Mėsa – pagrindinis geležies šaltinis

Mėsa – pagrindinis geležies šaltinis

27. Jul 2012, 07:00

Nuo kada kūdikiui patartina košę virti su mėsa? Kaip ją pasirinkti?

 

Konsultuoja doc. Vaidotas Urbonas, VUVL gydytojas gastroenterologas

 

Kiekvienas atvejis - kitoks


Kalbėti apie bendras primaitinimo mėsa rekomendacijas nėra lengva, nes kiekvieno kūdikio atvejis individualus, tai priklauso nuo jo sveikatos būklės bei kada jis buvo pradėtas papildomai primaitinti. “Mėsa rekomenduojama nuo 6 – 7 mėnesių gyvenimo, tad jei vaikas pradedamas primaitinti papildomu maistu nuo 6 mėnesių, už poros savaičių ar mėnesio jam galima pradėti duoti mėsą” -  sako docentas Vaidotas Urbonas.

 

Nėra taisyklių be išimčių


Kūdikio primaitinimo grafike, kaip ir bet kurioje taisyklėje, gali būti išimčių. Atsižvelgdamas į vaiko sveikatos ypatumus pavyzdžiui, žemą hemoglobino kiekį kraujyje, gydytojas gali rekomenduoti mėsą pradėti valgyti anksčiau.

 

Kūdikių ir mažų vaikų mitybai rekomenduojama liesa mėsa - jautiena, paukštiena. Dar geriau, jei tai jaunų gyvulių arba paukščių mėsa.

 

Pagrindinis geležies šaltinis


Gydytojas gastroenterologas, doc.  Vaidotas Urbonas sako, kad mėsa yra labai svarbi vaikų mityba: „Mėsa yra pagrindinis geležies ir cinko šaltinis. Daugiausia geležies yra kiaulienos liežuvyje, tada -  jautienos liežuvyje, toliau - jautienos ir kiaulienos kumpyje. Kalakutienoje, ėrienoje, veršienoje geležies yra mažiau, o vištienoje dar mažiau”

 

Vaikams vegetarams – ne!


Gydytojas gastroenterologas Vaidotas Urbonas, remdamasis savo ilgamete praktika, nerekomenduoja vegetarams tėvams vegetariškai auginti mažus vaikus. „Nei vienas vaikų ligų gydytojas pasaulyje, nei šiapus Atlanto, nei anapus, nerekomenduoja vegetarizmo vaikams. Akivaizdžių pavyzdžių yra pilna – jeigu tėvai vegetarai augina vegetarais ir vaikus, 90 procentų jų turi problemų su geležies stokos anemija ir cinko stoka organizme. Tai negerai augančiam vaiko organizmui, ir gali neigiamai atsiliepti ateičiai, ypač vaiko intelektualiniam vystymuisi” – sako specialistas.


Kokios mėsos dažniausiai duodate savo mažyliams?

 

 

 

27. Jul 2012, 10:24

Liežuvius verdame rečiau, nors Vanesytė skaniai valgė, o kiaulienos kumpį mėgstame 😀