MEILĖS KALBOS: kokias dovanas dovanojame artimiesiems?

23. Nov 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

TV rubrikoje "Meilės kalbos" kalbamės apie vieną iš penkių išskiriamų pagrindinių meilės kalbų - DOVANAS. Kokios jos turi būti, kad mūsų artimieji jaustųsi iš tiesų mylimi?

Dovanos gali būti įvairaus dydžio, spalvų ir formų. Vienos brangios, kitos nieko nekainuoja. Vienas galima pirkti, kitas rasti arba pagaminti.

Žmogui, kurio pagrindinė meilės kalba yra dovanos, mažai rūpės jų kaina, tačiau neliks nepastebėtos malonios smulkmenos – pastangos išrinkti, įpakuoti, įteikti.

"Kadangi meilė yra dosni, mes nieko negailime žmogui, kurį mylime. Siurprizas, dovana reiškia, kad aš apie tave galvojau. Aš tave prisiminiau ir nupirkau tau dovaną, tai, ko tau reikia, kad tu irgi mane prisimintum. Tai signalas mano minčių apie tave", - pasakoja "Mirameda" psichologė Gitana Naudužienė.

Mūsų kalbinta mažosios Godos mama Gerda pasakoja, jog mažajai dukrytei staigmenėlę ji paruošia kaskart pas ją skubėdama namo. Tačiau tiek Gerda, tiek Andrius pasakoja, jog susilaukus mažylio šeimoje, ypatingai svarbu nepamiršti ir vienas kito.

Laikas kartu – taip pat gali būti neįkainojama dovana, įsitikinusi šeimyna, kuri būtent laiko leidimą kartu laiko savo šeimos meilės ritualu. Meilės raktu.

Anot psichologės, vaikai mokosi iš suaugusiųjų, jie mokosi ne tik iš mūsų žodžų ir veiksmų, bet jie labai jaučia ir atspindi mūsų emocinę būklę.

"Jei vaikas jaučia, kad tėvai yra laimingi, jis irgi jaus tą emocinę šilumą iš tėvų. Jei vaikas matys, kad tėvelis padovanoja mamai gėlę ar surengia siurprizą, jis irgi išmoks tuo džiaugtis ir, būdamas didesnis, taip pat teiks dovanas tėveliui ar mamytei", - pasakojo psichologė G.Naudužienė.

Garsus amerikiečių psichoterapeutas Gary Chapmanas, parašęs knygą apie penkias meilės kalbas, teigia, jog dovanos – viena lengviausiai išmokstamų meilės kalbų. O tuomet, kai dovanosite meilę, atgal jos gausite antra tiek.

20150904094843-34379.jpg