"Aš tave myliu" - šie žodžiai vaikui reikalingi kaip oras

10. Nov 2015, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Paskaičiuokime, kokių žodžių savo vaikams pasakome daugiau - gražių, meilių, pagiriančių ar drausminančių bei kritikuojančių? Rubrikoje "Meilės kalbos" kalbamės apie svarbiausius žodžius, kuriuos kiekvieną dieną turi girdėti mūsų vaikai.

Egzistuoja daug sparnuotų frazių, teigiančių, jog svarbiausia darbai, o ne žodžiai. Gal todėl mes, tėveliai, esame linkę manyti, jog mūsų vaikai jaučia mūsų meilę, kai mes juos valgydiname, prausiame ar keičiame sauskelnes, kai dūkstame ar kai kartu ilgai ir kantriai mokomės.

"Dažnai tėveliai galvoja, kad vaikai ir taip žino, kad jie juos myli, todėl nesistengia jos parodyti. Tačiau vaikas visą informciją apie save gauna iš jam svarbaus suaugusiojo, todėl tėvai neturėtų pamiršti vaikui priminti, kaip stipriai jį myli. Todėl padrąsinantys, palaikantys žodžiai yra labai svarbūs", - pasakojo psichologė Gitana Naudužienė.

Atminkite, kad vaiką reikia girti ne žodžiais, pvz. "koks tu šaunuolis", o geriau pagirti už konkretų jo darbelį, veiksmą, poelgį, pvz. Kaip tu gražiai nupiešei... Oho kokį namą pastatei.. ir pan.

Kuo skiriasi pagyrimai nuo skatinimo žodžių?

Riba mažytė, bet gana reikšminga. Anot psichologės, pagyrose yra vertinimo elementas, vaikui gali atrodyti, kad tai pagyrimas arba papeikimas. Todėl jis gali imti manipuliuoti tėvų pagyrimais.

"Kai mes girdime komplimentą ar gražų žodį, mes tampame dėkingi tam žmogui, įsipareigoję.. Todėl geriau naudoti palaikymo žodžius, kurie būtų susiję su konkrečiais vaiko nuveiktais darbais", - patarė psichologė.

Tačiau ne mažiau svarbu, vaikui priminti, kaip labai jūs jį mylite, branginate, tiesiog už tai, kad jis yra. Nepriklausomai nuo to – atlieka jis kokius darbelius ar neatlieka, yra šiandien linksmas ar liūdnas, piktas ar geranoriškai nusiteikęs. Jūs mylite jį besąlygiškai. Priminkite jam apie tai.

Vaikas mato pasaulį juodą arba baltą

Aš tave myliu...

Tu man esi brangus...

Anot G.Naudužienės, šie žodžiai vaikui reikalingi kaip oras. Jis mato pasaulį arba juodą, arba baltą. Mūsų, tėvų, požiūrį į jį jis išskaito iš mūsų kalbos, intonacijos, mūsų darbų. Kartais susidaro klaidingą nuomonę, todėl taip svarbu kasdien jam priminti, kad mes jį mylime.

Meilė kuria stebuklus, tad kodėl tuo stebuklu nepasidalinus su pačiais brangiausiais kiekvieną mielą dieną. O žodžiai – tik vienas būdų, bet labai svarbūs.

saulelydis123 saulelydis123 10. Nov 2015, 13:31

Tikra tiesa. Pas mus kasdien skamba zodziai -AS TAVE MYLIU -daug daug kartu per diena vieni kitiems ir daug pagyrimu. Musu daug ir musu namai kupini meiles 😀