Meningitas

Meningitas

04. Mar 2012, 00:00

 

MENINGITAS – infekcinis susirgimas, pasireiškiantis galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimu.

 

Meningitą gali sukelti įvairūs virusai, ypač parotitas (paausinių liaukų uždegimas). Tokia meningito forma vadinasi virusine.

 

Virusinį meningitą taip pat gali sukelti tokie virusai: kaip pūslelinės (Herpes), erkinio encefalito, poliomielito, enterovirusai (ECHO, Koksackie) ir kiti. Virusinių meningitų paplitimas lyginat su bakterinio yra daug didesnis.

 

Tai pati dažniausia ir kartu lengviausia ligos forma, tačiau ir tokiu atveju reikalinga hospitalizacija.

 

Kita, gerokai sunkesnė meningito forma – taip vadinamas bakterinis meningitas, kuris gali iššaukti įvairius patogeninius mikroorganizmus (pavyzdžiui, meningokoką, pneumokoką ir kt).

 

Ir ši sunki ligos forma gali baigtis mirtimi arba sukelti rimtas komplikacijas. Tačiau laiku gydant antibiotikais, panašių pasekmių galima išvengti.

 

Meningito simptomai

 

Nuo užsikrėtimo momento iki pirmųjų simptomų pasirodymo gali praeiti 2-10 dienų. Pirmieji meningito simptomai, kurie palaipsniui vis sunkėja, niekuo nesiskiria nuo paprasčiausio peršalimo.

 

Vėliau ima ryškėti trys pagrindiniai meningito simptomai:

 

-aukšta temperatūra

-staigūs vėmimo protrūkiai

-stiprūs galvos skausmai.

 

Vėliau prisideda ir kiti simptomai:

 

-mieguistumas

-sąmonės netekimas

-kliedesys

-traukuliai arba konvulsijos (ypač mažiems vaikams)

-jautrumas šviesai

-nuotaikų kaita.

 

Kaip apsisaugoti nuo bakterinio meningito?

 

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Profilaktika antibiotikais rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu. Rekomenduojama vakcinacija nuo meningokoko, pneumokoko, Haemophilus influenzae, tuberkuliozės – skiepijami kūdikiai, vyresni vaikai ir suaugę, siekiant apsaugoti nuo šių sukėlėjų sukeliamų sveikatos pakenkimų.

 

Kaip apsisaugoti nuo virusinio meningito?

 

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Rekomenduojama vakcinacija nuo ligų, nuo kurių yra skiepai: erkinio encefalito, parotito, poliomielito.

 

Ką daryti susirgus šia liga?

 

Jei Tavo mažylis turi nors kelis iš minėtų simptomų, ypač aukštą temperatūrą ir vėmimą, skubiai kviesk greitąją pagalbą. Ši liga gydoma tik ligoninėje.

 

Kadangi virusinio ir bakterinio meningito sukėlėjai yra skirtingi, skiriamas gydymas taip pat skiriasi, todėl specifiniai priešvirusiniai vaistai gali būti skiriami tik kai kuriais atvejais. Skiriamas simptominis gydymas, be to, svarbus tinkamas visų infekcinių ligų, kurios gali sukelti meningitą, gydymas.

 

Mamyčių klubas

25. Mar 2012, 20:48

http://www.skausmas.com/index.php/infekcija/10-meningitas-1
sakoma, kad dr labai svarbus simptomas yra sustinges kaklas

04. Mar 2012, 07:57

uoj, baisu su tom ligom, mano berniukas prasirges meningitu del operacijos metu inestos infekcijos...