Mažoji dama Austėja.

Mažoji dama Austėja.

02. Apr 2014, 11:47
  • Ką sako tavo aplinkiniai (močiutė, senelis, visuomenė, dėdės, draugai) apie tai, kaip reikia auklėti berniukus ir mergaites? Ar skiriasi, anot jų, berniukų ir mergaičių auklėjimas?

Atvirai pasakius man asmeniškai nieko nesako, kaip reikią ką daryti. Bet kai mano vyras būna vienas pas savo mama tai kartais dažnai ką pasako kaip ką daryti. Ir man tai labai nepatinka ir į jų pasakymus nekreipiu dėmesio, darau tai kas man atrodo geriausia. O ar skiriasi jų nuomone, kad auklėti kitaip mergaitę nei berniuką ne nesiskirai, kaip tik sako va mano E. (kitas anūkas)  pradėjo daryti tada ir tada, taip ir taip.  Tu irgi gali mėginti taip daryti.

  • Ar jauti kitų spaudimą ir norą, kad auklėtum berniuką ar mergaitę taip, kaip jie sako, kaip yra priimta?

Tiesioginio spaudimo nejaučiu. Bet nėra pasakę, kad mergaitę reiktų auklėti taip, o berniuką kitaip. Aplinkinių nuomone reiktų auklėti taip pat. Na bet ta nuomonė, kad mergaitės turi būti švelnios, o berniukai turi būti tikri vyrai ši nuomonė dar yra.

  •  Kaip nori tavo vyras/partneris, kad auklėtum vaiką?

Oj jis nori, kad būčiau griežta. Kartais pasako tavęs net katinas neklauso :D Bet aš būnu griežta ir užšaukiu kai reikia, bet vaikam tai kažkaip jokio efekto. Bet va kai tėtis ką pasako tai jau klauso. Tai gal čia nuo balso tembro priklauso ar kaip nežinau. Taigi jis vieno dalyko tik nori, kad būčiau griežtesnė, o ne tokia užjaučianti.

  •  Kaip tu pati galvoji, koks turėtų būtų sūnaus ir dukros auklėjimas?

Na mano nuomone mergaites nuo mažens reikia mokinti tvarkytis, leisti ruošti valgyti kartu, kad mergaitė turėtų būti tvarkinga praustis kiekvieną dieną, o ne būti kaip paršelis. Taip pat, kad mergaitės nesimuša, neperdžia prie kitų žmonių, neraugėja. Žinoma visų šių dalykų reiktų mokinti ir berniukų, kad užaugęs nebūtų apsileidęs. Bet šiaip visas auklėjimas turėtų būtį daug maž vienodas.

  •  Berniukus reikia mokyti susilaikyti nuo ašarų, jei jiems skauda, nesiskųsti – ar tu sutinki su tuo? Plačiau papasakok, ką apie tai manai.

Tikrai ne manau taip. Berniukai taip pat gali verkti, bet žinot ne nuo kokios mažos žaizdelės, kad įsibrėžė tarkim, ar biški įsidaužė ir jau į ašaras ir vaidina kaip skauda. Tokių dalykų tikrai reiktų neleisti vis tik berniukas turėtų pasirodyti kad yra stiprus ir nepraskysta dėl vieno įsibrėžimo ir dėl tokio menkniekio nebėgtų skustis mamai.

  •  Mergaites reikia labiau lepinti – taip ar ne? Plačiau papasakok, ką apie tai manai.

Tikrai nereikia. Nenorėčiau, kad mano merginos būtų išlepusios ir užaugusios sakytų negaliu ravėti dar nagas nulūš ar į panages prilys žemių. Ar net valgyti nemokėtų taisyti. O tokie menki lepinimai vaikystėj perauga į tokį lepiškumą, kad net nesugeba pajudėti. Ir po to nori, kad viskas būtų patiekta ant padėkliuko ir atnešta. Reikia nuo mažens aiškinti, kad jei nori ko, turi daryti, nes niekas šiaip neims ir nenupirks ir neatneš už nieką. Žinoma neklabu apie mažas mergaites iki kokių 4 metų. Žinot vaikai labai protingi tad reiktų nuo mažens mokinti. Mano dukra bus tik 3 metų, ji dar nekalba, bet ji tokai protinga viską supranta ir sugeba viską padaryti kas jei sakoma. Žino jei tarkim susitvarkys žaislus ji gaus kažką ko nori kokį skanumyną.

  • Berniukai neturėtų persirenginėti mergaičių drabužiais ar žaisti tuo, kuo mergaitės žaidžia – taip ar ne? Plačiau papasakok, ką apie tai manai.

Dėl rūbų tikrai manau nereiktų berniuko rengti mergaičių rūbais, nebent koks spektaklis ar kita, bet kiekvieną dieną tikrai nereiktų. O dėl žaislų tai – vaikai gali žaisti su bet kuo ir kažkaip mažiau reiktų skirstyti čia berniuko žaislai, o čia mergaičių. Jeigu tik vaikam yra fantazijos ir sugalvoja kaip su kuo žaisti tad tik pirmyn žaisti ir lavintis.

  •  Mergaites reikia mokytis užmegzti ir palaikyti santykius, kartais mokėti pasitelkti gudrumą. Berniukus reikia mokyti būti labiau savarankiškais ir tikslo siekiančiais, kad galėtų pasiekti gyvenime to, ko nori. Ką tu apie tai manai?

Sutinku su tuom. Mergaitės gi užaugusios bus mamos, namų šeimininkės ir reiktų mokinti pastovumo ir palaikyti santykius. O berniukai juk bus šeimos galva, tad reiktų mokinti kad pasiektų ko nors, nes ant jų pečių viskas bus ir nuo jų priklausys ar sugebės šeimą sukurti ar ne ir kokai ji bus.

·         Tėčiai turėtų labiau rodyti meilę dukroms, berniukus reikia mokytis būti stipriais, drąsiais, kantriais – taip ar ne?

Taip. Aš jau dabar matau kaip mano dukrom svarbus tėtis. O ir pati augau be tėvo tai žinau ką reiškia labai man trūko tėviško patarimo.

  •  Kuo skiriasi dukros ir sūnaus auklėjimas? Kodėl skiriasi, kaip manai? Ar tai dėl lyčių skirtumų, o gal yra kitos priežastys? Jei gali, įvardink 3 tokius auklėjimo skirtumus.

 

 

Skiraisi vis tiek nuo senų laikų visi pripratę, kad dukra tai namų židinio kurstytoja ir ant jos pečių šeimos gerovė bus, į tai atžvelgiant ir būną auklėjamos mergaitės – tvarka, maisto gaminimas, meilė kitiem, pastovumas. O berniukai – tai juk jau nuo gimimo turi būti tikri vyrai ir neverkti. Juk jie turi būti stiprūs ir siekti savo tikslo taip pat turi būti nagingi mokėti įkalti vinį ar kitus buities darbus atlikti. Nuo senovės tai skiraisi vaikų auklėjimas ir visi pripratę nuo savo vaikystės, kaip tave auklėjo taip ir tu auklėsi savo atžalas. 

20140402114638-90284.jpg

20140402114653-45450.jpg