Mitai apie žuvų taukus

Mitai apie žuvų taukus

25. Feb 2015, 15:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pasirodo, egzistuoja ne vienas mitas apie žuvų taukus. Juos išsklaidyti padės gydytoja Asta Gališanskytė.

Mitas: aš valgau žuvį, todėl gerųjų omega-3 riebalų rūgščių gaunu pakankamai.

Žuvis yra vertingas maisto produktas dėl baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir dėl omega-3 riebalų rūgščių. Tačiau svarbu atsakyti sau į klausimus: kaip dažnai, kiek ir kokios žuvies valgome? Renkantis žuvį, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad omega-3 riebalų rūgščių yra tiktai jūrinės kilmės produktuose – jūrinėje žuvyje ir vėžiagyviuose.

Ne mažiau svarbu ir tai, kada žuvis sužvejota, nes omega-3 riebalų rūgščių kiekis gali stipriai skirtis. Natūralu, kad vasarą ir rudenį žuvis turi sukaupusi daugiau maistinių medžiagų negu žiemą ir pavasarį. Ir galiausiai – termiškai apdorojant jūrinę žuvį ir kitas jūros gėrybes, taip pat netenkame dalies naudingų medžiagų.

Rekomenduojama valgyti žuvį bent du kartus per savaitę. Tačiau toks kiekis omega-3 riebalų rūgščių gali patenkinti tik minimalų sveiko vidutinio sudėjimo žmogaus poreikį.

Sveikatos priežiūros specialistai tiek vaikams, tiek suaugusiems rekomenduoja suvartoti apie 1000 mg omega-3 riebalų rūgščių per parą – tai yra skaičius, į kurį turėtume orientuotis gyvendami šiuolaikiniame pasaulyje. Kad gauti šitą kiekį omega-3 riebalų rūgščių reikėtų valgyti jūrinę žuvį po 150 mg 4-5 kartus per savaitę.

Mitas: linų sėmenų aliejus yra gera alternatyva žuvų taukams

Linų sėmenys yra puikus maistas ir labai geras skaidulų šaltinis, bet jose nėra mūsų organizmui labiausiai naudingų omega-3 – EPR, eikozapantaeninės rūgšties ir DHR, dokozaheksaeninės rūgšties. Linų sėmenyse yra ALR, alfa-linoleno rūgštis.

Būtent DHR rūgštis labai svarbi kūdikių ir vaikų smegenims ir regėjimui – padeda joms normaliai vystytis bei funkcionuoti. Tačiau mamos turėtų žinoti, kad šį poveikį užtikrina nuo 250 mg DHR per parą.

Mitas: žuvų taukus reikia vartoti tik sergantiems

Taip, kaip ir maistas, kurį valgome kas dieną energijai gauti, vitaminai ir mineralinės medžiagos, taip pat ir omega-3 riebalų rūgštys reikalingos tam tikroms mūsų organizmo funkcijoms. Kiekvieną dieną. Pirmiausia tai yra smegenys, nervinė sistema, regėjimas.

Žmogaus organizme vyksta nenutrūkstama veikla, todėl jį stiprinti ir padėti palaikyti funkcijas taip pat turėtume nuolatos. Omega-3 riebalų rūgštys reikalingos ne superžmonėms, o kiekvienai mūsų sveiko gyvenimo dienai. Mūsų organizmas omega-3 riebalų rūgščių pats nepasigamina, todėl jos vadinamos „būtinosiomis“ ir „nepakeičiamomis“. Jas reikalinga gauti kiekvieną dieną su maistu arba žuvų taukais.

Daugybė mokslinių tyrimų patvirtino teigiamą žuvų taukų poveikį organizmui, kai kraujyje yra atitinkama omega-3 riebalų rūgščių koncentracija, t. y., kai žuvų taukus žmogus vartoja sistemingai. Neseniai JAV mokslininkai atliko studiją, kurios metu lygino omega-3 koncentraciją Japonijoje ir JAV gyvenančių vyrų kraujyje. Tyrimas parodė, kad Japonijos gyventojai suvalgo vidutiniškai apie 100 gramų jūrinės žuvies kiekvieną dieną, tuo tarpu amerikiečiai – 7-13 gramų. Omega-3 riebalų rūgščių koncentracija japonų kraujyje buvo net du kartus didesnė nei amerikiečių kraujyje.

Susirgimų širdies ligomis Japonijoje statistiškai yra mažiau nei JAV. Žuvų taukai yra geriausias būdas papildyti mitybą omega-3 riebalų rūgštimis mums visiems – mūsų vaikams, mums patiems ir mūsų tėvams bei seneliams. Sveikatos apsaugos specialistai rekomenduoja žuvų taukus vartoti nepertraukiamai ištisus metus visą gyvenimą, pradedant nuo 4 savaičių amžiaus.