpročių pagrindas. Todėl nuo pat pirmojo šaukšto diekite jam sveikos mitybos įgūdžius. Pradėjus kūdikį maitinti papildomu maistu, būkite kantrūs, neskubinkite mažylio, tegul kūdikis jį sukramto tinkamai, leiskite valgyti lėtai, pajusti tikrąjį ingredientų skonį. Virškinimas prasideda jau burnoje, todėl leiskite kūdikiui sukramtyti tinkamai jam duotą kąsniuką, kad susimaišytų su sielėmis ir toliau keliautų į skrandį tolimesniam virškinimui. Greitai valgant dažniausiai suvalgomas didesnis kiekis maisto nei reikėtų mūsų organizmui, persivalgoma, be to, greitai, blogai sukramtytas, dideliais kąsniais prarytas maistas būna dažniausia virškinimo sutrikimų (pilvo pūtimas, spazmai, žarnų gurguliavimas, vidurių užkietėjimas) priežastis. Tad lėtai valgant pajusime sotumo jausmą, rečiau persivalgysime. Taip pat neblaškykite vaiko, maitinkite ramioje aplinkoje, be televizoriaus ir pan.

Gerai sukramtytas maistas lengviau virškinamas. Bet kurio amžiaus vaikai yra labai pastabūs, kopijuoja suaugusiųjų elgesį. Todėl ir patys valgykite neskubėdami, vaikui matant neprarykite obuolio per kelis atsikandimus, rodykite mažyliui kaip kramtote.

Jei kūdikį vargina vidurių užkietėjimas.

Didžioji dalis kūdikių, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas, nepakankamai geria. Todėl duokite mažyliui atsigerti valgio metu ar tarp maitinimų. Tinkami gėrimai būtų skiestos HiPP sultys (1/2 sulčių, ½ vandens), arbata ar vanduo.

Taip pat teigiamos įtakos gali turėti produktai, kurie laisvina vidurius, pvz., HiPP Williamso kriaušių tyrelė ar HiPP Slyvos. Reikėtų kurį laiką nevartoti morkų.

Jei pakeitus mitybą vis tiek nepavyksta sureguliuoti išmatų konsistencijos, tuomet jau reikėtų pasitarti su gydytoju. 

20141014103150-28675.jpg

29. Oct 2014, 14:55

Suglumino tai, kad jau vos ne po savaites su virš duoti su daržovėm mėsos...juk ji tik nuo 8mėn rekomenduojama...

kvikutis kvikutis 29. Oct 2014, 11:44

Naudingas straipsnis 👍😀