Mažojo "ROPLIUKO" ABC: ką vertėtų žinoti?

Mažojo "ROPLIUKO" ABC: ką vertėtų žinoti?

02. Jun 2015, 13:03 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pirmieji mažylio žingsneliai prasideda ne nuo trypčiojimo ar atsistojimo. Pasiruošimas vaikščiojimui prasideda daug anksčiau, kai kūdikis pradeda ropoti ar šliaužti. Idealiu atveju, kai jis praeina visus etapus - pradžioje šliaužia, vėliau pradeda ropoti, kol galiausiai atsistoja.

Mamyčių klubas svečiuojasi fizinio užimtumo centre vaikams “Strakaliukas”, kur sutinkame daug ropliukų. Pamatome, kad trąsa mažiesiems sportininkams - skirtingų paviršių, skirtingomis kryptimis išdėlioti čiužiniai, iš kurių vieni kyla į viršų, kiti leidžiasi, treti lygūs bet minkšti. O pro dar vieną reikia pralįsti.

"Stengiamės trąsą pereiti kuo mažiau sustojant. Jei vaikas pavargsta, sustoja, tada, žinoma, pailsime. Ropojant stiprėja vaiko rankytės, priekinė kūno dalis, krūtinė, pilvo presas ir nugara. Visi šie ropojimo pratimai atliekami, norint sustiprinti bendrą raumenų tonusą. Tam, kad visa tai padėtų vaikučio vystymuisi ir jis greičiau atsistotų ant kojyčių", - pasakojo “Strakaliuko” trenerė kineziterapeutė Roberta Zarembienė.

Pasak „Strakaliuko“ vadovo Mindaugo Pociaus, vaikas pradeda ropoti nuo 6-12 mėnesių.

“Šis periodas skirtas tam, kad jis sustiprėtų fiziškai. Ropojimo metu labiausiai sustiprėja vaiko raumenukai aplink nugarą, stuburą. Tai pagrindas, kad vaikas po to atsistotų ir būtų tiesus bei stipresnis”, - pasakojo M.Pocius.

Kodėl kai kurie vaikai neropoja?

Kineziterapeutas pastebėjo, jog yra vaikų, kurie neropoja. To priežastis - vaikas yra silpnas fiziškai. Todėl patariama stiprinti tiek jo nugarytę, pilvo presą, tiek kojų raumenyną. Mažyliui, kuris kopia į kalniuką, labiau įsijungia kojų raumenukai, o lipant nuo kalniuko, dirba labiau pečių juostos raumenys.

Namuose tiek ropojantiems mažyliams, tiek pritingintiems tai daryti, tėveliai nesudėtingai galėtų sukurti tam tikras sąlygas. Pavyzdžiui, kineziterapeutė Roberta pataria pakeisti grindų dangą – leisti ne ant parketo šliaužioti, o patiesti šiurkštesnį kilimėlį.

„Nes mažyliai įsigudrina ant slidaus parketo tiesiog pasistumti rankytėmis ir taip judėti, nebenori ropoti. O kai bus šiurkštesnė danga, jie gal truputį pradžioje pyks, bet ims greičiau ropoti“, - šyptelėjo specialistė.

O kur ropoja jūsų mažieji?

20150602130336-66837.jpg