Matukas pratinasi ant puoduko :)

Matukas pratinasi ant puoduko :)

25. Aug 2016, 15:17 Solveiga25 Solveiga25

Puodukas?...šis žodis nuolat besisukdavo mano galvoje, kai galvodavau, kaip gi reiks su juo supažindinti savo mažylį..Mūsų berniukas su puoduku susipažino, kai jam buvo 11 mėnesių, tuomet jis buvo pradėjęs vaikščioti, todėl pamanėme, kad galbūt laikas jau parodyti puoduką ir vieną kitą akimirką ant jo atsisėsti..Puoduką įsigijome prekybos centre "Senukai". Kadangi prieš perkant puoduką buvau skaičiusi daug straipsnių, todėl sudarėme tam tikrus kriterijus:

- patogus;

- lengvas;

- švelnių spalvų;

be garsų ir muzikėlių.

Ir štai įsigijome Matukui mielą, šviesiai žydros spalvos puoduką.

20160825140426-42088.jpg

Kai parodėm Matukui puoduką, jam jis pasirodė labai įdomus ir lengvai ant jo atsisėdo, bet tuom viskas ir pasibaigė...Vėliau įsidrąsinęs ėmė visur su juo vaikščioti ir dėlioti į jį savo žaislus. Atsitiko taip, kad Matukas pamanė, kad tai yra naujasis jo žaislas ir jokiais būdais ant jo nesisėsdavo, net ir tada, kai mamytė gražiai paprašydavo :). Tada pamanėme, kad galbūt ankstoka, vaikas dar nesupranta, ko jo prašoma ir jis nesupranta, kam iš viso ant jo sėdėti. Taigi, kai tik parodydavau Matukui puoduką, jis lėkdavo kiek įmanydamas toliau nuo jo..Tuomet atidėjome puoduko reikalus iki vasaros. Pamanėme, kai atšils orai bus lengviau pripratinti vaiką prie to, kad reikia sėstis ant puoduko.

Vėliau pasikliovusi kitų mamyčių patirtimi ir pasakojimais, nupirkau savo sūneliui vaikišką dangti ant bendro naudojimo klozeto. Šį kartą nebuvo jokių kriterijų renkantis dangtį. Tiesiog nuvažiavome į parduotuvę ir iškart išsirinkome žalios spalvos su mažyčiu paveikslėliu.

20160825141424-61529.jpg

Ir ką jūs manote? Kaip gi mums tuomet pasisekė? Ogi, puikiai :) Matas iškart parodė susidomėjimą sėstis ant klozeto ir iš pirmo prisėdimo pasisiojo. Kiek mums tėveliams buvo laimės ir džiaugsmo, kad pagaliau mūsų vaikutis, tai padarė. Tuomet ir supratome, kad tikrai atėjo metas imtis šio reikalo ir padėti vaikui atlikti savo mažyčius reikalus. Manau, kad padėjo ir tai, kad Matukas ir mus matydavo nuolat einančius į tualetą. Tai manau jam buvo daug lengviau suprasti, nes matė pavyzdį ir norėjo mus kopijuoti :).

Taigi... vasara:)  Nors ji jau baigiasi, bet buvo puikus metas išmokyti mūsų mažylį dieną būti be sauskelnių. Birželio mėnuo prasidėjo pasakiškai orais, todėl Matukas po kiemą lakstydavo su triusikėliais. Taip jis lengviau suprasdavo, kad kelnaitės sušlampa ir neišdžiūna, ko su sauskelnėmis netekdavo patirti :). Tuomet pradėjome ir namuose dėti tik triusikėlius ir štai berniukas puikiai išlikdavo sausas. Žinoma nesakysiu, kad buvo lengva..buvo ir avarijų. Kuomet nespėdavome su vyru valyti balučių namuose. Išlikdavome ramūs ir Matuko nebardavome už tai, kad pasisiojo ant grindų. Aišku nukentėjo ne tik grindys, bet ir kilimas, dabar žinau, kad ruošiantis tokiam dalykui, geriau kilimus paslėpti, kol vaikas apsipras nesisioti į triusikėlius. :)

Ir pagaliau atėjo metas, kai Matukas išbandė ir savo žydrąjį puoduką. Atėjome iš lauko ir Matas bėgte pasileido link savo puoduko. Pats atsisėdo... na tik aišku mamytė laiku nepastėbėjo, kad su triusikėliais. Na, bet negalima ant vaikučio pykti. Juk jis pats parodė iniciatyva ir norą sėstis ant puoduko, kad ir triusikėliai liko šlapi, nes jis tiesiog pro juos bandė sisioti :)

Taigi Matukui buvo 1 metukai ir 8 mėnesiai, kai jis pats drąsiai atsisėdo ant puoduko ir už tai buvo tėvelių išgirtas. Matėme kaip mūsų berniukas džiaugiasi savo nauju pasiekimu, todėl buvome labai laimingi.

