Mažasis Rojus su naktipuodžiu dar nelinkęs „draugauti“

15. Nov 2011, 00:00


Kaip teigia šeimos gydytoja Rasa Katkevčienė, prieš kelis dešimtmečius Europoje atlikti tyrimai, kurie buvo ne kartą kartoti, parodė vieną ir tą patį rezultatą – vaikai sąmoningai pradeda kontroliuoti užpakaliuko raumenis (raukus) arba norą šlapintis ir tuštintis, maždaug nuo 28 mėnesių amžiaus.

 

Pasak gydytojos, galima rituališkai sodinti vaiką ant puoduko – prieš miegą ar jau jam atsikėlus, prieš einant į lauką, kad formuotųsi tam tikras įprotis. Tačiau visgi geriausia, kad vaikas pirmiausia pajustų diskomfortą – tam galima naudoti specialias sauskelnes, pavyzdžiui kaip Huggies Pull Ups, kurios leidžia mažyliui kurį laiką justi drėgmės pojūtį, atlikus „reikaliuką“.

 

Vieni vaikai išmoksta ant puoduko atlikti visus reikaliukus per kelias dienas ar savaitę, kitiems gi reikia mėnesio ar dviejų, kad atsirastų įgūdis. Tačiau nėra ko nerimauti, ateis laikas ir jūsų mažylis visko išmoks.

 

Jei vaikutis suvokia, kad nori pasišlapinti ir bėga link puoduko, bet nespėja – tai jau labai didelis žinsgnis.

 

Gydytoja išvardina tris pratinimosi prie puoduko etapus:

 

Pirmas mokymosi etapas – kai vaikas suvokia ir jaučia, kad nori sisiuko ar kakučio

Antras – kai jau bėga link puoduko atlikti visų reikaliukų

Trečias – vaikučio pagyrimas už pastangas.

 

Na o kaip sekasi vienam iš mūsų naujos rubrikos "Puoduko stebuklas" herojų - Eglės sūneliui Rojui Juozui draugauti su puoduku, pažiūrėkite video klipuke.