Mažylis jau pasiruošęs pirmiesiems žingsneliams

Mažylis jau pasiruošęs pirmiesiems žingsneliams

15. Aug 2011, 00:00


Kaip suprasti, kad tavo vaikutis jau pasiruošęs savarankiškiems žingsneliams? Lemiamas veiksnys – vaikučio iniciatyva.

 

Nuo 8 iki 10 mėnesių amžiaus mažylis toks smalsus, jog pats pradeda stotis ant kojyčių, tiesa, pradžioje, pasilaikydamas už baldų.

 

Šiame vaikučio vystymosi etape tėvams nereikėtų galvoti, kad jis jau ims ir pats savarankiškai pradės vaikščioti. Tėvelių užduotis – dėti žaisliukus kur nors aukščiau ar sukurti tokius įdomius garsus, kad mažyliui būtų smalsu sužinoti, kas gi ten vyksta aukščiau grindų.

 

Šiame etape reikalingas ir papildomas atsargumas – aštrūs stalo kampai, kabantis staltiesės kampas ar netvirtai besilaikanti pakaba gali kelti vaikučiui pavojų, jei jis griebs šiuos daiktus, norėdamas stotis.

 

Ko mokosi vaikas prieš pradėdamas savarankiškai vaikščioti?

 

Tam, kad pradėtų gerai vaikščioti mažylis turi įveikti begalę sunkumų. Pirmieji žingsniai labai netvirti – pirmiausia jis atsistoja ant grindų plačiai išžergęs kojytes, o viršutinė kūno dalis linguoja pirmyn-atgal. Pirmiausia vaikučiui reikia išmokti laikyti ir pajusti pusiausvyrą, o tai tikrai nėra lengva.

 

Metukų amžiaus vaikas turi „sunkų“ liemenį, trumpas kojytes ir palyginti didelę galvą. Vėl ir vėl jis stengiasi stovėti ir eiti, bet vis šlept – ant užpakaliuko.

 

Kai pagaliau jau įveiktas ėjimas į priekį, posūkiai, pasisukimai – vis dar lieka sunkus uždavinys. Įveikti šiuos sunkumus padės judėjimas pirmyn pristatant kojytę. Kai tik jis įsisavins stabilų ėjimą ir nebereiks tam didelių pastangų, mažylis, žiūrėk, nepastebimai pradės bėgioti, šoliuoti ar šokinėti ant vienos koytės. Valio!

 

Mamyčių klubas

 


Pirmųjų žingsnelių sauskelnės-kelnaitės - Huggies Little Walkers!