Mikliosios rankutės

Mikliosios rankutės

24. Feb 2012, 07:00

Vaiko rankučių miklumas yra labai svarbus jo brandos ženklas. Juk išmokus „suvaldyti“ savo rankutes, mažylis gali mokytis valgyti, piešti, rengtis...

 

Kaip vystosi vaiko rankyčių raida?

 

Nuo gimimo iki 2 mėnesių


Nuo gimimo naujagimis turi griebimo refleksą. Tai reiškia, jeigu jam duosite pirštą, jis į jį tvirtai įsikibs. Šis refleksas ypač akivaizdus pirmaisiais dviem mažylio gyvenimo mėnesiais. Išnyksta maždaug trečią gyvenimo mėnesį. Pirmaisiais mėnesiais vaikučio delniukai suspausti į kumštukus, alkūnės sulenktos. Maždaug nuo dviejų mėnesių vaikutis pradeda domėtis savo rankutėmis.

 

Trys – keturi mėnesiai


Prasideda svarbus vaikučio vystymosi etapas – formuojasi rankučių ir akyčių koordinacija. Šiuo metu įvyksta pirmieji bandymai paimti žaisliuką į rankas, o nepavykus kūdikis supyksta. Įdėjus į vaikučio ranką lengvą barškutį, jis jau keletą sekundžių jį išlaiko. Kaip jūs galite padėti mažyliui? Ogi jo aplinkoje, netoliese, iš įvairių pusių padėkite žaisliukų, kurie jį viliotų jų siekti ir imti. Tai daug naudingiau, negu virš vaikučio lovelės kabanti karuselė.

 

Keturi- aštuoni mėnesiai

Šiuo metu vaikutis gali paimti ir padėti atgal žaisliukus. Tinkamiausi tokiame amžiuje – barškučiai. Maždaug sulaukus šešių mėnesių, akių ir rankų koordinacija dar geresnė, todėl kūdikis gali perdėti žaisliuką iš vienos rankos į kitą.

 

Šiuo metu kai kurie spartūs vaikučiai išmoksta šliaužti ar ropoti, todėl patartina ir jums vieną dieną „Išsiruošti“ į tokią kelionę keturiomis, kad pamatytumėte, ar mažylis nepasiekia kokių pavojingų daiktų, ar viskas jo aplinkoje saugu. Prisiminkite, kad pagrindinis kūdikių pasaulio pažinimo įrankis – burna. Jis viską deda į burnytę ragaudamas, todėl nepalikite pasiekiamų daikčiukų, kuriais jis galėtų užspringti, apsinuodyti ar kitaip susižeisti.

 

Devyni - dvylika mėnesių


Kūdikis be vargo paima žaisliukus, keičia juos rankose. Mėgsta žaisti žaidimą „Aš metu – mama paima“, tai yra, numeta žaislą ant žemės, laukia, kol mama paduos ir vėl laimingas meta.

 

Artėjant pirmam gimtadieniui išryškėja pincetinis griebimas, kada mažylis smulkų daiktą ima nykščiu ir smiliumi. Kantri mama turėtų leisti mažyliui pačiam valgyti šaukštu, kiek pavyksta – tiek. Mokantis valgyti nesmulkintą maistą, galima pasiūlyti mažyliui maisto, supjaustyto į mažus gabaliukus, kad jis jį imtų pirštukais ir dėtų į maistą. Tai galėtų būti vaisių, daržovių gabaliukai. Žinoma, mama neturi palikti vaikučio nė sekundei vieno, kad šis nepaspringtų.

 

Kas toliau?

 

  • Maždaug 15 mėnesių mažylis susidomi statybomis iš kaladėlių. Jos turi būti didesnės, patogios vaikučiui.
  • Jam patinka laikant du daiktus abiejose rankose groti su jomis lyg su mušamųjų lėkštėmis.
  • Apie 18 mėnesį jau šiek tiek ryškėja, kuri ranka jo vyraujanti- kairė ar dešinė. Tačiau ar jis bus dešiniarankis, ar kairiarankis, galutinai paaiškės tik 4 metais.
  • Apie dvejus metukus vaikas mėgsta piešti flomasteriais ir kreidelėmis. Gerai, jei jie šiek tiek storesni, kad vaikui būtų patogiau paimti.
  • Nuo trejų metų rankutės taip išlavėjusios, kad gali užsisegti sagas ar mokytis kirpti vaikiškomis žirklėmis.

 

Kiekvienas vaikas yra asmenybė, ir jo raida gali skirtis nuo įprastų normų. Tačiau su gydytoju apsitarti būtina, jei:

 

-Jums atrodo, kad kūdikis nesidomi jokiais žaislais

-Neima žaisliukų, jais nežaidžia sulaukęs 9 mėnesių

 

Žinoma, jei kūdikis gimė anksčiau laiko, normalu, kad jo raida nebus tokia, kaip laiku gimusiųjų bendraamžių. Jo vystymasis vertinamas pagal koreguotą amžių. Jeigu turite klausimų ar abejonių dėl vaiko raidos, visada išsakykite savo nuogąstavimus vaikučio šeimos gydytojui.

 

Nuo kada Jūsų vaikas valgė savarankiškai šaukštu pats?

O kada išmoko kirpti žirklėmis?

24. Feb 2012, 12:06

saukstu mokam nu metuku su puse ir su sakute puikiai darbuojasi vaikas tik va zirkliu dar neduodu kolkas, manau dar bisky per anksti. kaladeles stato irgi su mielu noru

blogietee blogietee 24. Feb 2012, 11:21

Šaukštu naudojamės nuo metukų kažkur, žinoma ne visada taikliai.. žirklutes jau ir kuris laikas ima, jei neklystu, savo antram gimtadieniui iškarpas jau pats bandė kirpti, bet gavosi dar belenkas 😀

24. Feb 2012, 11:13

as zirkliu namie nedaviau 😀 bet darzely maciau moko karpyti 😀 deja maniskiui maciau sunkiai sekasi 😃 jam 3m 😀 na bet mokosi mokosi 😃 o valge pats jau puikiai be terlioniu pusantru metu 😀 na o gert gere is puoduko suaugusiu jau nuo 8men su apsilaistymu siokiu tokiu,10menesiu jau gere puikiai is puoduko 😀 nedaviau jam jokiu spec kudikiams puoduku ar buteliuku 😀 nuo papo iskart perejom ar puoduko "suagusiu" 😀

24. Feb 2012, 10:45

Šaukštu naudotis išmoko gal kokių metų ir dvejų mėnesių, nepamenu tiksliai, o žirklėm dviejų metų virš, karpėm kartu, o dabar prižiūrimas karpo pats 😀

24. Feb 2012, 10:39

Evelinai dabar yra 1,3 m. zirkelem dar tikrai nesinaudojam,su saukstu nesigauna valgyti,bet su sakute labai graziai valgo 😃 kaladeles jau stato,ypac tuos visokius lego,jau ir is puodelio neblogai geria,tik dar kolkas puse stiklines turinio atsiduria ant rubeliu,bet nieko,mes kantrios 😃

24. Feb 2012, 07:57

mano dar nevalgo pats☹ o apie zirkles dar tik svajojam 😪