Meningokokinė infekcija: kaip elgtis kitiems darželio vaikams?

Meningokokinė infekcija: kaip elgtis kitiems darželio vaikams?

06. Mar 2012, 00:00

Ką daryti darželio, kurį lankė meningokoku susirgęs vaikas, tėvams? Konsultuoja „Northway“ medicinos centro šeimos gydytoja Ingrida Čereškienė:


Ką daryti vaikams, kurie su meningokoku susirgusiu vaiku lankė vieną vaikų darželį?

 

Jeigu vaikas buvo viename kolektyve (darželyje ar mokykloje) su vaiku, kuriam patvirtinta meningokokinė infekcija, jo artimieji turi kreiptis į šeimos gydytoją, nes vaikui reikalinga profilaktinė antibiotiko dozė. Jeigu darželyje yra keletas vaikų grupių, ir vaikai iš kitų grupių lankė vieną būrelį bei galėjo būti artimas kontaktas sergančiuoju, jie taip pat turėtų kreiptis dėl vaistų dozės.

 

Jeigu darželyje yra daugiau grupių, tačiau jos toliau nuo tos grupės, kuriame buvo vaikas su diagnozuotu meningokoku, kontakto nebuvo, profilaktinė dozė nebūtina. Taip pat ir mokykloje – tikrai nebūtina suleisti dozę visiems mokyklos vaikams. Tik turėjusiems artimą kontaktą su ligoniu.

 

Kodėl skiriama viena dozė, o ne visas antibiotikų kursas?

 

Kadangi žmogus neserga, o tik kontaktavo su sergančiuoju, visas kursas netikslingas, užtenka vienos dozės. Antibiotikas nesiskiria ir vaikams, ir suaugusiesiems, skirtingas tik dozės dydis.

 

Ar tiems vaikams reiks kažkokių papildomų tyrimų?


Antibiotikas, manoma, tuos meningokokus, kurie galėtų būti organizme, sunaikina, ir išsamesni tyrimai nereikalingi.  Meningokoko bakteriją  žmonės gali nešioti nosiaryklėje, to net nežinodmi. Kartais tai gali organizmui sukelti infekciją, kuri pasireiškia kaip elementarus peršalimas, ir praeina negydomas. Kartais išsivysto žaibiška forma. Nuo ko tai priklauso, sunku pasakyti. Būtent žaibiškos meningokoko formos mirtingumas labai didelis, ir tai kelia nerimą ir paniką tarp tėvų. 

06. Mar 2012, 10:39

Jetau kaip bijau vaikas mano vaiksto atrodo kolkas nepasirode nieko aisku ir nesinoretu kad apsirgtu ☹