Ir štai tokios laimingos išraiškos sulaukiame, kai Matukas atlieka savo reikalus ant puoduko :)

20160825143942-35999.jpg

Jis visuomet iškelia savo abi rankytes ir sako "valio" ! :)) Žinoma sulaukiame ir daugiau komentarų: si si, fūūū kaka ir kt. Tokie išsireiškimai mamytei ir tėveliui dažnai sukelia šypseną veide.

Dar vienas ir manau didelis pasiekimai, kad visą naktį išmiegame be sauskelnių. Kaip gi mes viso to pasiekėm? Tiesiog vieną naktį ėmė ir muistydamasis nusiplėšė sauskelnes. Nusprendžiau nedėti kitų ir palikti be jų. Prabudus ryte pažiūrėjau ar lovytė sausa... ir TAIP!!! ji buvo sausa :) Tada pagalvojau, kad gal atėjo metas Matukui miegoti su triusikėliais. Ir ką gi, kiekvieną vakarą prieš miegą jau turime ritualą sėstis ant puoduko ir taip pat nubudus ryte kartojam šį ritualą. Taip mūsų sūnelio lovytė išlieka sausa, o ir vaikui manau daug patogiau miegoti su lengvais triusikėliais.

O dabar apie pasivaikščiojimus... ir į parduotuvę pabandome išeiti be triusikėliu. Ir mums tai puikiai sekasi, nes prieš tai irgi pasėdime ant puoduko. Žinoma viskas priklauso ir nuo Mato nuotaikos, kai jis yra neramus, irzlus ar sergantis, tuomet visai nenori sėstis ant puoduko, tad tenka mūvėti sauskelnes, kai norime kažkur nuvykti toliau, ar keliaujame pas ką nors į svečius. Na, bet aš kaip mamytė laikausi taisyklės- viską pasiekti mažais žingsneliais, neskubant ir negązdinant savo sūnaus.

Šį periodą mes išgyvename be jokių pagalbininkų, nenaudojame jokių specialių kelnaičių ar pan..stengiamės viską pasiekti ramiai ir neskubėdami.

Apibendrinant mūsų puoduko akademija yra tokia:

- Vietoj sauskelnių - medvilninės kelnytės - nes būtent taip prie puoduko priprasti mums lengviau;

-  Įprotis ir dažnis - stengiamės vaiką ant puoduko sodinti maždaug tuo pačiu metu, nes taip vaikas pratinamas prie pastovumo
ir tai išugdo šlapinimosi įgūdžius;

- Išgąsčiui tariame "NE" - pagiriame Matuką, kai jis atsisėda ant puoduko, nebarame, kai jis netyčia pasisioja ant grindų;

- Tariame gera žodį - kaip ir minėjau, kad ir kokių avarijų pas mus pasitaikydavo, jokiais būdais nebarame Matuko, o paskatiname, kad kitą kartą jis spės atsisėsti ant puoduko;

- Miegas ir gėrimai - prieš pat miegą stengiamės neduoti gerti Matukui, o jei jau labai nori, tuomet dar prasivaikštome, pažaidžiame ir bandome sėstis ant puoduko, kad lovytė naktį išliktų sausa;

- Vaiko žadinimas naktį - nekeliame Matuko iš miego, kad atsisėstų ant puoduko.

 

Tad visiems tėveliams norime palinkėti kantrybės ir supratimo, nes kiekvienam vaikučiui ateina savo laikas. Vienas vaikutis gali anksčiau pradėti sėstis ant puoduko, o kitas daug greičiau, bet nereikia dėl to pergyventi ir liūdėti, kai ateis laikas vaikutis tikrai to išmoks! :)

 

O mes su Matuku....keliaujame ant puoduko :))

20160825150944-54206.jpg

 

 

 Matuko mamytė Solveiga.

 

Solveiga25 Solveiga25 25. Aug 2016, 16:45

Ačiū, labai džiaugiamės savo pasiekimais su Matuku 😀 🌷🌷🌷

saulelydis123 saulelydis123 25. Aug 2016, 16:31

Tikrai kad VALIO-saunuolis Matukas! Ir tas tiesa(taip pat is mano kaip mamos patirties),kad vaikiukas apie puoduka tikraji supratima turi 1.5-2metuku,bei vasara tam yra pats tinkamiausias metas.

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 25. Aug 2016, 16:09

Šaunuoliai jūs! Matukas ir mamytė 😀